current views are: 10

2 Οκτωβρίου 2018
Δημοσίευση13:19

Σύγκρουση για τα πρακτικά των συσκέψεων στην ΠΓΔΜ και τα περί συναντήσεων Ζάεφ – Σπυράκη

«Φωτιές» στο πολιτικό σκηνικό άναψαν οι αποκαλύψεις

Δημοσίευση 13:19’

«Φωτιές» στο πολιτικό σκηνικό άναψαν οι αποκαλύψεις

Φωτιές στο πολιτικό σκηνικό ανάβει η αποκάλυψη των πρακτικών από τις συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών στην ΠΓΔΜ, καθώς επίσης και οι πληροφορίες ότι η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη συνάντησε δύο φορές τον Ζόραν Ζάεφ κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το Σκοπιανό.

Όπως ήταν φυσικό, εντός της Ελλάδας, ξέσπασε σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και της Νέας Δημοκρατίας, τόσο για τις φερόμενες συναντήσεις της Μ. Σπυράκη με τον σκοπιανό πρωθυπουργό, όσο και τις αναφορές κατά τη διάρκεια των συσκέψεων στην ΠΓΔΜ ότι είναι καλύτερες οι πιθανότητες λύσης με την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

►Διαβάστε επίσης: FAZ: Τι ειπώθηκε μεταξύ Ζάεφ – Σπυράκη για το ονοματολογικό

Η συνάντηση Σπυράκη – Ζάεφ

Μιλώντας στην εκπομπή «Ακραίως» στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ με τον Τάκη Χατζή και τον Δημήτρη Οικονόμου, η κ. Σπυράκη διέψευσε την ύπαρξη δεύτερης συνάντησης για την οποία κάνει λόγο η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, ενώ υποστήριξε πως είδε τον κ. Ζάεφ τυχαία την πρώτη φορά.

«Δεν ήμουν απεσταλμένη του Μητσοτάκη», ξεκαθαρίζει και προσθέτει: «Είχα οδηγία να παρουσιάσω τη θέση μας σε όλους τους εμπλεκόμενους. Γνωριζόμαστε με τον Ζάεφ και έχουμε κοινούς γνωστούς. Με τον Ντιμιτρόφ έχω συναντηθεί πολλές φορές».

«Με ρώτησε ‘τι θα κάνετε;’ και του είπα ότι θα ψηφίσουμε ενάντια στον συμβιβασμό που προωθεί ο Τσίπρας και πως μέχρι τότε δεν είχαμε ως κόμμα καμία επίσημη ενημέρωση», ισχυρίστηκε η κα Σπυράκη.

Ερωτηθείσα γιατί δεν έγινε γνωστή αυτή η συνάντηση, η κα Σπυράκη απάντησε: «Ήταν μια δημόσια συνάντηση και έχω κάνει και άλλες πολλές τέτοιες».

«Κυκλοφορούμε στα ίδια σημεία και στα ίδια μέρη. Δεν ανακοινώνουμε κάθε μέρα ποιους συναντάμε. Κάθε μέρα βλέπουμε ανθρώπους που βρίσκονται εκεί (σ.σ.: στο Ευρωκοινοβούλιο) διαρκώς», υπογράμμισε.

►Διαβάστε επίσης: Σπυράκη στο «Ακραίως» για δημοσίευμα της FAZ: Τυχαία η συνάντησή μου με τον Ζάεφ

Ωστόσο, το Μέγαρο Μαξίμου με ανακοίνωσή του, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση τόσο στην εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ, όσο και στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Την ώρα που [η Μ. Σπυράκη] στο εσωτερικό παρίστανε τον Μακεδονομάχο, ήταν η εκπρόσωπος τύπου του κόμματος του που εξηγούσε στον κο Ζάεφ, ότι η αντίθεση της ΝΔ στη συμφωνία ήταν προσχηματική και είχε να κάνει με τις δεσμεύσεις του κου Μητσοτάκη στους ακροδεξιούς του κόμματος του», ανέφερε ανάμεσα σε άλλα το Μέγαρο Μαξίμου και απηύθυνε μια σειρά από ερωτήματα προς την κ. Σπυράκη και τον κ. Μητσοτάκη:

«Γιατί κράτησαν τη συνάντηση μυστική;

Ποιος ο σκοπός της συνάντησης πριν καν ανοίξει ο επίσημος κύκλος των επαφών της ελληνικής κυβέρνησης με την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ;

Ποια εμπιστευτικά μηνύματα διαβίβασε στον κο Ζάεφ εκ μέρους του κου Μητσοτάκη;

Είχε και άλλες τέτοιες τυχαίες συναντήσεις σε καφετέριες με την πολιτική ηγεσία της γείτονος που επέλεξε να κρατήσει μυστικές;»

Η ΝΔ απάντησε άμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου, σε εξίσου υψηλούς τόνους, καθώς έκανε λόγο για «αθλιότητα» και «δειλία» από τον κ. Τσίπρας. «Απαντώντας στην αθλιότητα και τη δειλία του κ. Τσίπρα, η Νέα Δημοκρατία στέλνει στο Μαξίμου το βίντεο της ομιλίας της εκπροσώπου του κόμματος, ευρωβουλευτή κ. Μαρίας Σπυράκη, από το βήμα της βουλής των Σκοπίων, στο πλαίσιο της διακοινοβουλευτικής επιτροπής Ε.Ε.- ΠΓΔΜ», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πειραιώς και προσθέτει:

«Δυστυχώς για το Μαξίμου, η Νέα Δημοκρατία λέει ακριβώς τα ίδια πράγματα, με το ίδιο λεξιλόγιο, σε όλους τους συνομιλητές της στο εσωτερικό και το εξωτερικό, σε αντίθεση με τους κ. Τσίπρα και Καμμένο που παριστάνουν στα λόγια ότι διαφωνούν, αλλά υπέγραψαν και υλοποιούν μαζί την εθνικά επιζήμια συμφωνία για την πατρίδα μας».

Το Μαξίμου ανταπάντησε στη ΝΔ, τονίζοντας πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «χρειάστηκε 282 λέξεις για να μας υπενθυμίσει:

 -ότι συμπορεύεται με τους πλέον αντιδραστικούς και εθνικιστικούς κύκλους στη γείτονα,

-ότι πηγαίνει χέρι-χέρι με όσους όλα αυτά τα χρόνια ονειρεύονται Μεγαλέξανδρους, αλυτρωτισμούς και με όσους επιδιώκουν την κατάρρευση της συμφωνίας ώστε να επαναφέρουν όλα τα εθνικιστικά μυθεύματα στη γειτονική χώρα».

«Η ΝΔ δεν είπε όμως τίποτα για την ταμπακιέρα», συνεχίζει το Μαξίμου και επαναλαμβάνει τα ερωτήματα που απηύθυνε προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

 -Πόσες φορές συνάντησε κρυφά η κα Σπυράκη ως ειδική απεσταλμένη του Κυριάκου Μητσοτάκη τον Ζόραν Ζάεφ;

-Τι ακριβώς του μετέφερε εκ μέρους του αρχηγού της ΝΔ στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις τους;

-Ποιος ακριβώς ήταν ο σκοπός των μυστικών συναντήσεων, ακόμα και πριν ξεκινήσουν καν οι διαπραγματεύσεις των δύο κυβερνήσεων για το ονοματολογικό;»

Πυρά και για τα πρακτικά των συσκέψεων στην ΠΓΔΜ

Ωστόσο, πέραν της απάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου για τις φερόμενες συναντήσεις της κ. Σπυράκη με τον κ. Ζάεφ, η Νέα Δημοκρατία έστρεψε τα πυρά της κατά της κυβέρνησης και για τα όσα αναφέρονται στα πρακτικά των συσκέψεων των πολιτικών αρχηγών στην ΠΓΔΜ, τα οποία αποκάλυψαν η FAZ και η εφημερίδα Καθημερινή.

Η ΝΔ εστίασε στις αναφορές περί καλύτερου παράθυρου λύσης με την κυβέρνηση Τσίπρα, αλλά επίσης, στα περί αποδοχής από την Αθήνα της «Δημοκρατίας του Ίλιντεν» , αλλά και στα περί αποδοχής της «Μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας».

►Διαβάστε επίσης: Τα πρακτικά των συσκέψεων στην ΠΓΔΜ

Η ΝΔ τονίζει πως τα πρακτικά επιβεβαιώνουν «πόσο ερασιτεχνικά, αλλά και τυχοδιωκτικά αντιμετώπισαν από την πρώτη στιγμή οι κ. Τσίπρας και Κοτζιάς το εθνικό ζήτημα των Σκοπίων» και συνεχίζει:

«·Επιβεβαιώνεται, πλέον, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι η κυβέρνηση στο πρώτο στάδιο της μυστικής διαπραγμάτευσης συμφώνησε στο απαράδεκτο όνομα “Μακεδονία του Ίλιντεν”. Και υπαναχώρησε μόνο μετά τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης ότι το όνομα αυτό αποτελούσε την επιτομή του αλυτρωτισμού της γειτονικής χώρας.

·Επιβεβαιώνεται ότι η θέση της Νέας Δημοκρατίας ήταν από την πρώτη στιγμή σε όλους ξεκάθαρη καθώς είχε γίνει απολύτως αντιληπτό, όχι μόνο στη διεθνή κοινότητα, αλλά και στην ηγεσία της ΠΓΔΜ ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν επρόκειτο να συναινέσει σε μια συμφωνία όπως αυτή των Πρεσπών, είτε σήμερα, είτε -πόσο μάλλον- ως επόμενη κυβέρνηση. Είναι, δε, τραγική ειρωνεία ότι η επιβεβαίωση αυτή συμπίπτει με τη νέα θρασύτατη επίθεση της  κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου στη Νέα Δημοκρατία.

·Το σημαντικότερο όλων, όμως, από τις σημερινές αποκαλύψεις της Καθημερινής είναι ότι σύσσωμη η ηγεσία των Σκοπίων διαπιστώνει ότι η χώρα τους δεν θα βρει πιο βολική ελληνική κυβέρνηση από αυτή του κ. Τσίπρα. Είναι πραγματικά απίστευτο ότι η Κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου παρουσιάζεται πρόθυμη να κλείσει μια συμφωνία άρον-άρον παραχωρώντας “μακεδονική” εθνότητα και γλώσσα στους Σκοπιανούς. Και φυσικά η κυβέρνηση των Σκοπίων έσπευσε να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία εφαρμόζοντας την τακτική: “τώρα που γυρίζει”.

«Από όλα τα παραπάνω, γίνεται ξεκάθαρο πια γιατί οι ανεύθυνοι χειρισμοί των κ. Τσίπρα και Κοτζιά είχαν ως κατάληξη μια εθνικά επιζήμια συμφωνία για τη χώρα. Όπως γίνεται ξεκάθαρη και η απόλυτη συνενοχή του κ. Καμμένου που τους έδωσε το στυλό για να υπογράψουν τη συμφωνία των Πρεσπών, παριστάνοντας τον διαφωνούντα ενώ μέχρι και σήμερα στηρίζει απόλυτα την κυβέρνηση», κατέληξε η ΝΔ. 

Από την πλευρά του, αναφερόμενος στο Σκοπιανό, ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε τη διεξαγωγή εκλογών πριν τη συμφωνία των Πρεσπών για να αποφασίσει ο λαός.

►Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης: Εκλογές πριν έρθει η συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή

σχετικα αρθρα