current views are: 12

17 Οκτωβρίου 2018
Δημοσίευση12:07

Παραιτήθηκε ο Ν. Κοτζιάς – Αναλαμβάνει το ΥΠΕΞ ο Αλέξης Τσίπρας

Εξελίξεις στην κυβέρνηση μετά την κόντρα Κοτζιά – Καμμένου

Δημοσίευση 12:07’

Εξελίξεις στην κυβέρνηση μετά την κόντρα Κοτζιά – Καμμένου

Δεκτή έκανε ο πρωθυπουργός την παραίτηση που υπέβαλε σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, με τις εξελίξεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο να είναι ραγδαίες.  Πλέον, το υπουργείο Εξωτερικών περνά στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα «συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις στην επιτυχή ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών», όπως έγινε γνωστό με ανακοίνωση από το Μέγαρο Μαξίμου.

«Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έκανε δεκτή την παραίτηση του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά. Τον ευχαρίστησε θερμά για την προσφορά του στην κυβέρνηση και τη χώρα τα τελευταία 3,5 χρόνια. Το Υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Πρωθυπουργός προκειμένου να συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις στην επιτυχή ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών», ανέφερε νωρίτερα το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού σε ανακοίνωσή του. 

Ειδικότερα, όπως σημειώνουν πηγές κοντά στον κ. Κοτζιά, αιτία της παραίτησής του ήταν η μη κάλυψή του από τον πρωθυπουργό στην αντιπαράθεσή του με τον Πάνο Καμμένο στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, όπου οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν βαρύτατες εκφράσεις. Ωστόσο, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η συνέντευξη του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος κάλεσε όποιον δυσφορεί να κατέβει από το κυβερνητικό τρένο. 

Την ίδια στιγμή που ο «αρχιτέκτονας» της Συμφωνίας των Πρεσπών βρίσκεται εκτός κυβέρνησης, ανώτατα κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν ότι για τον κ. Τσίπρα «οι Πρέσπες παραμένουν ζωντανές» και ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να θέλει την έγκριση της σκοπιανής πλευράς για την προώθηση της Συμφωνίας. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η έξοδος Κοτζιά έρχεται σε μία περίοδο που μάλλον στενεύουν τα περιθώρια του Πρωθυπουργού Ζάεφ να βρει τις απαιτούμενες 80 ψήφους από το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ. 

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως η παραίτηση Κοτζιά δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία, καθώς οι πληροφορίες περί παραίτησης του πρώην -πλέον- υπουργού Εξωτερικών οργίαζαν από το πρωί. Όπως έγραφε το newpost.gr, ο κ. Κοτζιάς ήταν πολύ δυσαρεστημένος, καθώς θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν τον κάλυψε στο χθεσινό υπουργικό, όταν έγινε στόχος επιθέσεων από τον Πάνο Καμμένο. Σύμφωνα με διαρροές από το περιβάλλον του κ. Κοτζιά, ο Υπουργός Εξωτερικών έγινε αποδέκτης «αήθους επίθεσης» από τον Υπουργό Άμυνας, ο οποίος προχώρησε σε βαρείς υπαινιγμούς και για τη διαχείριση των μυστικών κονδυλίων του Υπουργείου Εξωτερικών. 

 

 

Η επιλογή του κ. Τσίπρα, που υπήρξε και κεντρική κυβερνητική γραμμή καθώς αντίστοιχες θέσεις διατυπώνουν σε κάθε ευκαιρία τόσο ο Ν. Παππάς όσο και ο Π. Σκουρλέτης, να μην τραβηχθεί στα άκρα η ένταση με τον κ. Καμμένο και η ενδεχόμενη κυβερνητική κρίση να είναι δική του ευθύνη, ενόχλησε τον κ. Κοτζιά που, όπως λέγεται, ανέμενε ισχυρότερη στήριξη.

Η φράση, δε, σήμερα του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, ότι «όποιος δυσφορεί να κατέβει από το τρένο» (σ.σ. φράση που χρησιμοποίησε ιστορικά ο Ανδρέας Παπανδρέου) φέρεται να ξεχείλισε το ποτήρι για τον Νίκο Κοτζιά.

Τζανακόπουλος: «Όποιος δυσφορεί να κατέβει από το κυβερνητικό τρένο»

Στον απόηχο των διαρροών περί δυσφορίας Κοτζιά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεδίωξε να στείλει μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις.

«Το μήνυμα που εξέπεμψε ο Πρωθυπουργός ήταν σαφές, ήταν καθαρό και προς όλες τις κατευθύνσεις: Το τρένο της κυβέρνησης προχωρά, έχει σαφή κατεύθυνση, προχωρά σταθερά και θα φτάσει στον προορισμό του. Από εκεί και πέρα, όποιος δεν θέλει να φτάσει σε αυτόν τον προορισμό και όποιος δυσφορεί στη διαδρομή, τότε μπορεί να κατέβει από το τρένο», ανέφερε, προσθέτοντας πως η όποια τέτοια εξέλιξη «δεν μπορεί να επηρεάσει ουδόλως την ελληνική κυβέρνηση, η οποία έχει ως κεντρικό της στόχο αυτή τη στιγμή την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας, την τόνωση της ανάκαμψης, την υποστήριξη των κοινωνικών στρωμάτων που δυσανάλογα επιβαρύνθηκαν την περίοδο της κρίσης».

Η παρέμβαση Τζανακόπουλου, όπως προειπώθηκε, φέρεται να αύξησε την ένταση μεταξύ Μαξίμου και Υπουργού Εξωτερικών. Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές πως επιλογή του πρωθυπουργικού επιτελείου είναι να μην θέσει σε διακινδύνευση, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, την κυβερνητική πλειοψηφία που δημιουργεί η συμμαχία με τους ΑΝΕΛ, ακόμη κι αν αυτό συνεπάγεται την επίδειξη «ανοχής» έναντι του κ. Καμμένου και την πρόκληση δυσφορίας σε άλλα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου ή του κόμματος. Ο κ. Τσίπρας επιθυμεί να απορροφήσει τους κραδασμούς και να διαμορφώσει ο ίδιος τις εξελίξεις και όχι αυτές να λάβουν χαρακτήρα χιονοστιβάδας.

Είναι ενδεικτικό, προς τούτο, άλλο απόσπασμα της συνέντευξης Τζανακόπουλου, ο οποίος σημείωσε πως «δεν έχει φοβηθεί αυτός ο Πρωθυπουργός ποτέ τις πολιτικές εξελίξεις. Ποτέ. Στις πολιτικές εξελίξεις όμως ο συγκεκριμένος Πρωθυπουργός δεν σύρεται, τις προκαλεί ο ίδιος όταν θεωρεί ότι αυτό είναι θετικό για τη χώρα και τον λαό της».


σχετικα αρθρα