current views are: 5

9 Οκτωβρίου 2018
Δημοσίευση15:30

Κοτζιάς σε Άγκυρα: Η φιλική μας στάση δεν είναι δείγμα αδυναμίας

«Ουδείς μπορεί να συμπεριφέρεται ως κράτος που δεν δεσμεύεται από το Διεθνές Δίκαιο»

Δημοσίευση 15:30’

«Ουδείς μπορεί να συμπεριφέρεται ως κράτος που δεν δεσμεύεται από το Διεθνές Δίκαιο»

Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο, στέλνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με αφορμή τις απαιτήσεις της Άγκυρας για συνεκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Μιλώντας στην Αιγυπτιακή εφημερίδα Al Ahram ο κ. Κοτζιάς τονίζει πως «η πρόσφατη ανακάλυψη σημαντικών ενεργειακών κοιτασμάτων στην Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Κύπρο αναδεικνύουν την σημασία της Ανατολικής Μεσογείου για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Το ενδιαφέρον διεθνών κολοσσών στο πεδίο της ενέργειας είναι μεγάλο. Παρά τις συνεχείς προκλήσεις και τα προσκόμματα που θέτουν τρίτες χώρες, είμαι βέβαιος ότι η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων θα πραγματοποιηθεί κατά τρόπο που να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των κρατών που έχουν κυριαρχικά δικαιώματα επί των φυσικών τους πόρων αλλά και η διεθνής νομιμότητα. Ουδείς μπορεί να συμπεριφέρεται ως κράτος που δεν δεσμεύεται από το Διεθνές Δίκαιο, υπονομεύοντας τα συμφέροντα των λαών της περιοχής».

Αναφερόμενος ειδικότερα στα ελληνοτουρκικά, ο υπουργός διαμηνύει πως η Άγκυρα «συνεχίζει την αναθεωρητική της πολιτική, η οποία μεταφράζεται σε συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και των ελληνικών χωρικών υδάτων. Εν τούτοις, εμείς, ως υπεύθυνη δύναμη, επιμένουμε στη διατήρηση ανοικτών δίαυλων επικοινωνίας και στην συνέχιση του διαλόγου. Μόνον με ειρηνικά μέσα μπορούν να επιλυθούν οι διαφορές. Η συνεχής παραβατικότητα από την πλευρά της Τουρκίας δεν συνιστά εποικοδομητική στάση». Και συνεχίζει ο κ. Κοτζιάς:

«Το πρόβλημα με την Τουρκία είναι ότι συχνά παραγνωρίζει το γεγονός ότι η φιλική μας πολιτική καθώς και η πρόθεσή μας να εργαστούμε για την μείωση των εντάσεων δεν αποτελεί δείγμα αδυναμίας. Αντιθέτως, είναι μια νηφάλια και υπεύθυνη στάση που υπαγορεύεται από το αίσθημα ευθύνης και αυτοπεποίθησης που χαρακτηρίζει την ελληνική εξωτερική πολιτική. Είναι έκφραση ισχύος».


σχετικα αρθρα