ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ και η δύσκολη σχέση με τους ΑΝΕΛ

του Αντώνη Αντζολέτου - Δημοσίευση 15 Οκτωβρίου 2018, 06:43 / Ανανεώθηκε 15 Οκτωβρίου 2018, 07:47
Η επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ και η δύσκολη σχέση με τους ΑΝΕΛ
Facebook Twitter Whatsapp

Οι νέες ισορροπίες στο κόμμα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ένα έντονο διήμερο στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε μια σειρά από ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει το κόμμα στην δύσκολη πορεία του προς τις εκλογές. Η έξοδος από τα μνημόνια αποδείχτηκε πολύ πιο απαιτητική για την Κουμουνδούρου που καλείται να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες κανονικότητας χωρίς να έχει πλέον το “άλλοθι” ενός προγράμματος, που, όπως επισημαίνονταν, είχε νεοφιλελεύθερο πυρήνα και δεν άνηκε στον ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως σημείωσαν πολλά στελέχη στις ομιλίες τους, το κόμμα οφείλει να αναδιοργανωθεί, να ανασυνταχθεί οργανωτικά, να εμπλουτίσει το πολιτικό του πρόγραμμα, να τραβήξει διαχωριστικές γραμμές, να προχωρήσει σε ένα προγραμματικό συνέδριο και να αποφύγει τις δημόσιες αντιπαραθέσεις των μελών του. Για την ανάγκη επανασχεδιασμού της δράσης και ως κυβερνητική δύναμη και ως κόμμα, έκανε λόγο ο Γιάννης Δραγασάκης κατά τη χθεσινή του τοποθέτηση από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής. Όλες οι κινήσεις θα πρέπει να οδηγήσουν στην συσπείρωση των ψηφοφόρων που εμπιστεύτηκαν δυο φορές τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015, ώστε δημοσκοπικά το κόμμα να αρχίσει να ανακάμπτει μετά από πολλούς μήνες.

Δύσκολη είναι η ισορροπία που θέτουν οι 151 της Κεντρικής Επιτροπής σε σχέση με τις συνεργασίες, που θα “χτιστούν” ενόψει κυρίως των αυτοδικοικητικών εκλογών. Η “εξίσωση” που πρέπει να λύσει ο νέος γραμματέας με τους επικεφαλής της Κουμουνδούρου είναι με ποιον τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αλλοιώσει τα αριστερά και ριζοσπαστικά του χαρακτηριστικά χωρίς να επαναλάβει τα λάθη του 2014, που είχε απορρίψει τις πλατιές συμμαχίες σε δήμους και περιφέρειες.

Οι ΑΝΕΛ

Η “σκόνη” από τις πρόσφατες “ρουκέτες” του Πάνου Καμμένου δεν έχει πέσει ακόμα και αυτό φάνηκε από τις υψηλών τόνων τοποθετήσεις αρκετών μελών του κεντρικού οργάνου που συνεδρίασε το Σαββατοκύριακο. Τα “μέτωπα” έχουν ξεκαθαρίσει σε σχέση με την τακτική που πρέπει να ακολουθήσει το κόμμα. Κορυφαίοι κυβερνητικοί, όπως ο Νίκος Παππάς, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Χρήστος Σπίρτζης, Παύλος Πολάκης κ.α., θεωρούν αναγκαίο να απλώσουν ένα “δίχτυ προστασίας” προς τους ΑΝΕΛ, προκειμένου η συμμαχία και συνεπώς η κυβέρνηση να μην κινδυνεύσει πριν από τις εκλογές. 

Επιτακτικά το ερώτημα της επόμενης ημέρας και της “συμπεριφοράς” του Πάνου Καμμένου βάζουν οι Πάνος Σκουρλέτης,  Νίκος Φίλης,  Τασία Χριστοδουλοπούλου και άλλα στελέχη και βουλευτές, οι οποίοι θεωρούν ότι ο κύκλος της συνεργασίας έχει ολοκληρωθεί και η αρχική συμφωνία έχει χάσει την ισχύ της. Με τις παρεμβάσεις τους δεν επιθυμούν να θέσουν σε κίνδυνο την πλειοψηφία στη Βουλή, ωστόσο κάνουν σαφές πως δεν πρέπει το Μαξίμου να αφήσει περιθώρια να επαναληφθούν ανάλογοι “αυτοσχεδιασμοί” του κυβερνητικού εταίρου.

Η νέα πολιτική Γραμματεία

Ικανοποίηση επικρατεί στην Κουμουνδούρου μετά τα αποτελέσματα της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ με τις ισορροπίες στο κυβερνών κόμμα να διατηρούνται με στόχο την εδραίωση ενός ήρεμου κλίματος μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Η “Κίνηση Μελών”, που εκπροσωπεί την πλειοψηφία μέσα στο κόμμα, κατάφερε να καταλάβει τις τέσσερις από τις πέντε πρώτες θέσεις σε ψήφους στην Πολιτική Γραμματεία. Αποτελεί τον κορμό, που εκφράζει τις κατευθηντήριες γραμμές και εμφανίστηκε στη χθεσινή ψηφοφορία συμπαγής με τους Αντώνη Κοτσακά, Νίκο Παππά, Σία Αναγνωστοπούλου και Ρένα Δούρου να καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις. Στην Πολιτική Γραμματεία με πολύ καλή “συγκομιδή” ψήφων επιστρέφει και η Όλγα Γεροβασίλη. 

Μαζί με τον Νίκο Φίλη επτά θέσεις κατέχουν οι “53+” στην νέα Πολιτική Γραμματεία αυξάνοντας αναλογικά τη δύναμή τους σε σχέση με την προηγούμενη σύνθεση του οργάνου. Ο Θεόδωρος Δρίτσας και η Ράνια Σβίγκου  “συναγωνίστηκαν” σε ψήφους τους “προεδρικούς”  με 59 και 51 αντίστοιχα. Προκειμένου, μάλιστα, να τηρηθούν οι ισορροπίες, αποφασίστηκε η Ερμίνα Κυπριανίδου από την εσωκομματική αντιπολίτευση να μείνει εκτός της Πολιτικής Γραμματείας και τη θέση της πήρε η Νατάσα Θεοδωρακοπούλου. Όσοι δεν κινήθηκαν μέσα σε συμμαχίες που δημιουργήθηκαν πραγματοποιήσαν πιο “χαμηλές πτήσεις” στην τελική κατάταξη.

Εκτός έμεινε τελικά και ο Παναγιώτης Ρήγας με τις ίδιες πηγές να τονίζουν στο newpost.gr πως πρόταση για τον πρώην γραμματεά του ΣΥΡΙΖΑ έγινε στο τέλος της διαδικασίας με τον ίδιο (εφόσον δεν ήταν στην αρχική λίστα) να αποφασίζει να μην είναι υποψήφιος.