ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κρας τεστ για τον «γάμο» Τσίπρα - Καμμένου η πρώτη ψηφοφορία στα Σκόπια

της Χριστίνας Κοραή - Δημοσίευση 15 Οκτωβρίου 2018, 12:25 / Ανανεώθηκε 16 Οκτωβρίου 2018, 11:32
Κρας τεστ για τον «γάμο» Τσίπρα - Καμμένου η πρώτη ψηφοφορία στα Σκόπια
Facebook Twitter Whatsapp

Τα επόμενα βήματα της ΝΔ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η έκβαση της πρώτης ψηφοφορίας στη σκοπιανή Βουλή, όπου αρχίζει σήμερα η συζήτηση για την Συνταγματική Αναθεώρηση, θα κρίνει εν πολλοίς και το πώς θα εξελιχθούν οι σχέσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον κυβερνητικό του εταίρο Πάνο Καμμένο. 

Εάν ο Ζόραν Ζάεφ δεν πετύχει την πλειοψηφία των 80-81 βουλευτών που χρειάζονται, τότε... ούτε γάτα ούτε ζημιά. Το Σκοπιανό θα πάει σε παράταση -θα γίνουν πρόωρες εκλογές στα Σκόπια- και οι δύο Ελληνες εταίροι θα δηλώσουν μια ακόμη ανακωχή, παρά την προσωπική ατζέντα με την οποία εμφανίστηκε ο υπουργός Αμυνας στην Ουάσινγκτον για τη συμφωνία και την μετατροπή της Ελλάδας σε «προτεκτοράτο» με βάσεις από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Κάρπαθο, αλλά και τις φωνές κατά της συμμαχίας με τους ΑΝΕΛ που εκφράστηκαν στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Τα προβλήματα θα μπουν για λίγο κάτω από το χαλί και το κυβερνητικό δίδυμο θα συνεχίσει το ταξίδι του μεθυσμένο από τις σειρήνες της εξουσίας παρά τα αντιπολιτευτικά πυρά που δέχεται.

Αν, όμως, ο Ζάεφ εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία και η Συνταγματική Αναθεώρηση υπερψηφιστεί, θα πρέπει μετά να έρθει στην ελληνική Βουλή η επικύρωση της συμφωνίας. Τότε θα  έρθει η ώρα της αλήθειας και για τον ετερόκλητο κυβερνητικό συνασπισμό. Οπότε το τετ α τετ Τσίπρα - Καμμένου δεν θα είναι ειδυλλιακό σ´ αυτήν την περίπτωση. 

 

«Αλληλοάδειασμα»

Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν σιωπηλός στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά στον Πάνο Καμμένο, δύσκολα όμως θα αποφύγει το «άδειασμα» του εταίρου του, ενώ και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ θα  προχωρήσει σε κλιμάκωση, προκειμένου να απευθυνθούν στα εκλογικά τους ακροατήρια. 

Παράλληλα, το Μαξίμου θα βάλει στο τραπέζι και την νέα σύνθεση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που θα χρειαστεί για να μην πέσει η κυβέρνηση και να κερδίσει το χρόνο που χρειάζεται μέχρι να στηθούν κάλπες στο χρόνο που θα αποφασίσει ο Αλέξης Τσίπρας. 

«Είναι ντροπή για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να εξαρτά την τύχη της από τα Σκόπια» δήλωσε ο τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ Μάκης Βορίδης στο newpost.gr.

«Το μόνο που τους νοιάζει και τους συνδέει είναι ο εναγκαλισμός με την καρέκλα» συνέχισε. Ο Τσίπρας προκειμένου να εξασφαλίσει λίγους μήνες παραπάνω ως πρωθυπουργός, ανέχεται να διασύρει όχι μόνο τον ίδιο αλλά και τη χώρα ο Καμμένος», είπε χαρακτηριστικά. 

Ο κ.Βορίδης υπενθύμισε ότι ο Αντώνης Σαμαράς στην ουσία απέπεμψε από την κυβέρνηση τον τότε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμο Χαρακόπουλο για το γάλα ενώ αποχώρησε από την κυβέρνηση συνεργασίας και ο Φώτης Κουβέλης για την ΕΡΤ.

Ψήφος εμπιστοσύνης 

Η ΝΔ θα ανέμενε μετά το φιάσκο της Ουάσινγκτον και την παρουσίαση από τον Π. Καμμένο μιας ατζέντας που ανατρέπει τις εθνικές γραμμές και προτεραιότητες, ο πρωθυπουργός να τον αποπέμψει και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Πίεση θα ασκήσει στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ για να αποσύρει εκείνος την στήριξη του στην κυβέρνηση, πριν έρθει η συμφωνία στη Βουλή. 

Κοτζιάς - Καμμένος στη Βουλή 

Η κατάθεση νέας πρότασης μομφής μετά τις 15 Δεκεμβρίου που συμπληρώνεται το αναγκαίο εξάμηνο από την προηγούμενη,  φαίνεται να υποχωρεί ως σκέψη στην Πειραιώς. Ενας λόγος είναι ότι το ΚΚΕ δεν θα την υπερψηφίσει από θέση αρχής και δεν πρόκειται να περάσει. 

Θα συνεχιστεί η κοινοβουλευτική πίεση. Οι βουλευτές της Ν.Δ ζητούν την άμεση σύγκλιση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας προκειμένου οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας Ν. Κοτζιάς και Π. Καμμένος να ενημερώσουν από κοινού και αναλυτικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τις κυβερνητικές επιλογές τους στα μείζονος σημασίας εθνικά θέματα. Η ΝΔ θεωρεί επιτακτική την ανάγκη διεξαγωγής μιας ουσιαστικής κοινοβουλευτικής συζήτησης. 

Το πιο πιθανό όμως είναι να την πάει όσο πιο πίσω μπορεί ο Νίκος Κοτζιάς ο οποίος ουδεμία σχέση θέλει να έχει με τον Πάνο Καμμένο.

Ο Κυριάκος

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνει ότι σε μια εποχή που το βασικό ζητούμενο για τη χώρα είναι η ανάκτηση της αξιοπιστίας της σε όλους τους τομείς, η κυβέρνηση θυμίζει «παρακμιακό θίασο».

«Η εικόνα ενός αδύναμου Πρωθυπουργού που δεν μπορεί ή δεν θέλει να ελέγξει τον Υπουργό Άμυνας είναι απλά θλιβερή» τονίζει και ζητάει εκλογές.