current views are: 2

4 Οκτωβρίου 2018
Δημοσίευση04:05

Συντάξεις, Καμμένος, Φίλης: Τριπλό πολιτικό παιχνίδι για την κυβέρνηση

Παζλ για δυνατούς λύτες

Δημοσίευση 04:05’

Παζλ για δυνατούς λύτες

Σε αναμονή των εξελίξεων στην ΠΠΔΜ, το ενδιαφέρον της κυβέρνησης εστιάζεται αυτή τη στιγμή σε τρία πεδία: στο ζήτημα των συντάξεων, τις προθέσεις του Πάνου Καμμένου, και το εσωκομματικό αντάρτικο του Νίκου Φίλη. Καθένα από τα τρία πεδία έχει την αυτονομία του. Ωστόσο, διαπλέκονται σε βαθμό που μπορεί να γίνει λόγος για τριπλό πολιτικό παιχνίδι.

Οι συντάξεις

Το χθεσινό ρεπορτάζ του Κωστή Παπαδιόχου στην Καθημερινή αποκαλύπτει ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι θετική στην ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις που ψηφίστηκαν πέρυσι. Η γερμανική κυβέρνηση φέρεται να θέτει ως όρους το να είναι πέραν πάσης αμφιβολίας η επίτευξη του 3,5% για το 2019, καθώς και το να μην ξηλωθούν άλλα μνημονιακά μέτρα. Είναι προφανές ότι αυτοί οι δύο όριο θα εκπληρωθούν.

Θα περίμενε κανείς ότι η δημοσιοποίηση της είδησης θα προκαλούσε πανηγυρισμούς στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Αντιθέτως, υιοθετήθηκαν χαμηλοί τόνοι. Ο λόγος είναι ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να φέρει σε δύσκολη θέση την κ. Μέρκελ, ιδιαίτερα εν όψει των κρίσιμων περιφερειακών εκλογών στη Βαυαρία. Η εκτίμηση είναι ότι παλαιότερες δηλώσεις των κκ Δραγασάκη και Αχτσιόγλου που προεξοφλούσαν την ακύρωση της περικοπής, έβλαψαν τη διαπραγμάτευση.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θέλει να ελέγξει απολύτως τα μηνύματα που εκπέμπονται από το κυβερνητικό στρατόπεδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες το βράδυ με το που επέστρεψε στην Αθήνα από το Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών έσπευσε στην ΕΡΤ για να δώσει συνέντευξη στη Δώρα Αναγνωστοπούλου. Για το θέμα των συντάξεων ο κ. Τσακαλώτος περιορίστηκε να πει ότι είναι «σχεδόν πολύ αισιόδοξος».

Χθες στην ΕΠΕΚΕ (Επιτροπή Παραγωγής και Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου) της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ Τσακαλώτος δήλωσε ότι οι περικοπές στις συντάξεις και τα αντίμετρα θα ακυρωθούν με νόμο

Οι προθέσεις Καμμένου

Τόσο οι ΑΝΕΛ όσο και ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να ρίξουν τους τόνους έπειτα από αρκετές μέρες έντονων τριβών. Στη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ, ο κ. Καμμένος μίλησε για συγκυβέρνηση σε βάθος χρόνου που μπορεί να εξαντλήσει την τετραετία. Φρόντισε επίσης να μη δώσει συνέχεια στην κόντρα του με τον κ. Κοτζιά, περιοριζόμενος να πει ότι μιλάει απευθείας με τον πρωθυπουργό,

Σε ανταπόδοση, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε στην ΕΡΤ ότι «δεν είμαι της άποψης πως είμαστε με τους ΑΝΕΛ όταν τα πράγματα είναι καλά και βγαίνεις από το μνημόνιο, και τώρα αναζητείς άλλους συμμάχους. Δεν αλλάζεις συμμάχους όταν σε βολεύει».

Παρά την ύφεση των αψιμαχιών, η αβεβαιότητα παραμένει στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Μπορεί ο κ. Καμμένος να εύχεται την απόρριψη της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ΠΓΔΜ, εντούτοις, αυτό το ενδεχόμενο δεν συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες. Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος το πώς ακριβώς προτίθεται να κινηθεί ο αρχηγός των ΑΝΕΛ όταν το μπαλάκι περάσει στην ελληνική πλευρά.

Το αντάρτικο Φίλη

Η συνέντευξη του Νίκου Φίλη στο Newpost και τον Γιώργο Π. Τερζή προκάλεσε αίσθηση, ιδιαίτερα το κομμάτι που αναφερόταν στην ΕΡΤ. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για παραδιοίκηση και συντεχνιακό καθεστώς ιδιοτελών συμφερόντων στη δημόσια τηλεόραση. Λίγες ώρες μετά, ο καθ’ ύλην αρμόδιος Νίκος Παππάς απάντησε από την εκπομπή του Σεραφείμ Κοτρώτσου στην ΕΡΤ ότι «ο Νίκος Φίλης δεν γνωρίζει την κατάσταση στη ν ΕΡΤ». Προσέθεσε δε ότι τι η «ΕΡΤ στο παρελθόν ήταν δέσμια ιδιοτελών συμφερόντων, […]. Κόπηκαν αυτά.»

Ο κ. Φίλης ανταπάντησε από το ραδιόφωνο News 247 ότι δεν έχει προσωπική ή εσωκομματική κόντρα με τον Νίκο Παππά. Ωστόσο, επέμεινε στα περί παραδιοίκησης της ΕΡΤ.

Παρά το ότι σήμερα ο κ. Φίλης επέλεξε να μην οξύνει περαιτέρω την κατάσταση, αυτό επ’ ουδενί δεν σημαίνει ότι καταθέτει τα όπλα. Το αντάρτικο θα συνεχιστεί με την πρώτη ευκαιρία, δεδομένου ότι ο πρώην υπουργός φαίνεται να θεωρεί εαυτόν εκφραστή της «αριστερής ψυχής» του ΣΥΡΙΖΑ.

Συντάξεις, Καμμένος και Φίλης συνθέτουν ένα τριπλό πολιτικό παίγνιο, πάρα πολύ απαιτητικό ακόμα και για τους πιο ικανούς παίκτες.


σχετικα αρθρα