current views are: 3

15 Οκτωβρίου 2018
Δημοσίευση14:43

Κοτζιάς: Καμία λύση στο ονοματολογικό χωρίς την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών

Αιχμές κατά της ΝΔ και του VMRO

Δημοσίευση 14:43’

Αιχμές κατά της ΝΔ και του VMRO

Σαφές μήνυμα προς την αντιπολίτευση της ΠΓΔΜ, ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση στο ονοματολογικό, χωρίς την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών, έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, την ώρα που ξεκίνησε στη γειτονική χώρα η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση. Παράλληλα, απευθυνόμενος προς τη ΝΔ σημείωσε πως δεν μπορεί να συνομολογηθεί καλύτερη συμφωνία

Σε δήλωσή του μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., ο κ. Κοτζιάς ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Εξήγησα ότι πρέπει να γίνει κατανοητό στα Σκόπια ότι δεν υπάρχει ουδεμία λύση χωρίς την αποδοχή της Συμφωνίας των Πρεσπών και ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει αυτό που λένε οι δύο αντιπολιτεύσεις στην Ελλάδα και στην πΓΔΜ, ότι μπορούν να εξασφαλίσουν μία καλύτερη για την κάθε πλευρά συμφωνία, διότι αυτό δεν βγαίνει ακόμα και με την απλή αριθμητική του δημοτικού».

Η δήλωση του κ. Κοτζιά, έρχεται την ώρα που στην ΠΓΔΜ άρχισαν οι εργασίες στην ολομέλεια για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων απευθυνόμενος στους βουλευτές ζήτησε να ψηφίσουν κατά συνείδηση καθώς οι αποφάσεις που καλούνται να λάβουν αφορούν τις επόμενες γενιές.

Σύμφωνα με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό, η άλλη επιλογή (σ.σ. να μην ψηφίσουν για τη συνταγματική αλλαγή) θα έθετε τη χώρα σε απομόνωση και θα επανέφερε το πολιτικό τραύμα των τελευταίων 27 ετών.

Μάλιστα, ο κ. Ζάεφ τόνισε πως η ψηφοφορία αφορά το Ευρωπαϊκό μέλλον των Σκοπίων καθώς θα οδηγήσει σε πλήρη ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

«Πρέπει να αποφασίσετε αν θα κερδίσουμε πολλά ή θα χάσουμε πολλά», είπε και ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να δεχθεί τροπολογίες που είναι στο πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Παράλληλα, ο Ζάεφ έστειλε μήνυμα συμφιλίωσης προς το αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE, υπενθυμίζοντας όσα έγιναν στη Βουλή στις 27 Απριλίου, όταν διαδηλωτές του εθνικιστικού κόμματος εισέβαλαν στο κοινοβούλιο και επιτέθηκαν σε βουλευτές των Σοσιαλδημοκρατών και των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας, κατά την ψηφοφορία για την εκλογή νέου προέδρου της βουλής.

«Είναι μια ευκαιρία να συγχωρέσουμε τους εαυτούς μας», σχολίασε ο Ζάεβ, προσθέτοντας ότι οι πολίτες δεν θα συγχωρήσουν τους πολιτικούς, εάν δεν το κάνουν πρώτα μεταξύ τους.


σχετικα αρθρα