current views are: 7

11 Οκτωβρίου 2018
Δημοσίευση02:34

Παυλόπουλος σε Σταϊνμάγερ: «Μόνο με επίλυση του ονοματολογικού η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ»

«Απαράβατος όρος η αναθεώρηση του Συντάγματος της γείτονος»

Δημοσίευση 02:34’

«Απαράβατος όρος η αναθεώρηση του Συντάγματος της γείτονος»

Για τις θυσίες του ελληνικού λαού μέσα στην ελληνική κρίση, το προσφυγικό, το Κυπριακό, το Σκοπιανό, αλλά και το κοινό όραμα για την Ευρώπη, συζήτησαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Ο κ. Παυλόπουλος έστειλε μάλιστα σαφές μήνυμα προς την ΠΓΔΜ πως αν δεν επιλυθεί το ονοματολικό, δεν θα ενταχθεί η χώρα στο ΝΑΤΟ. Την ίδια ώρα, διεμήνυσε πως η Αθήνα θέλει φιλία και καλή γειτονία με την Τουρκία.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια του διαλόγου τους μπροστά στις κάμερες, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Γερμανίας και σημείωσε ότι τόσο οι ίδιοι (οι δύο Πρόεδροι δηλαδή) όσο και οι χώρες τους συμμερίζονται το κοινό όραμα για την Ευρώπη. Σε μια κρίσιμη για την ήπειρο χρονιά, πρόσθεσε, λόγω των επικείμενων ευρωεκλογών, με τον κ. Παυλόπουλο να μην κρύβει την ανησυχία του για τις οντότητες που επιβουλεύονται την Ευρώπη.

Στη συνέχεια της προσφώνησής του, ο Έλληνας Πρόεδρος αναφέρθηκε στις μεγάλες ευρωπαϊκές προτεραιότητες της επόμενης περιόδου, πρώτη από τις οποίες -με τη σειρά που τις παρέθεσε- το προσφυγικό, με τον κ. Παυλόπουλο να εξαίρει τη στάση του Βερολίνου στο ζήτημα, εν αντιθέσει με καποιους άλλους εταίρους.

Δεύτερη προτεραιότητα, η υπεράσπιση του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους, χωρίς επιστροφή σε εποχές σπατάλης, όπως διευκρίνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Μάλιστα, συνέχισε, αυτά τα αντιευρωπαϊκά μορφώματα εκμεταλλεύονται τις ανισότητες.

Η τρίτη προτεραιότητα είναι τα εθνικά θέματα της Ελλάδας που αποτελούν ταυτοχρόνως ευρωπαϊκά θέματα, ανέφερε με έμφαση ο κ. Παυλόπουλος: Κυπριακό, ελληνοτουρκικά και βεβαίως, οι σχέσεις με την ΠΓΔΜ. Με τον Πρόεδρο να επαναλαμβάνει ότι η ολοκλήρωση αναθεώρησης του Συντάγματος από τη γείτονα χώρα αποτελεί απαράβατο όρο για τη συνέχεια.

Οι ευρωπαϊκές χώρες δεν θα κάνουν βήματα προς τα πίσω προκειμένου να ενταχθούν κάποιες χώρες, δήλωσε στέλνοντας ταυτοχρόνως το μήνυμα, ότι θα συναντήσουμε όσες επίδοξες προς ένταξη χώρες, αρκεί να κάνουν γρήγορα βήματα.

«Επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας, καλής γειτονίας και εμπράκτως αποδεικνύουμε ότι ευνοούμε την προοπτική της στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως προς αυτό, όμως, υπάρχει μια σημαντική προϋπόθεση: Η επίλυση του ζητήματος του ονόματος σύμφωνα με την Ιστορία και με το Διεθνές Δίκαιο. Για να γίνει αυτό – όπως καταστήσαμε σαφές και είναι θέση αποδεκτή και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από το ΝΑΤΟ– πρέπει η γειτονική μας χώρα να επιφέρει και τις αναγκαίες αλλαγές στην έννομη τάξη της, πρωτίστως δε στο σύνταγμά της. Και πράγματι, ανέλαβαν αυτή, την υποχρέωση. Κατόπιν τούτου, περιμένουμε την εκπλήρωσή της. Μόνον όταν τελειώσει οριστικά όλη αυτή η διαδικασία και αφού διαπιστωθεί ότι η συνταγματική αναθεώρηση εμπεριέχει όλες τις εγγυήσεις, για τις οποίες μίλησα προηγουμένως, τότε είναι δυνατό να υπάρξει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ καθώς και οιαδήποτε έναρξη συζητήσεων, σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, μόνο τότε είναι δυνατό να οριστικοποιηθεί και το περιεχόμενο της Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ και να έρθει προς κύρωση στην Βουλή των Ελλήνων», είπε χαρακτηριστικά.

Ως προς τις Eλληνοτουρκικές σχέσεις, επανέλαβε ότι «επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας και ευνοούμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Τούτο, όμως, προϋποθέτει εκ μέρους της Τουρκίας ειλικρινή σεβασμό του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου -αναπόσπαστο μέρος του οποίου είναι και το πρόγραμμα «NATURA 2000»- και του συνόλου του Διεθνούς Δικαίου. Άρα και οι διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάνης και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947-οι οποίες είναι απολύτως σαφείς και πλήρεις και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για γκρίζες ζώνες-πρέπει να γίνονται απ’ όλους πλήρως σεβαστές. Πολλώ μάλλον όταν η αμφισβήτησή τους οδηγεί σε αμφισβήτηση των συνόρων όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, ιδίως ως προς την ΑΟΖ, η Τουρκία οφείλει να σέβεται το Δίκαιο της Θάλασσας, όπως ισχύει με βάση την Συνθήκη του Montego Bay του 1982. Το οποίο την δεσμεύει, μολονότι δεν έχει προσχωρήσει σ’ αυτό, διότι, κατά τη νομολογία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, παράγει πλέον γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου». 

Όσον αφορά στο Κυπριακό, ο Προκόπης Παυλόπουλος επεσήμανε ότι «επιδιώκουμε, το συντομότερο δυνατό, την δίκαιη και βιώσιμη λύση του. Όμως η Κυπριακή Δημοκρατία, ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι νοητή με περιορισμένη κυριαρχία, την οποία θα προκαλούσαν στρατεύματα κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων. Τούτο είναι αντίθετο προς κάθε έννοια Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου, ιδίως δε αντίθετο προς τις διατάξεις του άρθρου 4 παρ. 2 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον δε, θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο ως και καταστροφικό προηγούμενο για την κυριαρχία κάθε κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης». 

Σταϊνμάγερ: Κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον από την επίλυση του προσφυγικού

Στην αντιφώνησή του ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ εξέφρασε, αρχικώς, τα συλληπητήριά του για τα θύματα των πυρκαγιών. Στη συνέχεια έκανε λόγο για κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον για την επίλυση του μεταναστευτικού, δίνοντας βάρος στην ανάπτυξη δυνατοτήτων, προκειμένου οι άνθρωποι αυτοί να παραμείνουν στις χώρες τους.

Συμφωνώντας εξάλλου με τις διαπιστώσεις του Έλληνα ομολόγου του αναφορικά με τις επικείμενες ευρωεκλογές, παρατήρησε πως απομένουν λίγοι μήνες πια για την εξάλειψη αμφιβολιών και του σκεπτικισμού για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Κλείνοντας εξέφρασε τη χαρά του για την ευκαιρία που θα έχει, αύριο, Παρασκευή, να επισκεφθεί την ιδιαίτερη πατρίδα του κ. Παυλόπουλου, την Καλαμάτα, μαζί, ασφαλώς, με τον Έλληνα Πρόεδρο.

Νωρίτερα, ο κ. Σταϊνμάγερ είχε καταθέσει στέφανο στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης τον υποδέχθηκε η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης

 

  • Στις 10:00, με την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.
  • Ακολουθεί στις 10:20, η επίσημη υποδοχή στο Προεδρικό Μέγαρο, η κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας  Προκόπη Παυλόπουλο και οι δηλώσεις στον Τύπο.
  • Εν συνεχεία, είναι προγραμματισμένες διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών.
  • Στις 12:00, ο κ. Σταϊνμάιερ θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
  • Στις 13:20, ο Γερμανός πρόεδρος και ο Έλληνας ομόλογός του, θα μεταβούν στο «Πολιτιστικό Κέντρο Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος», προκειμένου να παρακολουθήσουν εκδήλωση με θέμα «Νέοι και Μέλλον της Ευρώπης».
  • Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο κ. Σταϊνμάιερ θα αναγορευθεί Επίτιμος Διδάκτορας της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, παρουσία του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.
  • Η πρώτη ημέρα της επίσκεψης του προεδρικού ζεύγους της Γερμανίας στην Ελλάδα, θα κλείσει με το επίσημο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν τους, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος και η σύζυγός του, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου

 

  • Ο Γερμανός πρόεδρος και η σύζυγός του θα μεταβούν στην Μεσσηνία, συνοδευόμενοι, από τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και την σύζυγό του. Ειδικότερα, στις 11:00 το πρωί, θα επισκεφθούν τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης στην Ιθώμη, όπου θα τους ξεναγήσει ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης.
  • Στις 13:00, ο κ. Σταϊνμάιερ θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Καλαμάτας, σε ειδική τελετή στο Παλαιό Δημαρχείο της πόλης.
  • Σύμφωνα με το πρόγραμμα, το προεδρικό ζεύγος της Γερμανίας και η συνοδεύουσα αντιπροσωπεία θα αναχωρήσουν για Βερολίνο το απόγευμα γύρω στις 15:45.

σχετικα αρθρα