ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το θολό τοπίο του Ζάεφ, οι κόκκινες κάρτες Μητσοτάκη και το... βέτο Σαμαρά

της Χριστίνας Κοραή - Δημοσίευση 8 Οκτωβρίου 2018, 10:18 / Ανανεώθηκε 8 Οκτωβρίου 2018, 10:31
Το θολό τοπίο του  Ζάεφ, οι κόκκινες κάρτες Μητσοτάκη και το... βέτο Σαμαρά
Facebook Twitter Whatsapp

Aβεβαιότητα μετά το αμφίσημο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

Η αβεβαιότητα για την έκβαση της Συνταγματικής Αναθεώρησης στα Σκόπια μετά το αμφίσημο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 30ης Σεπτεμβρίου, ανοίγει το δρόμο για πρόωρες εκλογές και μεταθέτει τις ελπίδες του Ζόραν Ζάεφ για ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ, από τον Μάρτιο που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, στον  Ιούνιο του 2019.

Ο Αλέξης Τσίπρας τον στηρίζει και συνεχίζουν να επικοινωνούν, όπως αποκάλυψε ο πρωθυπουργός της FYROM, στην συνέντευξη του στο Euronews, αλλά εάν μεσολαβήσουν εθνικές εκλογές και ο επόμενος πρωθυπουργός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα δεδομένα θα αλλάξουν.

Την ίδια στιγμή στη ΝΔ εκφράζονται και απόψεις για το σκοπιανό σε πιο σκληρή γραμμή, όπως είναι του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, γεγονός που κάνει ακόμη πιο θολό το τοπίο για τον Ζόραν Ζάεφ.

Οι πιέσεις της σκοπιανής αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα του VMRO για πρόωρες εκλογές δυσχεραίνουν τις κοινοβουλευτικές διεργασίες για την εξασφάλιση της πλειοψηφίας των 80 εδρών που απαιτούνται για την Συνταγματική Αναθεώρηση, οπότε οι εκλογές έρχονται πιο κοντά.
 


«Αλλά η "Μακεδονία" δεν χρειάζεται εκλογές» τόνισε ο πρωθυπουργός της FYROM σε μια ύστατη προσπάθεια να πείσει  την Αντιπολίτευση να αλλάξει στάση και να στηρίξει τη συμφωνία. «Η "Μακεδονία" είναι σε καλή οικονομική κατάσταση τώρα» τόνισε. «Θα ανοίξουμε ένα κεφάλαιο τον Ιούνιο, θα καταλάβουμε την θέση μας στα τραπέζια στις Βρυξέλλες και το ΝΑΤΟ με την έναρξη της επικύρωσης του υπογεγραμμένου πρωτοκόλλου στα κοινοβούλια των 29 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ.»

Έβαλε και τον πήχη στην περίπτωση που προσφύγει σε πρόωρες εκλογές.  «Η πλειοψηφία των δύο τρίτων, δηλαδή 80 βουλευτές είναι ο προφανής και λογικός στόχος» είπε γνωρίζοντας ότι αν αποτύχει για δεύτερη φορά η προσπάθεια για τη Συνταγματική Αναθεώρηση με βάση τη συμφωνία των Πρεσπών, η λύση του σκοπιανού ζητήματος θα παραπεμφθεί στις καλένδες ή στην καλύτερη περίπτωση οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν από μηδενική βάση.

Τα «όχι» του Κυριάκου

Ο πρόεδρος της ΝΔ  αυτά που λέει για τη συμφωνία εντός τα λέει και εκτός. Γι’ αυτό και τα περί «μυστικής διπλωματίας» ανήκουν στη σφαίρα της συνωμοσιολογίας και του φανταστικού. Οι θέσεις που έχει εκφράσει δημοσίως σε όλα τα φόρα εστιάζονται στα εξής:

*Η ΝΔ δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία εάν τη φέρει ο κ. Τσίπρας για κύρωση στη Βουλή.  Από τη στιγμή, όμως, που η συμφωνία κυρωθεί από άλλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, κυρώνεται ταυτόχρονα και το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ, οπότε «το ζήτημα του ΝΑΤΟ έχει τελειώσει» όπως δήλωσε με ειλικρίνεια ο κ. Μητσοτάκης. Κι αυτό γιατί κυρωμένη η συμφωνία παίρνει τα χαρακτηριστικά διεθνούς συμφωνίας και  παράγει έννομα αποτελέσματα τα οποία είναι πολύ δύσκολο να ανατραπούν.
 


*Αν για οποιονδήποτε λόγο μεσολαβήσουν εκλογές και η συμφωνία δεν έχει έρθει στην Βουλή,  μια κυβέρνηση της ΝΔ δεν θα  την κυρώσει. Αν μάλιστα καθυστερήσουν οι διαδικασίες στα Σκόπια και δεν έχει γίνει η Συνταγματική Αναθεώρηση, «η διαπραγμάτευση θα ξεκινήσει από την αρχή» προειδοποίησε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Δεν μπορώ ως πρωθυπουργός της Ελλάδος, εάν αυτή η διαπραγμάτευση ξεκινήσει από την αρχή - το τονίζω αυτό- να δεχθώ «μακεδονική» γλώσσα και «μακεδονική» εθνότητα, όπως δεν το δέχθηκαν και όλοι οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί που διαχειρίστηκαν αυτό το πρόβλημα, πλην του κ. Τσίπρα φυσικά που την υπέγραψε.»

*Όσον αφορά στο αν δέχεται μια σύνθετη ονομασία, ξεκαθάρισε ότι εφόσον δεν κυρωθεί η συμφωνία στις δύο χώρες η μεγάλη μάχη  θα πρέπει να δοθεί για τη γλώσσα και την εθνότητα γιατί η χώρα θα πρέπει να έχει επίγνωση  πόσες μάχες μπορεί να δίνει ταυτόχρονα. «Και θα σας πω το γιατί» εξήγησε. «Διότι το όνομα θα ξεχαστεί πολύ γρήγορα -την επόμενη μέρα - από τη στιγμή που θα έχουμε αναγνώριση «μακεδονικής» γλώσσας και «μακεδονικής» εθνότητας» συνέχισε. «Είναι ζήτημα χρόνου μόνο, τελικά η χώρα αυτή να αποκαλείται «Μακεδονία» σκέτο.» Στην εθνότητα και τη γλώσσα θεωρεί ότι είναι η ουσία του προβλήματος και εκεί εντοπίζει και το πραγματικό πρόβλημα που έχει να κάνει με τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων.

Βέτο στην ΕΕ;

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία -  μανιφέστο που έκανε την Κυριακή στην Καβάλα τάχθηκε κατά της σύνθετης ονομασίας. «Δεν θα αφήσουμε να πουλήσουν τη Μακεδονία μας!» δήλωσε. «Εγώ υποστήριζα πάντα, ότι δεν μπορούμε να δώσουμε στα Σκόπια το όνομα της Μακεδονίας. Τελεία και παύλα».

Ο Αντώνης Σαμαράς έκανε ένα βήμα παραπάνω. Αναγνώρισε ότι «αν επικυρωθεί τελικά από την ελληνική βουλή με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ κι όσων «πρόθυμων» συνεργαστούν μαζί του, η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ είναι ήδη σχεδόν «τετελεσμένο»!  «Αλλά μέχρις εκεί...» προειδοποίησε.

Κατά την άποψη του θα έπρεπε η Ελλάδα να αντιδράσει στην ενταξιακή πορεία των Σκοπίων στην ΕΕ. «Δεν μπορούμε να παραιτηθούμε από το δικαίωμά μας να διαπραγματευθούμε με τα Σκόπια τη μελλοντική τους ένταξη στην Ενωμένη Ευρώπη» τόνισε. Ανέφερε ως παράδειγμα την Βουλγαρία η οποία ως μέλος της ΕΕ μπορεί να διαπραγματεύεται τα πάντα  ενώ η Ελλάδα δεν μπορεί – λόγω δεσμεύσεων από τις Πρέσπες – να διαπραγματευθεί το παραμικρό στο σκοπιανό, όπως επισήμανε. «Δηλαδή η Βουλγαρία να δικαιούται να θέσει βέτο για την ένταξή τους στην Ευρώπη, αλλά εμείς όχι!» τόνισε. Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι μελλοντικά η Ελλάδα θα αποδεσμευτεί από τις μακροχρόνιες δεσμεύσεις αυτής της «εκτρωματικής συμφωνίας» όπως την αποκάλεσε.

Ο πρώην πρωθυπουργός κατηγόρησε την κυβέρνηση Τσίπρα ότι στην ουσία πούλησε το σκοπιανό για να πάρει μια αναστολή της περικοπής των συντάξεων προκαλώντας την αντίδραση του Μαξίμου.