current views are: 11

10 Οκτωβρίου 2018
Δημοσίευση11:50

Μπέρδεμα με τους απολογισμούς του ΚΕΕΛΠΝΟ

Δαπάνες «ειδικού σκοπού» 87 εκατ. ευρώ βρήκαν οι ορκωτοί λογιστές

Δημοσίευση 11:50’

Δαπάνες «ειδικού σκοπού» 87 εκατ. ευρώ βρήκαν οι ορκωτοί λογιστές

Προβλήματα στην απεικόνιση των οικονομικών στοιχείων του ΚΕΕΛΠΝΟ λόγω της μη τήρησης απολογιστικών στοιχείων από τον Οργανισμό την περίοδο 2010-2014 (ή για την ακρίβεια τήρησης λογιστικών και όχι ταμειακών), αλλά και νέα στοιχεία για την ύπαρξη δαπανών «ειδικού σκοπού» ύψους 87,1 εκατ. ευρώ, διαπίστωσαν στον έλεγχό τους οι ορκωτοί λογιστές.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα είπαν στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, δεν μπορεί να διαπιστωθεί αν υπήρξε έλλειμμα ούτε να εξαχθεί κάποιο ασφαλές συμπέρασμα επειδή ακριβώς δεν υπάρχουν στοιχεία. 

«Την περίοδο 2007-2014 λάβαμε τους οικονομικούς απολογισμούς και προσπαθήσαμε να τους διακριβώσουμε με ό,τι υπήρχε διαθέσιμο», είπαν αρχικά οι λογιστές και πρόσθεσαν: «Οι απολογισμοί δεν ήταν ορθοί, δεν είχαν συνταχθεί σωστά. Σε καμία περίπτωση δεν αναφέρουμε τη λέξη έλλειμμα, αλλά δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε πώς προκύπτουν οι διαφορές και πως δεν έχουν συνταχθεί σωστά οι απολογισμοί».

Οι λογιστές διευκρίνισαν ακόμα πως πέραν των ελλιπών απολογισμών της περιόδου 2010-14, βασίστηκαν στα στοιχεία των τραπεζών (εξτρέ) τα οποία όμως ήταν χιλιάδες και δεν γινόταν ευκρινής ο σκοπός για τον οποίο υπήρχαν. Μάλιστα, εξήγησαν πως ζήτησαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ περαιτέρω στοιχεία, τα οποία όμως δεν μπόρεσαν να λάβουν λόγω του ό,τι είχαν παραδοθεί στην Δικαιοσύνη.

Αναφερόμενοι στις περιβόητες αυτές δαπάνες του ειδικού σκοπού, οι λογιστές έδωσαν παραδείγματα όπως αυτό του 2010, όπου εμφανίζονται 30 εκατ. ευρώ από την προηγούμενη χρονιά για εμβόλια. Στο ίδιο πλαίσιο ανάφεραν και μεταφορά δαπάνης 10 εκατ. ευρώ στον ΟΚΑΝΑ το 2011 και μισθοδοσία νέου ιατρικού προσωπικού. «Αυτά γιατί δεν ήταν μέσα στον απολογισμό;», αναρωτήθηκαν.

Για τα εξτρέ των τραπεζών (βάσει των οποίων έκαναν τον έλεγχο) είπαν: «Ήταν χιλιάδες πληρωμές και δεν υπάρχει εξήγηση σε τι αφορούν. Μπορεί να έβλεπες 5 εκατ. ευρώ και να μην ήξερες τι είναι. Έκανα συνάντηση με την Alpha που ήταν ο κύριος λογαριασμός του ΚΕΕΛΠΝΟ και ρώτησα αν υπάρχουν κωδικοί που να συνδέουν την πίστωση με τον σκοπό της και μου είπε ότι όχι δεν υπάρχουν. Μπορεί να βλέπεις μεταφορά χρημάτων σε άλλο λογαριασμό και συ να το δεις πληρωμή».

Σε κάθε περίπτωση επιχειρώντας να εξηγήσουν το επιχείρημά τους περί ελλείμματος σημείωσαν: «όταν μιλάμε για έλλειμμα έχουμε μια εικόνα στο μυαλό μας! Μπορούμε να έχουμε κατάσταση εισπράξεων και πληρωμών και να ελέγξουμε το ταμείο! Αντ’ αυτού έχουμε τράπεζες που βλέπουμε τα υπόλοιπα και τους απολογισμούς. Αυτά δεν είναι συγκρίσιμα μεταξύ τους όμως στοιχεία. Υπάρχουν και άλλες πληρωμές του ΚΕΕΛΠΝΟ ειδικού σκοπού που το μάθαμε πρόσφατα. Έχουμε διαφορά γιατί οι απολογισμοί δεν είναι σωστοί!». 

Αντίθετα, όπως είπαν για να μπορεί κανείς να μιλήσει με βεβαιότητα για έλλειμμα στο ΚΕΕΛΠΝΟ θα πρέπει οι απολογισμοί να είναι ταμειακοί και όχι λογιστικοί. «Αν δεν έχεις πρόσβαση στα βιβλία και να συγκρίνεις τις κινήσεις με τα βιβλία δεν μπορείς να βγάλεις συμπέρασμα», σημείωσαν με νόημα.

Αξίζει να σημειωθεί πως βουλευτές της αντιπολίτευσης σημείωσαν πως βάσει νόμου από το 2012 και μετά το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν ήταν υποχρεωμένο να διατηρεί ταμειακούς απολογισμούς.


σχετικα αρθρα