current views are: 8

29 Σεπτεμβρίου 2018
Δημοσίευση10:31

Τον Βέμπερ στηρίζει η ΝΔ για τη θέση του Γιούνκερ – Έρχεται στην Αθήνα το Νοέμβριο

Στην Αθήνα το τελευταίο «ντιμπέιτ»

Δημοσίευση 10:31’

Στην Αθήνα το τελευταίο «ντιμπέιτ»

Το πρόεδρο της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο ευρωκοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ θα στηρίξει η ΝΔ στην εσωκομματική κούρσα για την διεκδίκηση της θέσης του Γιούνκερ στην επόμενη θητεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία αρχίζει το Φθινόπωρο του 2019. «Είναι ο σωστός άνθρωπος στη σωστή στιγμή και είναι αυτός που χρειάζεται για να γίνει η Ευρώπη αυτό το οποίο θέλουμε» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύσκεψη που είχε με τους τομεάρχες του κόμματος του την Τετάρτη.

Μητσοτάκης και Βέμπερ είχαν τετ ε τετ διάρκειας άνω της μία ώρας στο Σάλτσπουργκ, στο περιθώριο της τελευταίας Συνόδου του ΕΛΚ. Δεν έχει γίνει γνωστό ακόμη εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι μεταξύ των ηγετών που θα υπογράφουν την πρόταση της υποψηφιότητας του Βέμπερ. Υπενθυμίζεται ότι ο Αντώνης Σαμαράς είχε υπογράψει την υποψηφιότητα Γιούνκερ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ και ο πρόεδρος της ομάδας του ΕΛΚ στο ευρωκοινοβούλιο, διατηρούν φιλικές σχέσεις και μιλούν απευθείας στα κινητά τους. Ο Βέμπερ έχει απευθυνθεί με σκληρούς χαρακτηρισμούς στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Τελευταία έκανε δήλωση και για τη σύλληψη των δημοσιογράφων του «Φιλελεύθερου» με σημείο αιχμής την έρευνα τους για το που πήγαν τα κοινοτικά κονδύλια ύψους  1,6 δισ. € για το μεταναστευτικό όταν υπάρχει η εθνική ντροπή της Μόριας.

Για το χρίσμα του υποψήφιου που θα διεκδικήσει την προεδρία της Κομισιόν είθισται οι μεγάλες ομάδες του ευρωκοινοβουλίου να έχουν τον δικό τους υποψήφιο και μετά τις ευρωεκλογές να γίνονται οι διαπραγματεύσεις για τα ποιοι θα πάρουν ποια αξιώματα. Προηγείται η εσωκομματική διαδικασία. Στο ΕΛΚ μέχρι στιγμής για την θέση του Γιούνκερ έθεσε επισήμως υποψηφιότητα μόνο ο Βέμπερ.

Συζητείται έντονα και το όνομα του πρώην πρωθυπουργού της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ. Στις 17 Οκτωβρίου στην Σύνοδο του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες θα κλείσουν οι υποψηφιότητες. Όσοι διεκδικήσουν το χρίσμα θα δώσουν μια εσωκομματική μάχη και η ψηφοφορία για το ποιος θα πάρει το χρίσμα θα γίνει στο συνέδριο του ΕΛΚ  στο Ελσίνκι 6-8 Νοεμβρίου. Ήδη τα κόμματα που συμμετέχουν στο ΕΛΚ παίρνουν θέσεις μάχης. Στη ΝΔ υπεύθυνος για την καμπάνια των ευρωεκλογών έχει οριστεί ο σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα διεθνή θέματα Θανάσης Μπακόλας ο οποίος βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τις Βρυξέλλες και τα άλλα κόμματα του ΕΛΚ .

Στην Αθήνα το τελευταίο «ντιμπέιτ»

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι ο Βέμπερ και ο Στουμπ (εφόσον καταθέσει υποψηφιότητα) θα δώσουν το «παρών» στην Αθήνα, στο συνέδριο της νεολαίας του ΕΛΚ το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 1-4 Νοεμβρίου. Θα συμμετέχουν 250 εκπρόσωποι νεολαιών από όλη την Ευρώπη. Από αυτούς περίπου το ένα τέταρτο είναι βουλευτές στα εθνικά κοινοβούλια και αρκετοί των οποίων τα κόμματα  είναι στην εξουσία, έχουν ρόλους στις κυβερνήσεις. Ηδη απάντησε θετικά και θα παρεβρεθεί ο εκπρόσωπος του Γιούνκερ Μαργαρίτης Σχοινάς τον οποίο τα σενάρια φέρουν υποψήφιο για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών σε μια κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ έχει προσκληθεί καίω με την ιδιότητα του υποψήφιου. Πρόσκληση θα σταλεί και στον Στουμπ ή όποιον άλλον υποψήφιο. Θεωρείται βέβαιο ότι  θα ήθελαν να απευθυνθούν στην νεολαία του ΕΛΚ, εκπρόσωποι της οποίας θα συμμετέχουν και στο εκλογικό  συνέδριο του Ελσίνκι.

Στην ευρωβουλή ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ

Η διεξαγωγή του συνεδρίου της νεολαίας του ΕΛΚ στην Αθήνα ήταν μια επιτυχία της ΟΝΝΕΔ που επιδεικνύει ιδιαίτερη δραστηριότητα στην Ευρώπη και στις επαφές με τις άλλες νεολαίες. Η άλλη διεκδικήτρια χώρα ήταν η Ισπανία. Στο συνέδριο θα συμμετέχουν εννέα στελέχη της ΟΝΝΕΔ. Ο πρόεδρος Κώστας Δέρβος, ο αντιπρόεδρος Παύλος Μαρινάκης και άλλοι.

Συζητήσεις έγιναν στην Πειραιώς για το ενδεχόμενο  ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κ.Δέρβος να είναι υποψήφιος για την ευρωβουλή προκειμένου να σταλεί ένα μήνυμα ηλικιακής ανανέωσης.


σχετικα αρθρα