ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας μετά την τριμερή: Οριοθέτηση της Ελληνικής ΑΟΖ από κοινού με την Αίγυπτο

Δημοσίευση 10 Οκτωβρίου 2018, 12:46 / Ανανεώθηκε 16 Οκτωβρίου 2018, 14:18
Τσίπρας μετά την τριμερή: Οριοθέτηση της Ελληνικής ΑΟΖ από κοινού με την Αίγυπτο
Facebook Twitter Whatsapp

Στήριξη σε Αναστασιάδη για λύση του Κυπριακού

Στον από κοινού καθορισμό της ΑΟΖ με την Αίγυπτο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις κοινές δηλώσεις που είχε με τους Προέδρους της Κύπρου και της Αιγύπτου, έπειτα από την ολοκλήρωση της τριμερούς συνόδου. Ο πρωθυπουργός έκανε εκτενείς αναφορές στο Κυπριακό, εξήρε τον ρόλο της Αιγύπτου στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και ζήτησε σύσφιξη των σχέσεων συνολικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Κάιρο.

Ξεκινώντας τις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη «σημασία που έχουν οι εξορύξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ για τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους». Στηρίζουμε την Κύπρο στην αξιοποίηση της ΑΟΖ έναντι οποιασδήποτε απειλής τρίτης χώρας. «Εκφράσαμε σαφώς τη στήριξή μας στην Κύπρο, στην προσπάθειά της να αξιοποιήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο σε ό,τι αφορά την ΑΟΖ της, έναντι οποιασδήποτε απειλής τρίτης χώρας και τονίσαμε τη σημασία που έχει η εξόρυξη αυτή για όλο τον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους» επισήμανε ο χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Για την ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου

«Είχαμε την ευκαιρία με τον πρόεδρο, Σίσι, στη διμερή μας συνάντηση, να κουβεντιάσουμε περαιτέρω, καθώς και οι δύο αντιλαμβανόμαστε τη μεγάλη σημασία που έχει η οριοθέτηση των ΑΟΖ μεταξύ των χωρών μας, και συμφωνήσαμε να βρούμε τον τρόπο να παρακάμψουμε τις όποιες τεχνικές δυσκολίες και να συμφωνήσουμε να προχωρήσουμε το συντομότερο δυνατό σε συμφωνία για το ζήτημα αυτό. Τονίσαμε τις ευκαιρίες που ανοίγονται για μεταφορά LNG μέσω των σταθμών σε Ρεβυθούσα και Αλεξανδρούπολη. Τονίσαμε την αξία τη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στη Συρία, συζητήσαμε τις προτάσεις του ΟΗΕ για τη Λιβύη, χαιρετήσαμε τη συμβολή της Αιγύπτου στην αποκλιμάκωση των συγκρούσεων στην Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Ο ρόλος της Αιγύπτου έχει ιδιαίτερη αξία για την περιοχή και την ΕΕ και το κατανοούν όλοι μας οι εταίροι στην Ένωση. Στηρίζουμε τη συζήτηση για μια στρατηγική σχέση της ΕΕ με την Αίγυπτο, που θα περιλαμβάνει τη στήριξη σε μια σειρά μεταρρυθμίσεις από πλευράς του Καΐρου».  

►Διαβάστε επίσης: Κυβέρνηση: «Τρέχουν» οι διαβουλεύσεις για την οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου


Κατά τα άλλα, ο πρωθυπουργός εξήρε τη συμβολή της Αιγύπτου στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, υποστηρίζοντας: «Η σταθερότητα και η ανάπτυξη των χωρών της περιοχής και η συνεργασία μεταξύ των χωρών προέλευσης-διέλευσης και προορισμού έχουν κεντρική σημασία για να αντιμετωπισθεί επιτυχώς η πρόκληση του προσφυγικού-μεταναστευτικού».

Κατά τα άλλα ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη στρατηγική σημασία της Κρήτης. «Η επιλογή της Κρήτης για την 6η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου έχει έναν ισχυρό συμβολισμό, όχι μόνο γιατί βρίσκεται κοντά και στις τρεις χώρες, αλλά γιατί αποτελεί εδώ και χιλιετηρίδες σταυροδρόμι των πολιτισμών μας και γενικότερα πολιτιστικό και οικονομικό σταυροδρόμι της Μεσογείου, με υψηλή γεωστρατηγική αξία διαχρονικά και στις μέρες μας», είπε. Τόνισε επίσης πως «η Κρήτη μετατρέπεται σε κόμβο μεταφοράς αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας».

Σίσι: Ταύτιση απόψεων

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Φατάχ Αλ Σίσι, υποστήριξε: «Διαπιστώσαμε ταύτιση απόψεων σχετικά με θέματα που αντιμετωπίζει η περιοχή. Δεν υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω αιματοχυσίας στη Λιβύη και τη Συρία. Και δεν μπορεί η κατάσταση να γίνει ευκαιρία για τις τρομοκρατικές οργανώσεις. (…) Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για τη λύση του Παλαιστινιακού από το διπλό κράτος με τα σύνορα του 1967 και πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ».

Για το Κυπριακό, ο κ. Σίσι υπογράμμισε την ανάγκη να «συνεχιστεί ο διάλογος, με βάση τις διατάξεις των διεθνών διατάξεων και ψηφισμάτων, χωρίς να υπάρχει κηδεμονία».

Αναστασιάδης: Αποφασισμένος για λύση του Κυπριακού

Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, υπογράμμισε ότι η Κρήτη είναι «ένα σταυροδρόμι των πολιτισμών, ένας κόμβος σύνδεσης μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου και Αιγύπτου. Η συνάντηση είναι αποτέλεσμα γόνιμης συνεργασίας, απόρροια των προηγούμενων συνόδων κορυφής και σηματοδοτεί νέα δυναμική για περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων των τριών χωρών. Ο τριμερής μηχανισμός έχει ήδη παρουσιάσει απτά αποτελέσματα σε διάφορους τομείς, προς όφελος των ίδιων των λαών μας».

«Συζητήσαμε για την ειρήνη στην περιοχή μας. Επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε συγκυρίες συνεργασίας μεταξύ των χωρών της περιοχής, ώστε η επικράτηση της ειρήνης να είναι αυτό που θα επιδιώκουμε», συνέχισε ο κ. Αναστασιάδης και αναφερόμενος στο Κυπριακό, συνέχισε:

«Επαναλαμβάνω την αποφασιστικότητά μου να εμπλακώ ενεργά σε έναν διάλογο που θα φέρει την ειρήνη στην Κύπρου. Για τη δημιουργία ενός κράτους που θα σέβεται το κράτος δικαίου, που θα είναι ανεξάρτητο μακριά από αναχρονιστικούς θεσμούς, όπως οι εγγυήσεις, που θα διασφαλίζει την ειρηνική συνύπαρξη των λαών στο νησί».