current views are: 12

5 Οκτωβρίου 2018
Δημοσίευση07:45

Οι 53+ στο πλευρό του Φίλη – Η ΕΡΤ πεδίο εσωκομματικής αντιπαράθεσης στον ΣΥΡΙΖΑ

Ενοχλημένος ο Βούτσης από τις διαρροές

Δημοσίευση 07:45’

Ενοχλημένος ο Βούτσης από τις διαρροές

Συνεχίζονται οι εσωκομματικές αψιμαχίες και ζυμώσεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Με ορίζοντα τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 13 και 14 Οκτωβρίου όπου θα εκλεγεί η νέα Πολιτική Γραμματεία, οι τάσεις του κυβερνώντος κόμματος κινούνται με στόχο να βρεθούν στην καλύτερη δυνατή θέση. Το ζήτημα της ΕΡΤ φαίνεται να εξελίσσεται σε μείζον ζήτημα εσωκομματικής αντιπαράθεσης.

Το ζήτημα της ΕΡΤ

Η επίθεση του Νίκο Φίλη στην ΕΡΤ στη συνέντευξή του στο Newpost, αποτέλεσε βασικό θέμα συζήτησης μεταξύ των μελών του ΣΥΡΙΖΑ. Ηγετικό στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος είπε στο Newpost ότι «ο Νίκος το παράκανε» αναφερόμενος στη φράση του κ. Φίλη ότι η ΕΡΤ κυβερνάται από παραδιοίκηση και συντεχνιακό καθεστώς ιδιοτελών συμφερόντων. Η άποψη του στελέχους που μας μίλησε, έχει απήχηση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, ο πρώην υπουργός Παιδείας κάθε άλλο παρά «μοναχικός Νίκος» είναι. Την κριτική του στην ΕΡΤ φαίνεται να συμμερίζεται η τάση των 53+. Οι 53+ θεωρούν ότι η ΕΡΤ δεν λειτουργεί όπως θα αντιστοιχούσε σε μια δημόσια τηλεόραση. Μάλιστα, στο περιβάλλον του υπουργού Οικονομικών ήταν εμφανής η δυσαρέσκεια για την «ελλιπή προβολή» από την ΕΡΤ της συνέντευξης του κ. Τσακαλώτου στη Δώρα Αναγνωστοπούλου και το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1.

Φαίνεται, πάντως, ότι θα υπάρξει συνέχεια και η ΕΡΤ θα εξελιχθεί σε σημαντικό ζήτημα εσωκομματικής αντιπαράθεσης στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η νέα Πολιτική Γραμματεία

Η στήριξη των 53+ στον κ. Φίλη δεν περιορίζεται στο ζήτημα της ΕΡΤ. O 53+ έχουν πάρει την απόφαση να στηρίξουν τον υπουργό Παιδείας για τη νέα Πολιτική Γραμματεία. Η εκλογή της νέα Κεντρικής Επιτροπής θα πραγματοποιηθεί στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 13 και 14 Οκτωβρίου. Ενδεικτικό της στενής συνεργασίας του με του 53+ ήταν και τα προσωπικά εύσημα που απέδωσε ο κ. Φίλης στον Ευκλείδη Τσακαλώτο για τα ζήτημα των συντάξεων. «Να πιστώσουμε στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Ευκλείδη Τσακαλώτο τη διαφαινόμενη θετική εξέλιξη στο ζήτημα των συντάξεων», είπε ο κ. Φίλης στους Σ, Κοτρώτσο και Ε. Τριανταφύλλου στο ραδιόφωνο 247.

Η σύνθεση της νέας Πολιτικής Γραμματείας έχει εξελιχθεί σε «σπαζοκεφαλιά» για τον Πάνο Σκουρλέτη. Γι’ αυτό άλλωστε η συνεδρίαση της ΚΕ μεταφέρθηκε από αυτό το Σαββατοκύριακο στο επόμενο. Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να βρει τον τρόπο να μειώσει τα 29 μέλη σε 21 ή 23, να συμπεριλάβει όλους τους πρωτοκλασάτους και να σεβαστεί τους εσωκομματικούς συσχετισμούς. Το μείζον πρόβλημα είναι ότι αν συμπεριληφθούν όλα τα στελέχη πρώτης γραμμής (όπως επιθυμούν οι κκ Τσίπρας και Σκουρλέτης) η αποτύπωση των εσωκομματικών συσχετισμών θα είναι ατελής.

Ενοχλημένος ο Βούτσης

Σε ένα άλλο μέτωπο, ο Νίκος Βούτσης φέρεται «ενοχλημένος κι έκπληκτος» από δημοσιεύματα που τον εγκαλούν για ελλιπή συμμετοχή στη «μάχη με τους καναλάρχες». Ο πρόεδρος της Βουλής έθεσε το ζήτημα σε συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. «Δεν είναι δυνατόν γα γράφονται αυτά τα πράγματα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης. Ωστόσο, ο κ. Βούτσης κρατάει πολύ μεγάλες αποστάσεις από τους 53+ και τον Νίκο Φίλη. «Πρέπει να στηρίξουμε αποφασιστικά τον πρωθυπουργό», συνηθίζει να λέει.


σχετικα αρθρα