current views are: 13

11 Οκτωβρίου 2018
Δημοσίευση15:13

Ζάεφ: «Θετικοί στις Πρέσπες βουλευτές της αντιπολίτευσης αλλά δέχονται απειλές…»

Έρευνα για τις καταγγελίες Ζάεφ και Χαν από το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ

Δημοσίευση 15:13’

Έρευνα για τις καταγγελίες Ζάεφ και Χαν από το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ

Αισιόδοξος για το σχηματισμό της απαιτούμενης πλειοψηφίας ώστε να περάσουν οι συνταγματικές αλλαγές από τη Βουλή της ΠΓΔΜ, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ. Τις εν λόγω δηλώσεις έκανε ο Ζάεφ εν μέσω δημοσιευμάτων που φέρουν 11 βουλευτές του VMRO να έχουν συμφωνήσει να υποστηρίξουν την κυβερνητική πρόταση.

Μάλιστα, ο σκοπιανός πρωθυπουργός ισχυρίστηκε πως βουλευτές της αντιπολίτευσης έχουν κατανοήσει την ανάγκη να ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση και να προχωρήσει η συμφωνία των Πρεσπών, ωστόσο όπως ανέφερε, αυτή η αλλαγή στάσης δεν έχει εκδηλωθεί δημοσίως λόγω των απειλών που δέχονται.

«Ο καθένας [εκ των βουλευτών] γνωρίζει την κατάσταση και είναι ξεκάθαρο πως δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο [πέραν της συμφωνίας]. Εάν αυτή η επιλογή εκλείψει, τότε, τι θα γίνει; Όλοι είναι τρομοκρατημένοι στο ενδεχόμενο να κλείσει αυτό το παράθυρο ευκαιρίας. Ακόμη και ένα μεγάλο κομμάτι της αντιπολίτευσης. (…) Ενδεχομένως οι δυσάρεστες στιγμές που βιώνουν είναι οι λόγοι που δεν εκφράζουν [σ.σ. οι βουλευτές της αντιπολίτευσης] τις απόψεις τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ζάεφ επαναφέροντας στο προσκήνιο τις καταγγελίες περί πιέσεων που δέχονται στελέχη του VMRO από σκληροπυρηνικά στελέχη του κόμματος να μην στηρίξουν τις συνταγματικές αλλαγές.

«Νομίζουν πως με πιέσεις, χρήματα, εξαγορά και ταπεινώσεις θα πετύχουν κάτι. Όλα αυτά θα αποτύχουν», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, χωρίς ωστόσο να κάνει ονομαστική αναφορά στο VMRO. Επανέλαβε επίσης πως όλοι οι βουλευτές είναι υπεύθυνοι για την εφαρμογή της συμφωνίας, διότι «δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο».

Υπενθυμίζεται πως ανάλογες καταγγελίες είχε διατυπώσει προ ημερών και ο επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ Γιοχάνες Χαν, ο οποίος μάλιστα στην ίδια συνέντευξη στην Der Stantard διατύπωσε και μια ωμή απειλή προς την σκοπιανή αντιπολίτευση: «Υπάρχει ένα συγκεκριμένο χρονικό παράθυρο που θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί τώρα, αλλιώς αυτή η μοναδική ευκαιρία να υλοποιηθεί η συμφωνία για το όνομα και, ως εκ τούτου, η προοπτική της ένταξης, θα μπορούσε να χαθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα ή ακόμα και για πάντα».

►Διαβάστε επίσης: Χαν σε VMRO: Στηρίξτε τη συμφωνία αλλιώς η ΠΓΔΜ μπορεί να μην μπει ποτέ στην ΕΕ

Έρευνα από το σκοπιανό ΥΠΕΣ για τις καταγγελίες

Σε κάθε περίπτωση, τις καταγγελίες Ζάεφ και Χαν, θα διερευνήσει το υπουργείο Εσωτερικών της γείτονος. «Κανένας στην Μακεδονία δεν έχει το δικαίωμα να απευθύνει απειλές εναντίον άλλων πολιτών και νομοθετών. Οι νομοθέτες θα πρέπει να είναι σε θέση να ασκήσουν την συνταγματική υποχρέωση τους, να εκπροσωπήσουν τους πολίτες και να αποφασίσουν ελεύθερα στο όνομα τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ΥΠΕΣ της ΠΓΔΜ.

Παρότι κανείς από τους 48 βουλευτές του VMRO δεν προχώρησε σε επώνυμη καταγγελία,  το δίκτυο BIRN, αναφέρει πως ανώνυμος αξιωματούχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει δει με τα μάτια του απειλητικά μηνύματα κατά κοινοβουλευτικών.

«Μηνύματα στα κινητά που δεν απειλούν μόνο τις ζωές των βουλευτών αλλά σε κάποιες περιπτώσεις αναφέρουν και τις οικογένειες τους… έχουν σταλεί από άγνωστους αριθμούς οπότε κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ποιος μπορεί να βρίσκεται πίσω από αυτά», είπε στο BIRN η πηγή του VMRO. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι οι απειλές εκτοξεύονται εναντίον βουλευτών που είναι «ύποπτοι» ότι θα παρακούσουν την γραμμή του κόμματος και θα υπερψηφίσουν την συμφωνία.

Νέες έρευνες σε βάρος στελεχών πρώην υπουργών του Γκρούεφσκι

Καθώς έχει ξεκινήσει η διαδικασία των συνταγματικών αλλαγών στην γείτονα, οι παρασκηνιακές πιέσεις έχουν ενταθεί. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ειδικός ανακριτής στην ΠΓΔΜ διέταξε τη διενέργεια έξι νέων ερευνών σε βάρος πρώην και νυν στελεχών του VMRO, αλλά και πρώην υπουργών με αποτέλεσμα ο πρώην πρωθυπουργός Νικολά Γκρούεφσκι να εξαπολύσει πυρά κατά της κυβέρνησης Ζάεφ, επαναλαμβάνοντας τα περί «πολιτικής δίωξης».

Πέραν των στελεχών του VMRO, στο στόχαστρο του εισαγγελέα έχει μπει και ο αντιπρόεδρος της σκοπιανής κυβέρνησης Μπουγιάρ Οσμάνι, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Υγείας το 2010 υπουργός Υγείας της τότε κυβέρνησης του Γκρούεφσκι.

Την περασμένη Παρασκευή επικυρώθηκε η ποινή φυλάκισης δύο ετών σε βάρος του Γκρούεφσκι, ο οποίος είχε διαμηνύσει πως δεν θα αλλάξει τη στάση του, καταψηφίζοντας τις αλλαγές. Επίσης, ανάλογη ποινή φυλάκισης επικυρώθηκε και σε βάρος της πρώην υπουργού Εσωτερικών Γκορντάνα Γιανκουλόσκα.

Σημειώνεται ότι χθες, Τετάρτη, ο τηλεοπτικός σταθμός της γείτονος Alsat [πρόσκειται στην μειονότητα των αλβανόφωνων] καθώς επίσης και η Σερβική Δημόσια Τηλεόραση μετέδωσαν πως υπήρξε συμφωνία των σοσιαλδημοκρατών με 11 βουλευτές του VMRO να στηρίξουν την συνταγματική αναθεώρηση, πληροφορίες που διαψεύστηκαν από τον εκπρόσωπο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

►Διαβάστε περισσότερα: Σερβικά ΜΜΕ: Σχημάτισε πλειοψηφία για τις συνταγματικές αλλαγές ο Ζάεφ

σχετικα αρθρα