ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άρχισε με αγιασμό η τελευταία Σύνοδος της Βουλής

του Παναγιώτη Τζαννετάτου - Δημοσίευση 1 Οκτωβρίου 2018, 08:32 / Ανανεώθηκε 4 Οκτωβρίου 2018, 16:59
Άρχισε με αγιασμό η τελευταία Σύνοδος της Βουλής
Facebook Twitter Whatsapp

Από τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκε η τελετή του αγιασμού στον ανακαινισμένο χώρο της Ολομέλειας της Βουλής, στο πλαίσιο της έναρξης της τέταρτης και τελευταίας Κοινοβουλευτικής Συνόδου.

Τον καθιερωμένο αγιασμό, που πραγματοποιήθηκε υπό το σκιά του χθεσινού δημοψηφίσματος στα Σκόπια και της επικείμενης κατάθεσης του προσχεδίου του προϋπολογισμού, τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, παρουσία των κομμάτων.

Ωστόσο, στην τελετή (που θα ακολουθήσει ψηφοφορία για τον ορισμό Γραμματέων και Κοσμιτόρων του Κοινοβουλίου) απουσίασαν ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης και ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Κορυφαία γεγονότα αυτής της τελευταίας Συνόδου της Βουλής, η οποία αναδείχθηκε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, αναμένεται να είναι το άνοιγμα των διαδικασιών για την αναθεώρηση του Συντάγματος και η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Εκείνο που εν πολλοίς, αν όχι αποκλειστικά, θα καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις είναι το χρονικό σημείο εισαγωγής της συμφωνίας των Πρεσπών . Πάντως η αξιωματική αντιπολίτευση έσπευσε χθες, δια της εκπροσώπου Τύπου της, Μαρίας Σπυράκη, να υπενθυμίσει το δικαίωμα που αντλεί από τον Κανονισμό, για την υποβολή πρότασης δυσπιστίας, οποιαδήποτε στιγμή μετά την 17η Δεκεμβρίου.

Κατά τα λοιπά η Κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι επιθυμεί μέσα στην παρούσα Σύνοδο να προχωρήσει σε νομοθετικές πρωτοβουλίες για την σταδιακή άρση αδικιών τον καιρό των μνημονίων, όπως τις εξειδίκευσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ. Έχει επίσης δηλώσει ότι υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος προκειμένου να μην προχωρήσουν οι περικοπές στις συντάξεις και να μην μειωθεί το αφορολόγητο.

Ενόψει της νέας Συνόδου, ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης έχει εξάλλου προαναγγείλει ότι θα εισαχθεί για συζήτηση στην ολομέλεια το πόρισμα για τις γερμανικές επανορθώσεις. Στόχος είναι η χάραξη και υλοποίηση πολιτικής και στρατηγικής διεκδίκησης, σε διεθνές διακοινοβουλευτικό, διακρατικό και νομικό επίπεδο.