current views are: 4

12 Οκτωβρίου 2018
Δημοσίευση12:48

Τσίπρας για γερμανικές αποζημιώσεις: Χρέος μας να διεκδικήσουμε τις ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις

Νέο μήνυμα του πρωθυπουργού για τα 74 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας

Δημοσίευση 12:48’

Νέο μήνυμα του πρωθυπουργού για τα 74 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας

«Έχουμε χρέος να διατηρήσουμε την ιστορική μνήμη, διεκδικώντας τις ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις προς την Ελλάδα, αλλά κυρίως σταθερά αγωνιζόμενοι ενάντια σε κάθε μορφή φασισμού», υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε ανάρτησή του στο twitter για την 74η επέτειο απελευθέρωσης της Αθήνας από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.

«Έχουμε χρέος να καταστήσουμε τις νέες γενιές κοινωνούς των αγώνων του λαού μας για ελευθερία & ανεξαρτησία. Έχουμε χρέος να διατηρήσουμε την ιστορική μνήμη, διεκδικώντας τις ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις προς την Ελλάδα, αλλά κυρίως σταθερά αγωνιζόμενοι ενάντια σε κάθε μορφή φασισμού», αναφέρει, στην ανάρτησή του, ο κ. Τσίπρας και επισυνάπτει φωτογραφία της εποχής με το μήνυμα «ο λαός πρωταγωνιστής της ιστορίας στον αγώνα ενάντια στον φασισμό».

Την Πέμπτη ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, και του ζητησε να μην κρύβουν κάτω από το χαλί τις διαφορές του παρελθόντος (όπως οι πολεμικές αποζημιώσεις).

Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν πρέπει να κρύψουν «κάτω από το χαλί» τις όποιες διαφορές έρχονται από το μακρινό παρελθόν, για τις οποίες σημείωσε ότι «πρέπει να λυθούν με βάση το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο όλοι σεβόμαστε».

Από την πλευρά του ο Φρανκ Βάλτερ Σταινμάιερ ζήτησε συγγνώμη για τις φρικαλεότητες του ναζισμού στην Ελλάδα. Είπε ότι δεν θέλει να ξεχάσουμε το παρελθόν, ούτε να παραβλέψει την ηθική ενοχή για αυτές τις φρικαλεότητες, και συμφώνησε με τον κ. Τσίπρα που μίλησε για μια νέα αρχή στις ελληνογερμανικές σχέσεις, λέγοντας: «Δικαίως αναφερθήκατε σε μια νέα αρχή, μπορούμε να γράψουμε ένα καινούριο κεφάλαιο των σχέσεων των δύο χωρών».

Προσφυγή σε διεθνές δικαστήριο για τις γερμανικές αποζημιώσεις προανήγγειλε ο Παυλόπουλος

Θέμα νομικής διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων σε διεθνή δικαστήρια έθεσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στην αντιφώνησή του προς τον πρόεδρο της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, κατά το επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Οφείλουμε να αναλογισθούμε τις άκρως αρνητικές επιπτώσεις, σε βάρος του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου σε πολλά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από εσφαλμένες οικονομικές πολιτικές μιας ανώφελης αλλά και αδιέξοδης αυστηρής λιτότητας. Η προτεραιότητα αυτή αποκτά σήμερα τόσο μεγαλύτερη σημασία, όσο είναι γνωστό ότι οι περιπέτειες του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου και οι κίνδυνοι για την κοινωνική συνοχή αφήνουν πεδίο δράσης σε αδίστακτα μορφώματα λαϊκισμού, που υπονομεύουν απροκάλυπτα την ίδια την Δημοκρατία και τα Θεμελιώδη Δικαιώματα του Ανθρώπου, ενώ επιβουλεύονται ευθέως αυτό τούτο το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα. Πρέπει να δράσουμε αμέσως, πριν είναι αργά, άρα και πριν από τις προσεχείς Ευρωεκλογές», σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος και συνέχισε:

«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αντίστασης, εναντίον εκείνων που, όπως κι εσείς γνωρίζετε, θέλουν να γυρνούν πίσω σ’ ένα εφιαλτικό παρελθόν, εντάσσει η Ελλάδα απαιτήσεις της που αφορούν το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις της εποχής της κατοχής τις οποίες, παγίως, θεωρούμε νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες. Τις απαιτήσεις αυτές δεν τις διεκδικούμε μονομερώς και αυθαιρέτως. Όλως αντιθέτως, τις εντάσσουμε στο πλαίσιο του κοινού μας Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Νομικού Πολιτισμού. Με βάση λοιπόν τους κανόνες αυτού του Πολιτισμού και, οπωσδήποτε, σε αρμόδιο δικαιοδοτικό forum καθένας θα υποστηρίξει τις θέσεις του».

Με την τελευταία αποστροφή του λόγου του ο κ. Παυλόπουλος θέτει ξεκάθαρα ζήτημα προσφυγής σε διεθνές δικαιοδοτικό δικαστήριο για το ζήτημα. 


σχετικα αρθρα