current views are: 5

16 Οκτωβρίου 2018
Δημοσίευση04:20

Κυβέρνηση μειοψηφίας από τον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν στη ΝΔ

Τι θα γίνει με τον Καμμένο

Δημοσίευση 04:20’

Τι θα γίνει με τον Καμμένο

Ήταν 1η Νοεμβρίου 2012, όταν ο Αλέξης Τσίπρας, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχε επισκεφθεί το Ηράκλειο της Κρήτης. Δεν είχαν περάσει ούτε πέντε μήνες, από όταν ο Αντώνης Σαμαράς, μαζί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη, σχημάτισαν την τρικομματική κυβέρνηση που διαδέχθηκε την υπηρεσιακή του Παναγιώτη Πικραμένου. Στον κατάμεστο, εκείνο το βράδυ, κινηματογράφο Αστόρια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, έκανε λόγο για κυβέρνηση «μειοψηφίας και ειδικού σκοπού» που όμως δεν θα επιτύχει το στόχο της «γιατί οι απειλές τους δεν περνάνε πια».

Έξι χρόνια μετά, από το γαλάζιο επιτελείο, υπενθυμίζουν τη συγκεκριμένη φράση του κ. Τσίπρα για έναν και μόνο λόγο: πιστεύουν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει να προχωρήσει μέχρι όσο του το επιτρέψουν οι συνθήκες ακόμη και ως επικεφαλής μια κυβέρνησης «ανοχής» ή «μειοψηφίας». Σύμφωνα με την εκτίμηση που υπάρχει στην οδό Πειραιώς, ο πρωθυπουργός, σε πλήρη συνεννόηση με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο, ετοιμάζονται για ένα «συναινετικό διαζύγιο», το οποίο όμως δεν σημαίνει ότι θα οδηγήσει και σε εκλογές άμεσα.

Ως καταλύτη που θα ενεργοποιήσει μια τέτοια διαδικασία, θεωρούν στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη την ολοκλήρωση των θεσμικών αλλαγών στα Σκόπια, για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αν αυτές προχωρήσουν, στη ΝΔ δεν αποκλείουν ο κ. Καμμένος και κάποια από τα στελέχη του που ελέγχει ακόμη, να αποσυρθούν από τα υπουργεία χωρίς να ρίξουν την κυβέρνηση στην οποία συμμετέχουν, ψηφίζοντας τα υπόλοιπα νομοσχέδια που θα έρχονται στη Βουλή και υπό την προϋπόθεση ότι ο κ. Τσίπρας έχει εξασφαλίσει τους «πρόθυμους» που χρειάζεται, από τους ανεξάρτητους ή από τα μικρότερα κόμματα.

Σε μια τέτοια περίπτωση και οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, θα μπορούσαν να ισχυριστούν ότι βγαίνουν κερδισμένοι. Ο μεν πρόεδρος των ΑΝΕΛ, θα έχει ικανοποιήσει το δικό του κομματικό κοινό που ήταν κατά της συμφωνίας Τσίπρα-Ζάεφ, ο δε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ το δικό του «αριστερό» ακροατήριο, που «ενοχλούνταν» από την παρουσία και τις κινήσεις του κ. Καμμένου στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Ωστόσο στη ΝΔ θεωρούν ότι και οι δύο θα είναι χαμένοι.

Ο πρώτος γιατί δεν πείθει πια κανένα –αν ήθελε να φύγει λένε, θα μπορούσε να το κάνει πριν την υπογραφή της Συμφωνίας τον Ιούνιο, και ο δεύτερος γιατί, σύμφωνα με τα γαλάζια στελέχη, όπως φάνηκε και από τις έντονες εσωκομματικές αντιδράσεις στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το περασμένο Σαββατοκύριακο, έχει επιδείξει μια αλαζονική συμπεριφορά έναντι των στελεχών που τον στήριξαν από την αρχή, την ώρα που η συμπόρευσή του τόσο καιρό με τον κ. Καμμένο έχει αλλοιώσει την όποια αριστερή ιδεολογική επιγραφή.

Άλλωστε, όπως τονίζουν από τη ΝΔ, όλοι οι πολίτες έχουν αντιληφθεί πια, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ του 2012, δεν έχει καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ του 2018: πρώτος σε σταυρούς στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος εξελέγη ο Αντώνης Κοτσακάς, άλλοτε δεξί χέρι του Άκη Τσοχατζόπουλου. Αυτό αποδεικνύει, σύμφωνα με τα γαλάζια στελέχη, ότι για άλλη μια φορά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, την ίδια στιγμή που καταγγέλλει το «παλαιό πολιτικό σύστημα», υιοθετεί τις χειρότερες πρακτικές του και τα πιο φθαρμένα στελέχη του.

«Ενώ υποτίθεται ότι καθίβρυζαν τις μνημονιακές κυβερνήσεις, έκαναν βουλευτές και υπουργούς τις κυρίες Κατσέλη, Ξενογιαννακοπούλου, Τζάκρη και τους κυρίους Μπόλαρη, Μιχελογιαννάκη, και Παραστατίδη που στο σύνολό τους προέρχονται από αυτές» σημείωνε κορυφαίο στέλεχος του επικοινωνιακού επιτελείου της ΝΔ. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η απάντηση στην κρίση, είναι το αποτέλεσμα της κρίσης», συμπλήρωνε ο ίδιος.

«Εξόχως προβληματική» χαρακτηρίζουν από την οδό Πειραιώς και τη συμπεριφορά του Παύλου Πολάκη, ο οποίος προανήγγελλε φυλακίσεις, που «θα φέρουν νέα νίκη για τον ΣΥΡΙΖΑ». Σύμφωνα με τη ΝΔ, οι εντολές του αν. υπουργού Υγείας απέναντι στη Δικαιοσύνη, είναι μια εντολή διαρκείας του ίδιου του κ. Τσίπρα, την οποία ο Πολάκης απλώς εκτελεί. Όπως υπενθυμίζουν ωστόσο, όσοι βρέθηκαν στο στόχαστρο της Ε.Ε. -όπως ο Όρμπαν- δεν βρέθηκαν μόνο γιατί συμπεριφέρθηκαν αρνητικά και υποτιμητικά στους μετανάστες, αλλά και γιατί επιχείρησαν να παρέμβουν στη Δικαιοσύνη.

 


σχετικα αρθρα