ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΓΔΜ: Έρευνα για τις καταγγελίες περί απειλών σε βουλευτές του VMRO που στηρίζουν τη συμφωνία

Δημοσίευση 11 Οκτωβρίου 2018, 20:50 / Ανανεώθηκε 16 Οκτωβρίου 2018, 17:50
ΠΓΔΜ: Έρευνα για τις καταγγελίες περί απειλών σε βουλευτές του VMRO που στηρίζουν τη συμφωνία
Photo: AFP
Facebook Twitter Whatsapp

Μετά τις καταγγελίες Ζάεφ και Γιοχάνες Χαν

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Έρευνα για τις καταγγελίες Ζάεφ περί «απειλών» σε βουλευτές της αντιπολίτευσης που επιθυμούν να στηρίξουν τη Συμφωνία των Πρεσπών ξεκινά το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, λίγο πριν αρχίσει στο κοινοβούλιο των Σκοπίων η συζήτηση για τις συνταγματικές αλλαγές.

«Κανένας στην Μακεδονία δεν έχει το δικαίωμα να απευθύνει απειλές εναντίον άλλων πολιτών και νομοθετών. Οι νομοθέτες θα πρέπει να είναι σε θέση να ασκήσουν την συνταγματική υποχρέωση τους, να εκπροσωπήσουν τους πολίτες και να αποφασίσουν ελεύθερα στο όνομα τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ΥΠΕΣ της ΠΓΔΜ.

Παρότι κανείς από τους 48 βουλευτές του VMRO δεν προχώρησε σε επώνυμη καταγγελία,  το δίκτυο BIRN αναφέρει πως ανώνυμος αξιωματούχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει δει με τα μάτια του απειλητικά μηνύματα κατά κοινοβουλευτικών.

«Μηνύματα στα κινητά που δεν απειλούν μόνο τις ζωές των βουλευτών αλλά σε κάποιες περιπτώσεις αναφέρουν και τις οικογένειες τους… έχουν σταλεί από άγνωστους αριθμούς οπότε κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ποιος μπορεί να βρίσκεται πίσω από αυτά», είπε στο BIRN η πηγή του VMRO. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι οι απειλές εκτοξεύονται εναντίον βουλευτών που είναι «ύποπτοι» ότι θα παρακούσουν την γραμμή του κόμματος και θα υπερψηφίσουν την συμφωνία.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ σχολίασε δημοσιεύματα που θέλουν 11 βουλευτές του VMRO να έχουν συμφωνήσει να υποστηρίξουν την κυβερνητική πρόταση.

Δήλωσε ότι οι βουλευτές αυτοί δεν εκφράζουν δημοσίως τις απόψεις τους λόγω «των δυσάρεστων στιγμών που βιώνουν», υπονοώντας ότι δέχονται απειλές.

«Νομίζουν πως με πιέσεις, χρήματα, εξαγορά και ταπεινώσεις θα πετύχουν κάτι. Όλα αυτά θα αποτύχουν», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, χωρίς ωστόσο να κάνει ονομαστική αναφορά στο VMRO. Επανέλαβε επίσης πως όλοι οι βουλευτές είναι υπεύθυνοι για την εφαρμογή της συμφωνίας, διότι «δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο».

Ανάλογες καταγγελίες είχε διατυπώσει προ ημερών και ο επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ Γιοχάνες Χαν, ο οποίος μάλιστα στην ίδια συνέντευξη στην Der Stantard διατύπωσε και μια ωμή απειλή προς την σκοπιανή αντιπολίτευση: «Υπάρχει ένα συγκεκριμένο χρονικό παράθυρο που θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί τώρα, αλλιώς αυτή η μοναδική ευκαιρία να υλοποιηθεί η συμφωνία για το όνομα και, ως εκ τούτου, η προοπτική της ένταξης, θα μπορούσε να χαθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα ή ακόμα και για πάντα».

Νέες έρευνες σε βάρος στελεχών του VMRO

Καθώς έχει ξεκινήσει η διαδικασία των συνταγματικών αλλαγών στην γείτονα, οι παρασκηνιακές πιέσεις έχουν ενταθεί. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ειδικός ανακριτής στην ΠΓΔΜ διέταξε τη διενέργεια έξι νέων ερευνών σε βάρος πρώην και νυν στελεχών του VMRO, με αποτέλεσμα ο πρώην πρωθυπουργός Νικολά Γκρούεφσκι να εξαπολύσει πυρά κατά της κυβέρνησης Ζάεφ, επαναλαμβάνοντας τα περί «πολιτικής δίωξης».

Την περασμένη Παρασκευή επικυρώθηκε η ποινή φυλάκισης δύο ετών σε βάρος του Γκρούεφσκι, ο οποίος είχε διαμηνύσει πως δεν θα αλλάξει τη στάση του, καταψηφίζοντας τις αλλαγές. Επίσης, ανάλογη ποινή φυλάκισης επικυρώθηκε και σε βάρος της πρώην υπουργού Εσωτερικών Γκορντάνα Γιανκουλόσκα.

Έρευνα για ενδεχόμενες παράτυπες συμβάσεις παραχώρησης έργων εκκρεμεί από την εισαγγελία της ΠΓΔΜ και κατά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Μπουζάρ Οσμάνι, ο οποίος δήλωσε ότι δεν έχει τίποτα να κρύψει.

Σημειώνεται ότι χθες, Τετάρτη, ο τηλεοπτικός σταθμός της γείτονος Alsat [πρόσκειται στην μειονότητα των αλβανόφωνων] καθώς επίσης και η Σερβική Δημόσια Τηλεόραση μετέδωσαν πως υπήρξε συμφωνία των σοσιαλδημοκρατών με 11 βουλευτές του VMRO να στηρίξουν την συνταγματική αναθεώρηση, πληροφορίες που διαψεύστηκαν από τον εκπρόσωπο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Διαβάστε περισσότερα: ►Σερβικά ΜΜΕ: Σχημάτισε πλειοψηφία για τις συνταγματικές αλλαγές ο Ζάεφ