current views are: 5

5 Οκτωβρίου 2018
Δημοσίευση16:03

Ζάεφ: Πρόωρες εκλογές, εάν καταψηφίσει η αντιπολίτευση τις συνταγματικές αλλαγές

«Χωρίς τη συμφωνία με την Ελλάδα δεν υπάρχει ούτε ΕΕ, ούτε ΝΑΤΟ»

Δημοσίευση 16:03’

«Χωρίς τη συμφωνία με την Ελλάδα δεν υπάρχει ούτε ΕΕ, ούτε ΝΑΤΟ»

Στη θέση ότι θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές στην ΠΓΔΜ εάν η αντιπολίτευση καταψηφίσει τις συνταγματικές αλλαγές, παρότι δεν τις επιζητά, επέμεινε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη, έπειτα από το δημοψήφισμα στη γειτονική χώρα.

«Δεν θέλουμε πρόωρες εκλογές, αλλά εάν η αντιπολίτευση προσπαθήσει να εμποδίσει το μέλλον της χώρας προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ για δικούς της μικροκομματικούς υπολογισμούς, τότε θα αναγκαστούμε να προσφύγουμε στις κάλπες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζάεφ στη συνέντευξή του στο BHTV1.

Συνεχίζοντας, διαμήνυσε πως θα κάνει ότι μπορεί για να διασφαλίσει την αναγκαία πλειοψηφία στη Βουλή της χώρας του, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος πως εάν προσφύγει στις κάλπες, θα καταφέρει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων που απαιτείται για να προχωρήσουν οι συνταγματικές αλλαγές.

«(…) Ακόμα και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης που απείχε από το δημοσίευμα –εάν τον ρωτήσετε για το εάν συμφωνεί ή όχι στην είσοδο στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ θα σας πει πως συμφωνεί- και βασικά πιστεύω πως αυτό είναι αλήθεια, αλλά απλά επιθυμεί να επιστρέψει στην εξουσία. Και γι αυτό το λόγο θέτει εν αμφιβόλω το μέλλον της χώρας μας», είπε ο Ζάεφ, και απαρίθμησε τα θετικά της συμφωνίας για την οικονομία της ΠΓΔΜ.

«Είμαστε όλοι υπέρ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αλλά γνωρίζουμε πως χωρίς τη συμφωνία με την Ελλάδα δεν υπάρχει ούτε ΕΕ, ούτε ΝΑΤΟ. Είναι το μοναδικό πιθανό σενάριο [να προχωρήσει η συμφωνία]. Η συμφωνία με την Ελλάδα έγινε για να συνεχίσουμε στο μονοπάτι προς την ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Το ένα δεν υπάρχει χωρίς το άλλο. (…) Η συμφωνία διασφαλίζει τη “Μακεδονική” ταυτότητα και γλώσσα», υποστήριξε στη συνέχεια.


σχετικα αρθρα