current views are: 11

17 Οκτωβρίου 2018
Δημοσίευση16:45

Κοτζιάς εκτός, βουλευτές των ΑΝΕΛ υπ’ ατμόν, και Τσίπρας – Καμμένος λένε ότι …ψιχαλίζει!

Μη αναστρέψιμες οι φυγόκεντρες δυνάμεις στους Ανεξάρτητους Έλληνες

Δημοσίευση 16:45’

Μη αναστρέψιμες οι φυγόκεντρες δυνάμεις στους Ανεξάρτητους Έλληνες

Η παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, το «διάγγελμα» Τσίπρα που ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών και το δραματικό υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης που λειτούργησε ως θρυαλλίδα εξελίξεων, καταδεικνύει την παθογένεια του κυβερνητικού σχηματισμού ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και την εμμονή για την εξουσία των δύο εταίρων που θέλουν  να την κρατήσουν με νύχια και με δόντια.

Ο τραγέλαφος με αιχμή του δόρατος την συμφωνία για το Σκοπιανό, κλιμακώθηκε στο υπουργικό συμβούλιο ενώ προηγήθηκε και η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ με πυρά εναντίον του κυβερνητικού εταίρου. ΑΝΕΛ και ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε εμφύλιο μεταξύ τους όπως και τα στελέχη των δυο κομμάτων μεταξύ τους, με τελευταία αφορμή το ταξίδι στην Ουάσιγκτον του Π. Καμμένου όπου παρουσίασε plan b για το Σκοπιανό, γεγονός που εξόργισε τον Νίκο Κοτζιά ο οποίος πήρε πάνω του τη συμφωνία με τον Ζάεφ.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε τον Π. Καμμένο ότι εκτός από την κυβέρνηση εκθέτει και τη χώρα, με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ να επιμένει και σήμερα ότι το plan b ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού αν και δεν διευκρίνισε αν είχε το πράσινο φως να το παρουσιάσει στις επίσημες επαφές του με την αμερικάνικη διοίκηση.

«Αντάρτικο»

Μύλος είναι οι ΑΝΕΛ στο εσωτερικό τους. Ο Π. Καμμένος παίζει το ρόλο του απλού  παρατηρητή σε ένα «αντάρτικο» που είναι σε εξέλιξη.  Ο ίδιος προχώρησε σε νέα κυβίστηση ή επί το κομψότερον σε στροφή 90 μοιρών. Από εκεί που δήλωνε υπερήφανα ότι όταν έρθει η συμφωνία για το Σκοπιανό στη Βουλή θα ρίξει την κυβέρνηση, θα αποσύρει τους υπουργούς του κόμματος του και θα πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να προχωρήσει σε διερευνητικές εντολές (αν και συνταγματικά δεν υπάρχει τέτοια διαδικασία), τώρα διαμηνύει ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα παίξει το παιχνίδι της ΝΔ, διαφωνεί με τη συμφωνία αλλά δεν θα υπερψηφίσει πρόταση μομφής για να πέσει η κυβέρνηση.  Είναι προφανές ότι η εναλλακτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία που έχει σχεδόν εξασφαλίσει για την δεδηλωμένη ο Αλέξης Τσίπρας (κλείδωσαν 150 βουλευτές χωρίς τους ΑΝΕΛ) οδήγησαν σε δεύτερες σκέψεις τον Π.Καμμένο.

Κατά τ ´ άλλα, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος δήλωσε ότι εφόσον έρθει η συμφωνία θα την ψηφίσει και αμέσως μετά θα παραδώσει την έδρα του. Οπότε την επόμενη μέρα θα είναι ελεύθερος να μετακομίσει στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ όπως συζητείται ευρέως, χωρίς ο ίδιος να το έχει διαψεύδει μέχρι στιγμής. Ο πρώτος επιλαχών που θα πάρει την έδρα του κ. Παπαχριστόπουλου είναι ο Τέρενς Κουίκ ο οποίος επίσης στηρίζει την κυβέρνηση Τσίπρα σε όλα, και στη συμφωνία και σε μια ψήφο εμπιστοσύνης, όπως ξεκαθάρισε στον Π.Καμμένο.

Η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά είναι πολύ κοντά με το Μαξίμου και εκδηλώθηκε και δημοσίως. Δήλωσε ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και θα ψηφίσει τη συμφωνία, ασχέτως εάν μετά ανέβασε tweet ότι πάντα ψηφίζει «κατά συνείδηση». 

 

Λίγη σημασία έχει αριθμητικά που βρίσκεται το κόμμα του Π. Καμμένου. Η ουσία είναι ότι οι φυγόκεντρες δυνάμεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ είναι μη αναστρέψιμες.

Συνέβη και αυτό: Καμμένος και Τσίπρας «άδειασαν» τον εκπρόσωπο τύπου Θεόδωρο Τοσουνίδη που δήλωσε ότι οι ΑΝΕΛ θα υπερψήφιζαν μια πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ σε βάρος της κυβέρνησης εάν δεσμευόταν ως προς το Μακεδονία (ότι δεν θα υπάρχει καθόλου στην ονομασία των Σκοπίων). Μετά επιχειρήθηκε να δοθεί η εικόνα ενός λογοπαίγνιου κάτι που δεν ελήφθη υπόψη αφού ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο κάλεσε τον  Π.Καμμένο να δεσμευτεί ότι δεν θα ψηφίσει μια πρόταση μομφής της ΝΔ και δεν θα ρίξει την κυβέρνηση τα οποία εκείνος αποδέχθηκε.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του βουλευτή των ΑΝΕΛ κ. Κατσίκη ο οποίος διαρρήγνυε τα ιμάτια του ότι οι ΑΝΕΛ θα έριχναν την κυβέρνηση πριν έρθει η συμφωνία! Τώρα τι θα λέει αλήθεια;

Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί στελέχη του να ξιφουλκούν κατά των ΑΝΕΛ τώρα, αλλά δεν θα ήταν στην κυβέρνηση -ούτε ο Αλέξης Τσίπρας πρωθυπουργός-χωρίς την στήριξη του Π.Καμμένου. Εάν καθ´ οδόν για τις εκλογές «ανακάλυψαν»  ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είναι «Σαλβίνι», κάνει δική του εξωτερική πολιτική κλπ. είναι πολύ αργά πια. Οι αντιδράσεις αυτές έχουν έντονο το στοιχείο της υποκρισίας.

Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι παρά τα τραγελαφικά που συμβαίνουν στην κυβερνητική πλειοψηφία, κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν, θεωρούν ότι απλώς …ψιχαλίζει. Ο πρωθυπουργός που έχει την κύρια ευθύνη της διακυβέρνησης, αποφεύγει να βάλει το δάχτυλο επί τον τύπον των ήλων, με αποτέλεσμα  η χώρα να σέρνεται και να εκτίθεται διεθνώς.

Οι εκλογές θα ήταν η μόνη καθαρή λύση. Τα διακυβεύματα την επόμενη μέρα της εξόδου από το τρίτο πρόγραμμα είναι πολύ πιο κρίσιμα για τους πολίτες που περιμένουν να ακούσουν λύσεις στα προβλήματα τους αλλά και το πως η χώρα θα φύγει προς τα εμπρός μετά από οχτώ επονείδιστα χρόνια μνημονίων. Αντί αυτών η Ελλάδα ζει στον αστερισμό ενός ενδοκυβερνητικού αλαλούμ που σε καμία σοβαρή ευρωπαϊκή χώρα δεν θα συνεχιζόταν επί τόσο μακρό διάστημα χωρίς να έχει αναζητηθεί μια αξιοπρεπής διέξοδος.


σχετικα αρθρα