current views are: 8

18 Οκτωβρίου 2018
Δημοσίευση04:12

Το διαζύγιο Τσίπρα – Κοτζιά φέρνει πιο κοντά το σενάριο των εκλογών

Τα επόμενα βήματα του πρώην υπουργού

Δημοσίευση 04:12’

Τα επόμενα βήματα του πρώην υπουργού

Το στιγμιότυπο του Ιουνίου στους Ψαράδες με τον Νίκο Κοτζιά να υπογράφει τη συμφωνία των Πρεσπών δίπλα στον Νίκολα Νιμιτρόφ χειροκροτούμενος από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ, δεν προμήνυε σε καμία περίπτωση τις χθεσινές εξελίξεις. Όπως δημοσίευσε το newpost.gr, οι σχέσεις πρωθυπουργού – υπουργού Εξωτερικών δεν ήταν ανέφελες σε αυτή την τετράχρονη πορεία τους, ωστόσο σε ένα πιθανό διαζύγιο οι περισσότεροι θα πόνταραν τα λεφτά τους πάνω στον Πάνο Καμμένο. Παρ΄όλα αυτά είναι γεγονός πως ο Αλέξης Τσίπρας είχε απόλυτη εμπιστοσύνη στον υπουργό του για τις επιλογές του, αλλά και για τις εκτιμήσεις και αναλύσεις που έκανε σε όλα τα διεθνή θέματα. Μαζί, άλλωστε είχαν χαράξει την εθνική πολιτική τα τελευταία τέσσερα χρόνια δίνοντας μια πολυδιάστατη προοπτική.

“Πολιτικά είναι φυσιολογικό ο Τσίπρας να επιλέξει τον κυβερνητικό του εταίρο” τόνιζε κορυφαίο κοινοβουλευτικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στο newpost.gr, ενώ για “κλίμα αβεβαιότητας”, στο οποίο μπαίνει και πάλι η κυβέρνηση, έκανε λόγο βουλευτής που το τελευταίο διάστημα έχει ασκήσει αρκετές φορές κριτική στις επιλογές του Μαξίμου.

Περίπου στις 2 χθες το μεσημέρι ο Πάνος Σκουρλέτης βγήκε από το Μέγαρο Μαξίμου και ήδη τα σενάρια που υπήρχαν για την παραμονή του Νίκου Κοτζιά στο κυβερνητικό σχήμα έδιναν και έπαιρναν. Ο πρωθυπουργός φέρεται να ζήτησε και την άποψη του κόμματος για την αποδοχή της παραίτησης του Νίκου Κοτζιά, που πλέον φαινόταν μονόδρμος. Ένα νέο μέτωπο ήταν ό,τι χειρότερο μπορούσε να συμβεί αυτή τη στιγμή για το Μαξίμου με τον Αλέξη Τσίπρα να διαπιστώνει ότι η επιλογή να συγκαλέσει το υπουργικό συμβούλιο δεν του βγήκε πολιτικά.

Από την Ηρώδου Αττικού θα παρακολουθούν από εδώ και στο εξής όλα τα βήματα του Νίκου Κοτζιά, ο οποίος σήμερα στις 6 το απόγευμα συγκαλεί την Πολιτική Γραμματεία της Κίνησης “Πράττω”. Στο πλευρό του έχει τη βουλευτή α΄ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ Γεωργία Γεννιά, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται, αν στη συνεδρίαση θα παραστεί και ο Νίκος Τόσκας. Οι πληροφορίες θέλουν τον πρώην υπουργό Προστασίας του Πολίτη να έχει αποστασιοποιηθεί από την Κίνηση, όμως σήμερα θα ξεκαθαρίσει το τοπίο σε μεγάλο βαθμό. Την ευκαιρία να κάνει την πρώτη του πολιτική τοποθέτηση και να δείξει τις προθέσεις του θα έχει ο Νίκος Κοτζιάς τη Δευτέρα, που θα μιλήσει σε εκδήλωση του «Πράττω» στο Ηράκλειο με θέμα «Η Ελλάδα σε έναν κόσμο που αλλάζει». Δεν αποκλείεται ο πρώην υπουργός να προχωρήσει σε περιοδείες σε όλη την Ελλάδα αναλύοντας θέματα εξωτερικής πολιτικής. 

Το σκηνικό περιπλέκεται για τον πρωθυπουργό, ο οποίος με το μήνυμά του λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες έσπευσε να ξεκαθαρίσει και προς τον Πάνο Καμμένο ότι δεν θα ανεχτεί τη διγλωσσία και τις προσωπικές στρατηγικές αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα τον εμποδίσει το όποιο πολιτικό κόστος. Πλησιάζει η ώρα που θα στηθούν πρόωρες κάλπες; Είναι σίγουρο πως ακόμα και ο Μάιος μοιάζει μακρινός πλέον για την κυβέρνηση άσχετα αν οι 80 βουλευτές δεν βρεθούν τελικά για να αλλάξει ο Ζόραν Ζάεφ το Σύνταγμά του. Μέσα σε αυτό το κλίμα υπάρχουν κυβερνητικά στελέχη  που εκτιμούν πως αυτές οι εξελίξεις θα οδηγήσουν τον Πάνο Καμμένο στο να ρίξει τους τόνους αντιλαμβανόμενος πως η ισορροπία στην συγκυβέρνηση πλέον κρέμεται από μια κλωστή. Ρόλο θα παίξει πως επικεφαλής, πλέον της ελληνικής διπλωματίας είναι ο Αλέξης Τσίπρας στον οποίο θα δίνει λόγο απευθείας ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.

Οι πληροφορίες σχετικά με το πως ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός για τις προθέσεις του Νίκου Κοτζιά, εκτός από τη δυσαρέσκεια που εξέφρασε φεύγοντας μέσα από το υπουργικό, είναι συγκεχυμένες. Οι τελευταίες πληροφορίες μιλούν για μήνυμα που έστειλε ο κ. Κοτζιάς στον πρωθυπουργό ενημερώνοντάς τον πως επιθυμεί να παραιτηθεί. Ακολούθησε η επίσκεψη του πρώην υπουργού στον Προκόπη Παυλόπουλο την Τρίτη αργά το απόγευμα, συζητώντας όλα τα ενδεχόμενα ακόμα και τις νομικές συνέπειες μια πιθανής παραίτησής του για τη συμφωνία των Πρεσπών. Στο Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισαν να περιμένουν μέχρι το πρωί, ωστόσο δύο γεγονότα οδήγησαν την κατάσταση στα άκρα:

Οι διαρροές που έφεραν τον κ.Κοτζιά εκνευρισμένο την επόμενη ημέρα από το υπουργικό συμβούλιο. Ο πρωθυπουργός αποφάσισε να μην κάνει πίσω και να στείλει ένα σαφές μήνυμα μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου. Ακολούθως η αποστροφή του Δημήτρη Τζανακόπουλου, πως όποιος δυσφορεί πρέπει να κατέβει από το κυβερνητικό τρένο εξόργισε τον Νίκο Κοτζιά, που, ενώ σκεφτόταν να παραιτηθεί την Πέμπτη, έσπευσε να στείλει την επιστολή στο Μέγαρο Μαξίμου.

 


σχετικα αρθρα