ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πόλεμος» μετά το δημοσίευμα για το κολαστήριο της Μόριας και τις αναφορές για βιασμούς πεντάχρονων

Δημοσίευση 15 Οκτωβρίου 2018, 17:46 / Ανανεώθηκε 15 Οκτωβρίου 2018, 18:25
«Πόλεμος» μετά το δημοσίευμα για το κολαστήριο της Μόριας και τις αναφορές για βιασμούς πεντάχρονων
Photo: EPA
Facebook Twitter Whatsapp

Βαρβιτσιώτης: Διεθνής διασυρμός για τη χώρα - Τι απαντάει ο διοικητής του hot spot

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Ελλάδα, το δημοσίευμα του «Newsweek» για τη Μόρια, στο οποίο γίνεται λόγος για «έκρηξη» βιασμών στο προσφυγικό καμπ με θύματα ακόμα και πεντάχρονα παιδιά. Πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο Μ. Βαρβιτσιώτης, ενώ ο διοικητής του camp απαντάει, λέγοντας πως τα όσα αναφέρονται στο επίμαχο δημοσίευμα, είναι «εκτός πραγματικότητας».

«Ο διεθνής διασυρμός της Ελλάδας για τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών μας συνεχίζεται» υποστηρίζει ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρβιτσιώτη, «αυτή τη φορά, γνωστό αμερικανικό περιοδικό κάνει λόγο για "βιασμούς μικρών παιδιών και για συνθήκες φόβου" εντός του hot-spot της Μόριας. Πρόκειται για ένα ακόμη δημοσίευμα το οποίο προστίθεται στον μακρύ κατάλογο επικριτικών αναφορών του διεθνούς τύπου για την Ελλάδα. Αυτός ο κατάλογος της ντροπής - μόνο το τελευταίο διάστημα - αριθμεί 20 άρθρα από τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία όλου του κόσμου».

Ο τομεάρχης της Ν.Δ. θεωρεί ότι «το χειρότερο είναι ότι, την ίδια ώρα, η κυβέρνηση συνεχίζει να κρύβεται. Αρνείται να απαντήσει τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, για τα μέτρα που προτίθεται, επιτέλους, να λάβει προκειμένου να αποσυμφορήσει τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, να ομαλοποιήσει τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων που διαμένουν εκεί, αλλά και να διασφαλίσει την τάξη εντός και εκτός των χώρων υποδοχής και ταυτοποίησης».

«Καμία σχέση με την πραγματικότητα», απαντά ο διοικητής του κέντρου

«Δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, τα όσα δημοσίευσε το περιοδικό Newsweek για περιστατικά βιασμών ανηλίκων και μάλιστα παιδιών ηλικίας πέντε ετών που διαμένουν στη Μόρια», ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής του ΚΥΤ της Μόριας Γιάννης Μπαλμπακάκης.

«Πρόκειται για ψευδή είδηση» τα όσα δημοσίευσε το Newsweek, είπε, τονίζοντας μάλιστα πως αναμένεται να κληθεί από τις αρμόδιες αρχές ο υπεύθυνος συντονιστής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Λέσβο, σε δηλώσεις του οποίου στηρίζεται το άρθρο του περιοδικού, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαλμπακάκη τα περιστατικά «αναφερόμενων» βιασμών δεν αντιστοιχούν στον αριθμό ο οποίος περιγράφεται στο άρθρο ενώ στο σύνολο τους έχει ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία. Δηλαδή παραπομπή στην Ελληνική Αστυνομία, εισαγγελική εντολή και ιατροδικαστική εκτίμηση, για να εξεταστεί το θύμα και να βρεθεί ο θύτης. «Πάντως από προφορική ενημέρωση που είχα από τον Ιατροδικαστή Λέσβου, οι διαπιστωμένοι βιασμοί είναι ελάχιστοι και δεν έχουν καμιά σχέση με όσα αναφέρονται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα» λέει ο κ. Μπαλμπακάκης και συνεχίζει: «Το ίδιο ισχύει για τα αναφερόμενα περιστατικά αυτοκτονίας. Όλα αυτά τα χρόνια δεν είχαμε κανένα θύμα από αυτοκτονία και όσα περιστατικά έχουν καταγραφεί ως αυτοκτονικός συνδυασμός παραπέμπονται για μεν τα ανήλικα στο Ιατροπαιδαγωγικό Τμήμα του Νοσοκομείου, για δε τους ενήλικες μετά την ψυχολογική εκτίμηση από το ΚΕΕΛΠΝΟ στην ψυχιατρική κλινική του Νοσοκομείου για περαιτέρω διευκρίνιση και βοήθεια. Πάντως από την εμπειρία μας, τα περισσότερα περιστατικά που έχουν έλθει σε γνώση των γιατρών αποτελούν προσπάθεια απόκτησης ευαλωτότητας ώστε να μετακινηθούν από τη Μόρια».

Και κατέληξε ο κ. Μπαλμπακάκης: «Όλες αυτές οι δηλώσεις εκ μέρους μόνον των Γιατρών χωρίς Σύνορα προκαλούν την αγανάκτηση των κατοίκων των γύρω χωριών καθώς και των εργαζομένων εντός του ΚΥΤ και δεν κατανοούμε την σκοπιμότητα στη διάδοση όλων αυτών των ψευδών ειδήσεων».