current views are: 11

16 Οκτωβρίου 2018
Δημοσίευση15:55

Ασφυκτικές πιέσεις ΗΠΑ σε VMRO: Πείτε «ναι» στη συμφωνία των Πρεσπών

Επιστολή του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μίτσελ σε Μιτσκόφσκι

Δημοσίευση 15:55’

Επιστολή του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μίτσελ σε Μιτσκόφσκι

Εντείνεται η πίεση προς την αξιωματική αντιπολίτευση της ΠΓΔΜ να στηρίξει τις συνταγματικές αλλαγές για να ξεκλειδώσει η εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η κοινοβουλευτική διαδικασία στην γείτονα χώρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ, σε μια ιδιαίτερα σκληρή επιστολή του προς τον πρόεδρο του VMRO Χριστιάν Μιτσόσκι, καλεί το VMRO να υπερψηφίσει τις αλλαγές και να στηρίξει τη συμφωνία, λέγοντας πως «δεν υπάρχει καλύτερη συμφωνία», από αυτή που βρίσκεται στο τραπέζι.

Ο Μίτσελ εκφράζει επίσης τη λύπη του με τις θέσεις του VMRO τόσο κατά του δημοψηφίσματος, όσο και κατά της συμφωνίας, ενώ αφήνει σαφείς αιχμές κατά της ηγετικής ομάδας για πιέσεις προς τους βουλευτές του VMRO να καταψηφίσουν τις συνταγματικές αλλαγές, χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα. «Σας καλούμε να δημιουργήσετε χώρο στη δημόσια σφαίρα αλλά και ιδιωτικά για τους βουλευτές του κόμματός σας να αποφασίσουν εάν θα ψηφίσουν ή όχι τις συνταγματικές αλλαγές, χωρίς να δέχονται απειλές, ανταλλάγματα ή άλλου είδους εξαναγκασμούς», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Δείτε ολόκληρη την επιστολή: 

Αγαπητέ Χριστιάν,

Όπως έχουμε συζητήσει, οι ΗΠΑ πιστεύουν ακράδαντα πως η συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ Ελλάδας και «Μακεδονίας», είναι μια ιστορική ευκαιρία για τη «Μακεδονία» να διασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον και να συμβάλει στην περιφερειακή ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία. Παρά τους ισχυρισμούς ότι «μια καλύτερη συμφωνία» θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί, δεν πιστεύουμε πως θα υπήρχε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Η συμφωνία απαιτούσε συμβιβασμό και από τις δυο πλευρές. Είναι μια ευκαιρία που είναι απίθανο να εμφανιστεί ξανά στα επόμενα χρόνια, αν όχι δεκαετίες.

Δεν θα σας εκπλήσσει το γεγονός ότι έχουμε δυσαρεστηθεί τόσο από τις θέσεις της ηγετικής ομάδας του VMRO για το δημοψήφισμα και για τα βήματα στο Κοινοβούλιο αναφορικά με τη συνταγματική αναθεώρηση. Οι πολίτες της «Μακεδονίας» απ όλες τις κοινότητες και τα κόμματα, περιλαμβανομένου και του δικού σας, στηρίζουν ισχυρά την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Τώρα είναι στο χέρι της Βουλής να υλοποιήσει το επόμενο και αποφασιστικό βήμα. Σας καλούμε να δημιουργήσετε χώρο στη δημόσια σφαίρα αλλά και ιδιωτικά για τους βουλευτές του κόμματός σας να αποφασίσουν εάν θα ψηφίσουν ή όχι τις συνταγματικές αλλαγές, χωρίς να δέχονται απειλές, ανταλλάγματα ή άλλου είδους εξαναγκασμούς.

Είναι μια ιστορικά σημαντική στιγμή για τη χώρα, μια στιγμή που απαιτεί ηγεσία και ωριμότητα. Σαν αληθινός φίλος και υποστηρικτής της «Μακεδονίας», σας καλώ να βάλετε στην άκρη το κομματικό συμφέρον και (…) να διασφαλίσετε ένα λαμπρότερο μέλλον για τους πολίτες σας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή οικογένεια.

Πιέσεις

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ είχε υπονοήσει σαφώς – χωρίς να κατονομάζει το VMRO – ότι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης δέχονται πιέσεις για να καταψηφίσουν τις αλλαγές. «Μίλησα σε όλους τους βουλευτές και γνωρίζω πως υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός εξ αυτών από την αντιπολίτευση που δεν μπορεί να αναλογιστεί τι θα συμβεί εάν αυτή η ευκαιρία [για λύση του ονοματολογικού] χαθεί. Δεν υπάρχει καλύτερη συμφωνία, ας δούμε πως μπορούμε να φέρουμε πιο κοντά τις πολιτικές μας θέσεις με τις συνταγματικές αλλαγές», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ζάεφ. Το υπουργείο Εσωτερικών της γείτονας είχε τονίσει πως οι πληροφορίες περί απειλών θα διερευνηθούν.

Η επιστολή του Μίτσελ – άριστου γνώστη των διαπραγματεύσεων για το Σκοπιανό – έρχεται τη στιγμή που κορυφώνονται οι πιέσεις προς το VMRO να αλλάξει στάση και να τοποθετηθεί υπέρ της συμφωνίας, ενώ και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι πολίτες θέλουν οι αλλαγές να περάσουν με πλειοψηφία 2/3 από τη Σκοπιανή Βουλή.

►Διαβάστε επίσης: Πλειοψηφία δύο τρίτων για τις Πρέσπες ζητεί το 51,5% των Σκοπιανών

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Team για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Vesti24, το 51,5% των ερωτηθέντων στηρίζει τη συμφωνία των Πρεσπών και ζητεί να προχωρήσουν οι συνταγματικές αλλαγές από την παρούσα Βουλή, ενώ το 34% επιθυμεί να μην προχωρήσουν οι συνταγματικές αλλαγές και να ακυρωθεί η συμφωνία.

Είχε προηγηθεί, χθες Δευτέρα, το νέο άνοιγμα του Ζάεφ προς το VMRO. Αρκετοί παρατηρητές των εξελίξεων στα Βαλκάνια έδιναν την κατεύθυνση ιδιαίτερη σημασία σε μια αποστροφή της ομιλίας του Ζάεφ προς τους βουλευτές, νωρίτερα τη Δευτέρα. «Είναι μια ευκαιρία να συγχωρέσουμε τους εαυτούς μας», σχολίασε ο Ζάεφ, προσθέτοντας ότι οι πολίτες δεν θα συγχωρήσουν τους πολιτικούς, εάν δεν το κάνουν πρώτα μεταξύ τους. Ήταν μια ευθεία αναφορά στα αιματηρά επεισόδια της 27ης Απριλίου του 2017, όταν και διαδηλωτές προσκείμενοι στο VMRO, εισέβαλαν στη Βουλή της ΠΓΔΜ επιχειρώντας να διακόψουν την διαδικασία εκλογής προέδρου.

►Διαβάστε επίσης: Ζάεφ: «Θετικοί στις Πρέσπες βουλευτές της αντιπολίτευσης αλλά δέχονται απειλές…»

σχετικα αρθρα