ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζάεφ: Διαψεύδει τα περί χρηματισμού βουλευτών για να ψηφίσουν τις συνταγματικές αλλαγές

από Παναγιώτη Βελισσάρη - Δημοσίευση 9 Οκτωβρίου 2018, 15:59 / Ανανεώθηκε 10 Οκτωβρίου 2018, 09:08
Ζάεφ: Διαψεύδει τα περί χρηματισμού βουλευτών για να ψηφίσουν τις συνταγματικές αλλαγές
Photo: EPA
Facebook Twitter Whatsapp

Λίγες ώρες μετά την καταγγελία του Χαν για απειλές σε στελέχη του VMRO

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τις φήμες περί απόπειρας χρηματισμού βουλευτών της αντιπολίτευσης ώστε να υπερψηφίσουν τις συνταγματικές αλλαγές που απαιτούνται ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών διέψευσε με κατηγορηματικό τρόπο ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, τόνισε πως «δεν έχουν δοθεί χρήματα σε βουλευτές [σ.σ του VMRO] ώστε να υπερψηφίσουν τη συνταγματική αναθεώρηση». Επανέλαβε πως η καλύτερη επιλογή είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία από την παρούσα Βουλή της ΠΓΔΜ και όχι να οδηγηθεί η χώρα του σε εκλογές.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με το πρακτορείο META δήλωσε πως θα φανεί κατά τη διάρκεια της διαδικασίας στη Βουλή εάν θα μπορέσει η κυβέρνησή του να συγκεντρώσει τα δύο τρίτα που απαιτούνται για την αναθεώρηση, και εξέφρασε την αισιοδοξία του προς αυτή την κατεύθυνση.

«Μίλησα προσωπικά με βουλευτές και είδα πως υπάρχει ένα αίσθημα προοδευτισμού και ένα σοβαρό κίνητρο. Αυτές τις ημέρες θα έχουμε συνεδριάσεις στη Βουλή», ανέφερε και επανέλαβε πως σε περίπτωση καταψήφισης των αλλαγών η χώρα θα πάει σε πρόωρες εκλογές.

Τα σχόλια του Ζάεφ ήρθαν λίγη ώρα αφότου, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τις συνταγματικές αλλαγές και επρόκειτο να τις καταθέσει στη Βουλή. Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ θα αποστείλει την πρόταση για μετονομασία της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» στο Κοινοβούλιο, δήλωσε ο εκπρόσωπος, Mile Boshnjakovski, σε δημοσιογράφους στα Σκόπια.

►Διαβάστε επίσης: Σκόπια: Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο η πρόταση για τις συνταγματικές αλλαγές

«Περιμένουμε από τους βουλευτές να αρχίσουν αύριο τις εργασίες και να διευκρινίσουν τις θέσεις τους», δήλωσε ο Boshjnakovski όταν ρωτήθηκε εάν η κυβέρνηση θα έχει την υποστήριξη των 2/3 των βουλευτών που απαιτούνται ώστε να προχωρήσει σε συνταγματικές αλλαγές

Η διάψευση των φημών περί χρηματισμού έρχεται μία ημέρα μετά την καταγγελία του ευρωπαίου επιτρόπου Γιοχάνες Χαν για απειλές κατά βουλευτών του VMRO που είναι θετικοί στο να υπερψηφίσουν τις αλλαγές.

Σύμφωνα με τον επίτροπο, υπάρχουν αναφορές για απειλές κατά βουλευτών του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE που αποκλίνουν από την κομματική γραμμή και θέλουν να υποστηρίξουν την κυβέρνηση στην Βουλή. Μέλη του κόμματος που τάχθηκαν κατά της γραμμής του αρχηγού του κόμματος υπέστησαν γι αυτό κυρώσεις, όπως για παράδειγμα ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του κόμματος, ο οποίος απολύθηκε, αναφέρει.

Όπως τονίζει ο Χαν, αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο για ένα κόμμα που έχει την απαίτηση να είναι φιλοευρωπαϊκό και δημοκρατικό, και ο ίδιος ελπίζει τώρα σε μία διαδικασία διαλόγου, «γιατί η ευρωατλαντική ολοκλήρωση, που τώρα έχει πλησιάσει επιτέλους πολύ κοντά στην επίτευξή της με την λύση της διαφοράς για την ονομασία, αναφέρεται ως στόχος και από το VMRO-DPMNE. Όμως αυτό το κόμμα θα πρέπει να ενεργήσει ανάλογα και να καταστήσει δυνατή την έγκριση της Συμφωνίας. Όλα τα άλλα είναι αναξιόπιστα».

►Διαβάστε επίσης: Καταγγελία Χαν για «απειλές» σε μέλη του VMRO