current views are: 5

27 Σεπτεμβρίου 2018
Δημοσίευση05:29

Handelsblatt: Το δημοψήφισμα στα Σκόπια μπορεί να αποβεί μοιραίο για τον Τσίπρα

Όπως όλα δείχνουν το ονοματολογικό θα πιέσει εν τέλει τον Αλέξη Τσίπρα να προκηρύξει πρόωρες εκλογές,σημειώνει το δημοσίευμα.

Δημοσίευση 05:29’

Όπως όλα δείχνουν το ονοματολογικό θα πιέσει εν τέλει τον Αλέξη Τσίπρα να προκηρύξει πρόωρες εκλογές,σημειώνει το δημοσίευμα.

Το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ για τη συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να αποβεί μοιραίο για τον Αλέξη Τσίπρα, αναφέρει η Handelsblatt.

Τονίζοντας ότι το ονοματολογικό διχάζει την ελληνική κυβέρνηση, η γερμανική εφημερίδα εκτιμά ότι τελικά αυτό το θέμα θα πιέσει τον Ελληνα πρωθυπουργό να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, αλλά- σημειώνει- η νίκη του δεν είναι πιθανή, κάνοντας αναφορά στις δημοσκοπήσεις που δίνουν προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία.

«Το δημοψήφισμα θα κρίνει το μέλλον του Τσίπρα», είναι ο τίτλος της Handelsblatt. «Η Δύση ελπίζει ότι το τέλος της διένεξης Αθήνας-Σκοπίων για το όνομα θα σταθεροποιήσει την περιοχή. Για έναν από τους παίκτες ωστόσο το δημοψήφισμα μπορεί να αποβεί μοιραίο: για τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, σημειώνοντας ότι ΕΕ και ΝΑΤΟ αποδίδουν εύσημα στον κ. Τσίπρα γιατί έδωσε λύση στο ζήτημα του ονόματος παρομοιάζοντάς τον με τον Μέγα Αλέξανδρο που έκοψε τον γόρδιο δεσμό.

«Το 68% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα δεν θέλουν η γειτονική τους χώρα να χρησιμοποιεί τον όνομα Μακεδονία. Και δεν είναι μόνο η Νέα Δημοκρατία που τάσσεται κατά του συμβιβασμού για το όνομα. Το ζήτημα διχάζει και τη συγκυβέρνηση στην Αθήνα με τους συγκυβερνώντες Ανεξάρτητους Έλληνες να ανακοινώνουν ότι δεν θα καταψηφίσουν μόνο τη συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή, όταν κατατεθεί προς ψήφιση πιθανότατα στις αρχές του χρόνου, αλλά ότι θα αποχωρήσουν και από τη συγκυβέρνηση. Τσίπρας και Καμμένος αποφάσισαν ένα είδος ανακωχής μέχρι τον Μάρτιο. Όπως όλα δείχνουν το ονοματολογικό θα πιέσει εν τέλει τον Αλέξη Τσίπρα να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Μια νίκη του ωστόσο δεν είναι πιθανή από τη στιγμή που η αντιπολίτευση προηγείται στις δημοσκοπήσεις από 5 μέχρι και 10%», συνεχίζει το δημοσίευμα.

Πηγή: DW


σχετικα αρθρα