current views are: 10

12 Οκτωβρίου 2018
Δημοσίευση04:24

Πώς σκοπεύει να οδηγήσει σε παραίτηση τον Καμμένο η ΝΔ

«Διότι όπως πάει, θα δώσει στα Σκόπια παραπάνω από ότι ο κ. Τσίπρας»

Δημοσίευση 04:24’

«Διότι όπως πάει, θα δώσει στα Σκόπια παραπάνω από ότι ο κ. Τσίπρας»

Στην πολιτική απομόνωση θα επιχειρήσει να σπρώξει τον Πάνο Καμμένο η ΝΔ, καθώς θεωρείται πλέον ο αδύναμος κρίκος της κυβέρνησης, που μπορεί να οδηγήσει στη διάλυσή της. Στις επόμενες ημέρες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τα στελέχη του θα αυξήσουν την πίεση, τόσο προς τον υπουργό Άμυνας, όσο και προς το Μέγαρο Μαξίμου, βάζοντας ξανά στο τραπέζι το αίτημα για εκλογές, προκειμένου να σταματήσει, όπως λένε, να διασύρεται η χώρα από την αλλοπρόσαλλη εξωτερική πολιτική των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Το γεγονός ότι χθες ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να τοποθετηθεί ο ίδιος δημόσια και να σχολιάσει τη νέα «πρωτοβουλία» του προέδρου των ΑΝΕΛ, δείχνει το μεγάλο βάρος που ρίχνει η αξιωματική αντιπολίτευση προς αυτή την κατεύθυνση. Στο γαλάζιο επιτελείο εκτιμούν πως ο κ. Καμμένος ενδεχομένως να θέλησε να δοκιμάσει τις αντοχές της συγκυβέρνησης και του ίδιου του κ. Τσίπρα, σε συνδυασμό με μια προσπάθεια να περισώσει ότι μπορεί δημοσκοπικά από την κατάρρευση των ΑΝΕΛ.

 

Ωστόσο στη ΝΔ θεωρούν ότι τα δεδομένα σήμερα για τον κ. Καμμένο, σε σχέση με ανάλογες «αυτόνομες» κινήσεις που είχε εκδηλώσει στο παρελθόν δεν είναι τα ίδια. Ακόμη και μια συνάντησή του όταν επιστρέψει από τις ΗΠΑ με τον Αλέξη Τσίπρα, θα γίνει σε βεβαρυμμένο κλίμα, αν ληφθεί υπόψη το τελευταίο «εκρηκτικό» τετ α τετ, που είχαν σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του Τύπου, πριν λίγες εβδομάδες στο Μέγαρο Μαξίμου, με αφορμή το 0,6% που έδινε δημοσκόπηση του Documento στους ΑΝΕΛ.

Παράλληλα, το κόμμα του είναι στα όρια της διάλυσης, όπως φάνηκε από το μπάχαλο που ακολούθησε τις δηλώσεις του εκπροσώπου των ΑΝΕΛ, Θόδωρου Τοσουνίδη, για το ενδεχόμενο να στηρίξουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες μία πρόταση μομφής της ΝΔ. Τέρενς Κουίκ και Θανάσης Παπαχριστόπουλος επιτέθηκαν με σφοδρότητα στο στέλεχος που κανονικά, τους εκπροσωπεί δημόσια.

Στην οδό Πειραιώς υπολογίζουν επίσης και το μέγεθος της επίθεσης του συμπολιτευόμενου Τύπου προς το πρόσωπο του υπουργού Άμυνας και πιστεύουν πως αυτή τη φορά δεν πρόκειται για το γνωστό πολιτικό παιχνίδι των δύο κυβερνητικών εταίρων με στόχο τη συσπείρωση των εκλογικών κοινών του καθενός. Το ερώτημα που τίθεται πλέον, σύμφωνα με τα στελέχη της ΝΔ, είναι αν τελικά ο κ. Καμμένος θα κάνει ξανά πίσω για να παραμείνει στην κυβέρνηση, ή θα «απαντήσει» αποχωρώντας από αυτή.

Με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή το Μέγαρο Μαξίμου έχει πετάξει τη «μπάλα» στο γήπεδο του προέδρου των ΑΝΕΛ, οι εξελίξεις των επόμενων ημερών θεωρούνται κρίσιμες. Αν επιλέξει να τραβήξει το σχοινί, ο κ. Τσίπρας θα πρέπει είτε να πάει σε πρόωρες εκλογές, είτε να ψάξει «μαξιλαράκια» σε ανεξάρτητους βουλευτές ή σε «πρόθυμους» βουλευτές της Αντιπολίτευσης, εγχείρημα εξαιρετικά δύσκολο.

Από την πλευρά τους τα γαλάζια στελέχη πρόκειται να πατήσουν πάνω σε μια ενδιαφέρουσα πτυχή των όσων είπε ο κ. Καμμένος για να τον πιέσουν και να τον οδηγήσουν ενδεχομένως σε κάποια σπασμωδική κίνηση που θα σημάνει το τέλος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Όπως σημείωνε στο newpost.gr, στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, φαίνεται πως ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ με τη θέση του για Plan Β στο Σκοπιανό, επιχειρεί ουσιαστικά να ακυρώσει την απόφαση του Βουκουρεστίου, «πρώτα λύση και μετά πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ».

Πρότεινε, λένε από τη ΝΔ, μια συμμαχία – ουσιαστικά στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ – δεχόμενος την ένταξη των Σκοπίων σε αυτή, χωρίς προηγούμενη λύση του προβλήματος. Με βάση τη συγκεκριμένη συλλογιστική, τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόκειται να καλέσουν τον κ. Καμμένο, αν διαφωνεί πραγματικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, να πράξει το αυτονόητο, για να μην δημιουργηθούν άλλα τετελεσμένα και να αποσύρει την εμπιστοσύνη από την κυβέρνηση.

«Διότι όπως πάει, θα δώσει στα Σκόπια παραπάνω από ότι ο κ. Τσίπρας», σημείωναν σε δηκτικό ύφος από την οδό Πειραιώς…


σχετικα αρθρα