current views are: 7

29 Σεπτεμβρίου 2018
Δημοσίευση19:17

Το ταξίδι Τσίπρα στη Ν. Υόρκη: Οι επενδύσεις, ο Ερντογάν, οι ΗΠΑ και το Κυπριακό

Η αποτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης

Δημοσίευση 19:17’

Η αποτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης

Την αίσθησή του πως σε σχέση με τις δυο προηγούμενες παρουσίες του πρωθυπουργού στη γενική συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η συνολική εικόνα της χώρας είναι εξαιρετικά αναβαθμισμένη μετέφερε ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη. Επεσήμανε πως για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια έχει να ακουστεί η Ελλάδα ως σημείο αναφοράς στην εισαγωγική ομιλία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, σημειώνοντας πως ο Αντόνιο Γκουτέρες μίλησε και για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Όσον αφορά τον τομέα της οικονομίας η ίδια πηγή σημείωνε πως πολύ θετικά αξιολογείται η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τους επικεφαλής τριών εκ των σημαντικότερων τραπεζικών ιδρυμάτων (JP Morgan, Bank of America/Merrill Lynch, Morgan Stanley). Επισήμανε ότι στο γεύμα που παρέθεσε ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος, είχε μαζί του ορισμένους από τους σημαντικότερους επιχειρηματικούς παράγοντες της χώρας που διαχειρίζονται κεφάλαια ύψους εκατοντάδων δισεκατομμύριων. “Και είναι σημαντικό να διαμορφώνουν μια θετική εικόνα για τη χώρα, τα δημοσιονομικά επιτεύγματα της και τις μεταρρυθμίσεις που έχει κάνει και με την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αυτόν τον δρόμο, ώστε να δημιουργηθεί μια θετική προδιάθεση, ένα θετικό κλίμα για σημαντικές επενδύσεις στη χώρα”, συμπλήρωσε. 

Στη συνάντηση με τον Γουίλμπορ Ρος ενδιαφέρον έχει η επισήμανση της κυβερνητικής πηγής, πως ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, με αφορμή όσα πέτυχε η Ελλάδα στο δημοσιονομικό πεδίο, πήρε τον λόγο και είπε πως “αυτές τις επιτυχίες θα μπορούσε να τις έχει μόνο μια αριστερή κυβέρνηση”.

Σε σχέση με το ενδιαφέρον μεγάλων επιχερηματικών κολοσσών και τις συζητήσεις που έγιναν δήλωσε πως  “ανεξαρτήτως του πόσες επενδύσεις στην πραγματική οικονομία έχουν γίνει αυτή τη στιγμή, το να δημιουγηθεί μια θετική εντύπωση για την πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, είναι καθοριστικό για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας συνολικά”.  

Ο Ερντογάν και το Κυπριακό

Ξεχωριστό κομμάτι της ενημέρωσης προς τους δημοσιογράφους αποτέλεσε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν και το Κυπριακό. 

Η ανώτατη κυβερνητική πηγή επεσήμανε πως αν συγκρίνουμε με το προηγούμενο ραντεβού, στο ΝΑΤΟ πριν από δυόμιση μήνες, “διαπιστώνουμε ότι έχει επέλθει σημαντική βελτίωση της σχέσης”. Υπογράμμισε ότι τον περασμένο Ιούλιο ήταν “αγκάθι” το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνταν στην Τουρκία και πως τότε ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι βγαίνει από εκείνη τη συνάντηση με μεγαλύτερη αισιοδοξία, αν και επρόκειτο για ένα δύσκολο τετ α τετ. Η κίνηση της Αθήνας να επιστρέψει αμέσως τους δύο Τούρκους στρατιωτικούς που πέρασαν τα σύνορα, έχει δημιουργήσει ένα πολύ καλύτερο κλίμα “που μας βοηθά να ξαναπιάσουμε το νήμα της οικοδόμησης σχέσεων συνεργασίας”. Σε αυτό το πλαίσιο ήταν και η πρωτοβουλία Ερντογάν να προσκαλέσει τον πρωθυπουργό στην  Κωνσταντινούπολη, με τον χρόνο της επίσκεψης του να μην προσδιορίζεται ακόμα, χωρίς να αποκλείεται να πραγματοποιηθεί και μέσα στον χρόνο, όπως είχε δημοσιεύσει το newpost.gr.

Στη συνάντηση έγινε αναφορά εκ μέρους του Τούρκου Προέδρου για τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς. “Κάθε φορά υπάρχει αναφορά, αυτή τη φορά όχι τόσο έντονη όσο τις προηγούμενες”, σχολίασε η ίδια πηγή. Μάλιστα ήταν κατηγορηματική στο ερώτημα αν συζητήθηκε με τον Ταγίπ Ερντογάν θέμα εξοπλισμών. “Όχι. Δεν υπήρξε καμία τέτοια συζήτηση”, σημείωσε.  

Για το Κυπριακό ο αξιωματούχος του Μαξίμου τόνισε πως “είναι προφανές ότι υπάρχουν και αγκάθια και δυσκολίες και ανοικτά ζητήματα μπροστά μας”, αναφερόμενος στις πρώτες συζητήσεις που έγιναν στη Νέα Υόρκη.  “Θέλουμε να βοηθήσουμε ώστε να υπάρξει επανεκκίνηση των συνομιλιών στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, να επανεκκινήσουμε από το σημείο που το αφήσαμε στο Κραν Μοντανά, στο πλαίσιο Γκουτέρες”. Αυτό που σημείωσε είναι πως παρότι απέτυχε το Κραν Μοντανά, δεν μπορεί να πει κανείς ότι όλη αυτή η προσπάθεια διαγράφεται, “ήταν μια προσπάθεια, είχε φέρει αποτελέσματα, δημιουργήθηκε κάποια κάλυψη ενός δρόμου, μιας απόστασης και από τις δύο μεριές”, εξηγώντας ότι αν θέλουμε να έχουμε πιθανότητες να οδηγήσει κάπου πρέπει να προσδιορίσουμε τη βάση του διαλόγου.  

Στο ερώτημα αν θα έχουμε επανέναρξη των συνομιλιών τους προσεχείς μήνες, η ίδια πηγή εμφανίστηκε μάλλον συγκρατημένη. “Δεν είμαι ούτε αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος. Δεν μπορώ να εκφράσω μια σαφή εκτίμηση αυτή τη στιγμή. Θα ήταν υπερβολικό αν έλεγα κάποια ημερομηνία”, δήλωσε. 

Σχετικά με τις εξορύξεις, στη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν κατέστη σαφές από τον Έλληνα πρωθυπουργό για μια ακόμη φορά ότι η Κύπρος είναι κυρίαρχο κράτος μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ, έχει κυριαρχικά δικαιώματα και είναι αναφαίρετο δικαίωμα της κυβέρνησης της να τα αξιοποιήσει προς όφελος του κυπριακού λαού. Επανέλαβε και τη θέση και της ελληνικής και της κυπριακής κυβέρνησης ότι τα όποια οφέλη από την αξιοποίηση των ενεργειακών πηγών θα είναι οφέλη που θα μοιραστούν σε όλον τον Κυπριακό λαό, δηλαδή και στις δύο πλευρές, και στους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους. 

Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ

Η περίοδος Ομπάμα, σύμφωνα με την κυβερνητική πηγή που μίλησε στους δημοσιογράφους ήταν αυτή που συντέλεσε στο να αλλάξει και το κλίμα στην Ελλάδα για τον ρόλο των ΗΠΑ και τη σημασία που μπορεί να έχει η στρατηγική συνεργασία μαζί της. Στη συνέχεια, με την αλλαγή διακυβέρνησης στις ΗΠΑ, η Αθήνα υπογράμμισε τη βούληση της να συνεχίσει αυτή τη στρατηγική, “παρά τις ιδεολογικές μας διαφορές, γιατί στην εξωτερική πολιτική αυτό που προέχει είναι η υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων”.  

Εκτίμησε, μάλιστα ότι από την πλευρά των ΗΠΑ η εμβάθυνση μιας καλής  συνεργασίας σχετίζεται με τις στρατηγικές επιλογές τους στην περιοχή και τις ισορροπίες που υπάρχουν. “Γιατί πράγματι η Ελλάδα είναι ένα πολύ κρίσιμος και χρήσιμος σύμμαχος στην περιοχή για τις ΗΠΑ”, συμπλήρωσε, εξηγώντας ότι πρόκειται για χώρα της ευρωζώνης και του ΝΑΤΟ που γειτνιάζει με μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή και έχει παραδοσιακά καλές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο και τη Ρωσία. Μαζί με το Ισραήλ και την Αίγυπτο μπορεί να αποτελέσει έναν πυλώνα ασφάλειας, κρίσιμο και χρήσιμο, αλλά και στον βαθμό που οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία βρίσκονται σε μια περίοδο εντάσεων. 

“Επιπλέον, έχουμε αποδείξει και ως κυβέρνηση ότι έχουμε μια πολυ σοβαρή στάση στα κρίσιμα διεθνή ζητήματα, στάση αρχών και είμαστε και αποτελεσματικοί: βγάλαμε τη χώρα από μια πολύ μεγαλη κρίση που απέτυχαν οι δυο προηγούμενες με τα δύο πρώτα προγράμματα, το κάναμε κρατώντας την κοινωνία όρθια και με τη συναίνεση μεγάλου μέρους του λαού και στην διεθνή εξωτερική πολιτική έχουμε εποικοδομητική στάση, επιλύοντας μεγάλα διεθνή προβλήματα με αποφασιστικότητα”.  “Όλα αυτά συντελούν στο να είμαστε μια αξιόπιστη δύναμη για τις ΗΠΑ”, ανέφερε συμπερασματικά.  
 


σχετικα αρθρα