ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η αγωνία των ΑΝΕΛ για το δημοψήφισμα

του Παναγιώτη Τζαννετάτου - Δημοσίευση 29 Σεπτεμβρίου 2018, 17:15 / Ανανεώθηκε 29 Σεπτεμβρίου 2018, 17:15
Η αγωνία των ΑΝΕΛ για το δημοψήφισμα
Facebook Twitter Whatsapp

«Δύσκολη» η συνεδρίαση της ΚΟ που θα διαμορφώσει τις εξελίξεις

Με το βλέμμα στραμμένο στο δημοψήφισμα της Κυριακής στα Σκόπια, το αποτέλεσμα του οποίου θα κρίνει την τύχη της συμφωνίας των Πρεσπών, βρίσκονται άπαντες στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ.

Ο κυβερνητικός εταίρος που μέχρι στιγμής κρατούσε στάσης αναμονής για το πώς θα διαχειριστεί την εκπεφρασμένη διαφωνία του στο ονοματολογικό, θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να πάρει δύσκολες αποφάσεις και να… περάσει σε περισσότερες λεπτομέρειες για το πότε και το πώς θα ρίξει την κυβέρνηση.

Ωστόσο πρόκειται για ένα ζήτημα που προκαλεί εντάσεις στο εσωτερικό της ΚΟ, καθώς οι βουλευτές του κόμματος δεν εμφανίζουν ενιαία στάση και γραμμή. Από την μία ο Κώστας Κατσίκης έχει βγει μπροστά και με σκληρή γλώσσα,  διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση πως η στρατηγική των ΑΝΕΛ είναι η ολική ρήξη με τον ΣΥΡΙΖΑ και η προκήρυξη εκλογών. Πηγές που έχουν γνώση της σκέψης του εξηγούν στο Newpost, πως ο βουλευτής επιθυμεί να δοθεί μια ξεκάθαρη απάντηση προς όλους εκείνους που το προηγούμενο διάστημα αμφισβήτησαν την ειλικρινή πρόθεση των ΑΝΕΛ να μην περάσει η συμφωνία από την Βουλή.

Παράλληλα όμως άλλα μέλη της ΚΟ όπως ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση και δηλώνουν πως θα στηρίξουν και την συμφωνία και την κυβέρνηση αυτή καθαυτή. Στο μέσο, συνεχίζει να βρίσκεται ο Κώστας Ζουράρις που δεν ψηφίζει το Μακεδονικό αλλά στηρίζει την κυβέρνηση, ενώ η Μαρία Κόλλια είναι αντίθετη στη συμφωνία αλλά μετέχει του κυβερνητικού σχήματος.

Η κρίσιμη συνεδρίαση της ΚΟ

Μέσα σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας και με δεδομένη την παραίτηση του Γραμματέα κ. Δρόσου και την αναβολή της εκτελεστικής γραμματείας (ήταν προγραμματισμένη για την Παρασκευή), αποκτά ξεχωριστή σημασία η συνεδρίαση της ΚΟ την ερχόμενη βδομάδα (πιθανότατα την Τρίτη). Εκεί αναμένεται να δοθούν ξεκάθαρες κατευθύνσεις για το πώς θα πορευτεί το κόμμα έχοντας ως δεδομένο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Μέχρι στιγμής παραμένει βέβαια άγνωστο αν θα γίνει μια συνολική συζήτηση και θα εκφραστεί η γνώμη του καθενός ή αντίθετα θα επιλεγεί μια «βελούδινη» συζήτηση που θα αφήσει ανοιχτούς λογαριασμούς, με στόχο να αποφευχθούν συγκρούσεις και εσωστρέφεια. Οι γνώστες πάντως των όσων συμβαίνουν, περιμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον τις θέσεις που θα εκφράσουν στο όργανο οι Έλενα Κουντουρά και Βασίλης Κόκκαλης οι οποίοι δεν έχουν ακόμα μιλήσει δημόσια για τις προθέσεις τους. Από τις δικές τους τοποθετήσεις, όπως λένε, θα διαφανεί αν οι ΑΝΕΛ κινδυνεύουν να χάσουν την συγκροτημένη  κοινοβουλευτική τους ομάδα (αν διαφοροποιηθούν τρεις βουλευτές και το κόμμα μείνει με τέσσερις).