ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΙΝΑΛ: Αμφισβητούν τις δημοσκοπήσεις και απαντούν στην εσωκομματική κριτική

του Σωτήρη Μπολάκη - Δημοσίευση 12 Οκτωβρίου 2018, 22:22 / Ανανεώθηκε 12 Οκτωβρίου 2018, 22:22
ΚΙΝΑΛ: Αμφισβητούν τις δημοσκοπήσεις και απαντούν στην εσωκομματική κριτική
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Facebook Twitter Whatsapp

Αντεπίθεση του επικοινωνιακού επιτελείου για να ξεθολώσει το μήνυμα

Από τη μια το «δεν θα συμμετέχουμε σε κυβέρνηση για να βγουν απλώς οι αριθμοί» και το «γιατί όχι σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ-ΚΙΝΑΛ» που πρότεινε η Φώφη Γεννηματά και από την άλλη πλευρά τα εσωκομματικά πυρά από την πλευρά των λεγόμενων «Παπανδρεϊκών» για τη ζημιά που θα υποστεί το ΚΙΝΑΛ εξαιτίας της εικόνας μιας de facto συμμετοχής του στην επόμενη κυβέρνηση, όταν πρώτο κόμμα διαφαίνεται ότι θα είναι η ΝΔ, θόλωσαν το στίγμα του ΚΙΝΑΛ το τελευταίο διάστημα για το τι πραγματικά προτίθεται να πράξει την επομένη των εκλογών.

Όπως μάλιστα αρκετοί παραδέχονται παρά την ομόφωνη απόφαση της τελευταίας Εκτελεστικής Γραμματείας, σε επίπεδο βάσης και κοινής γνώμης δημιουργήθηκε σύγχυση.

Γι' αυτό το λόγο το επικοινωνιακό επιτελείο του ΚΙΝΑΛ, κατά την ενημέρωση των συντακτών επέλεξε να μοιράσει ένα non paper 10+1 σημείων, προκειμένου να ξεκαθαρίσει τη γραμμή του κόμματος μετά τις εκλογές.

Από το επικοινωνιακό επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη επιμένουν να μιλούν για μια στρεβλή εικόνα που δημιουργείται από τη μια με τις εσωκομματικές φωνές, που είναι χρήσιμες όπως ξεκαθαρίζουν και από τις δημοσκοπήσεις από την άλλη πλευρά που επιμένουν να δίνουν τα ποσοστά του ΚΙΝΑΛ σε χαμηλά επίπεδα και τα οποία θεωρούν αναντίστοιχα της πραγματικής επιρροής στο εκλογικό σώμα.

Κατά την ενημέρωση μάλιστα των συντακτών κλήθηκαν να επανατοποθετηθούν στις αιχμές που έχουν ήδη αφήσει για τις εταιρείες δημοσκοπήσεων σημειώνοντας τα εξής πραγματολογικά δεδομένα.

Με τους 212.000 φίλους και μέλη του ΚΙΝΑΛ που ψήφισαν για εκλογή του επικεφαλής του νέου φορέα τα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις θα έπρεπε να κυμαίνονται σταθερά και κλειδωμένα πέριξ του 10% αν όχι πάνω από αυτό το ψυχολογικό όριο του διψήφιου ποσοστού. Με τα σημερινά δεδομένα η πρώτη εικόνα είναι ότι το ΚΙΝΑΛ από τις εκλογές εκείνες μέχρι και σήμερα έχει χάσει δυνάμεις όταν οι δημοσκόποι το μετρούν στο 6-7%. Όπως όμως σημειώνουν και μελετώντας τα λεγόμενα ποιοτικά χαρακτηριστικά των μετρήσεων όλων των εταιρειών, δεν προκύπτει από πουθενά και σε καμία έρευνα ότι υπάρχει μετακίνηση ψηφοφόρων σε άλλα κόμματα.

Ένα άλλο στοιχείο που προσθέτουν πάντως είναι και το ιστορικό προηγούμενο του 2015 όταν η κα Γεννηματά εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Όπως σημειώνουν στις εσωκομματικές εκλογές η Φώφη Γεννηματά εξελέγη από ένα σώμα κομματικών εκλογέων που έφτασε στους 50.000. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου το ΠΑΣΟΚ έλαβε ποσοστό τετραπλάσιο σε απόλυτους αριθμούς ψηφοφόρων και μέχρι ότε μετριόταν στις δημοσκοπήσεις στο 4% με 5%. Αυτό δε σημαίνει ότι το ΚΙΝΑΛ στις επόμενες εκλογές θα συγκεντρώσει 25% , αλλά σε κάθε περίπτωση έχουν κάθε λόγο να έχουν διαφορετική εκτίμηση ότι το κόμμα κινείται ανοδικά και με βάση όπως σημειώνουν την συμμετοχή τους κόσμου του ΠΑΣΟΚ στα όργανα και τις κομματικές διαδικασίες ο οποίος εμφανίζει μια ισχυρή τάση επαναπατρισμού. 

Ναρκοθετημένο πεδίο

Στο non paper παρ' όλα αυτά δεν αποσαφηνίζονται όλες οι λεπτομέρειες της στρατηγικής που χαράσσει το ΚΙΝΑΛ, πράγμα απόλυτα λογικό. Ωστόσο το κλειδί των εξελίξεων βρίσκεται στο ποσοστό που θα λάβει στις επερχόμενες εκλογές. Για να είναι ισχυρό πάντως το ποσοστό αυτό είναι να επιστρέψει ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ στην Παράταξη πράγμα που σημαίνει ότι το ΚΙΝΑΛ σημειώνει στέλεχος με γνώση στην επικοινωνία δεν πρέπει «σε καμία περίπτωση να αφήσουν χώρο εξ αντανακλάσεως στο ΣΥΡΙΖΑ» απαντώντας ουσιαστικά και σε όσους κατηγορούν τη Χαριλάου Τρικούπη για υπερβολική κριτική στην κυβέρνηση.

Στο ΚΙΝΑΛ γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο διπολισμός που στήνεται θα συμπιέσει σε πολύ μεγάλο βαθμό όλα τα μικρότερα κόμματα. Ωστόσο όπως επισημαίνουν η Παράταξη δεν ήταν ποτέ παθητικός παρατηρητής των εξελίξεων και η διακυβέρνηση του τόπου ήταν πάντα το ζητούμενο. Αλλά όπως σημειώνουν «δεν θα περάσουμε και το ναρκοθετημένο πεδίο» στην πολιτική αρένα. Γνωρίζουν καλά δηλαδή ότι οι παγίδες που στήνονται από τους βασικούς πόλους του πολιτικού σκηνικού σήμερα είναι πολλές και γι' αυτό το λόγο θα επιμείνουν μέχρι τέλους ώστε να φέρουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στα ερωτήματα για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας που θέτει από τώρα το ΚΙΝΑΛ.