current views are: 5

18 Οκτωβρίου 2018
Δημοσίευση10:32

Τσακαλώτος κατά ΝΔ: «Έναν μήνα σπεκουλάρετε με τις τράπεζες»

«Δεν θα κοπούν οι συντάξεις» διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Δημοσίευση 10:32’

«Δεν θα κοπούν οι συντάξεις» διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Μέσα σε άκρως προεκλογικό κλίμα διεξάγεται η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση για το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού. Είναι χαρακτηριστικό πως στην τοποθέτησή του ο υπουργός των Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μίλησε για διαφορετικές αντιλήψεις στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής, σημειώνοντας πως ο κόσμος στις εκλογές θα πρέπει να αποφασίσει ποια θέλει.

«Έτσι ήταν η Δεξιά. Έλεγε πάντα να πάει στο διάβολο η χώρα» για να έρθετε στην εξουσία. Δεν έχετε αλλάξει εδώ και έναν αιώνα», είπε και πρόσθεσε: «Όλη αυτή η σπέκουλα με έχει στεναχωρήσει. Δεν περίμενα να σπεκουλάρετε και στις τράπεζες. Η ΝΔ είναι το πρώτο κόμμα που πήγε από το παλαιοκομματισμό στον ακραίο δεξιό λαϊκισμό χωρίς το ενδιάμεσο στάδιο του σοβαρού συντηρητικού κόμματος Ποντάρετε στην καταστροφή. Είστε το ακραίο λαϊκό κόμμα. Ένα μήνα σπεκουλάρετε».

Ο υπουργός κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση -στην οποία και αφιέρωσε το μεγαλύτερο τμήμα της τοποθέτησής του- να μην επενδύσει στο ότι η χώρα δεν βγει στις αγορές, ενώ έκανε εκτενή αναφορά στα θετικά στοιχεία της οικονομίας (ανάπτυξη, ανεργία κτλ). «Υπάρχουν μεγάλα προβλήματα σε τράπεζες με τα κόκκινα δάνεια αλλά η κυβέρνηση κάνει συνεχώς παρεμβάσεις μαζί με την Ένωση Τραπεζών, το ΤΧΣ και την ΤτΕ, ενώ θα πάρει και άλλες πρωτοβουλίες», σημείωσε και επανέλαβε πως δεν υπάρχει ζήτημα δύο σεναρίων στον προϋπολογισμό.

«Δεν μειώνονται οι συντάξεις και παίρνουμε ένα κομμάτι των αντίμετρων της τάξης των 700 εκατ. ευρώ! Στην πραγματικότητα είναι πιο επεκτατικός ο προϋπολογισμός γιατί ήδη έχουμε κάνει κομμάτι των αντιμέτρων! Επειδή είμαστε σοβαρή κυβέρνηση έχουμε πάρει ένα κομμάτι αντιμέτρων από το ’18! Αν θέλετε να δείτε το κοινωνικό κράτος που δημιουργεί η κυβέρνηση να δείτε όλα τα μέτρα που κάνουμε τώρα και για την βοήθεια στο σπίτι και ειδική αγωγή! Αυτό τον χώρο δημιουργούμε όχι μόνο να μειώσουμε τους φόρους αλλά ο κόσμος πρέπει να αποφασίσει στις εκλογές αν θέλει το μείγμα αυτό! Μπορεί να τους πείσετε ότι δεν χρειάζεται να έχει ειδική αγωγή, ότι δεν θέλετε να πληρώσετε για τη βοήθεια στο σπίτι! Ο κόσμος σε εμάς ξέρει ακριβώς τι να περιμένει! Η κυβέρνηση θέλει να πάρει μέτρα για την ανάπτυξη και να χτίσει μια κοινωνία που θα είμαστε περήφανη! Η επιλογή για τον κόσμο είναι ξεκάθαρη για εμάς και για εσάς αν ξέραμε πως θα χρηματοδοτήσει αυτά για οποία λέτε!», είπε και κατέληξε στην πρωτολογία του: « σταματήσετε την καταστροφολογία! Μην συνεχίσετε ότι δεν θα βγούμε στις αγορές. Ο κόσμος των αστών περιμένει κάτι πολύ περισσότερο από αυτό που προσφέρετε σε αυτή τη χώρα».

Απαντώντας ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε εκτενώς στα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας που προβληματίζουν, ειδικά σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Έτσι, σημείωσε ότι η χώρα μας έχει γίνει πρωταθλήτρια στον ΟΟΣΑ στην αύξηση φόρων ελέω υπερπλεονασμάτων και ουραγός στην ανάπτυξη, πολύ πίσω από τις Κύπρο, Ιρλανδία και Πορτογαλία. « Το Β’ τρίμηνο του ’18 ήμασταν τελευταίοι στην ανάπτυξη! Πώς το λένε, τελευταία ήταν η Ελλάδα!», τόνισε.

«Είστε σαν τον στρατηγό που παλεύει τον προηγούμενο πόλεμο. Μέχρι τώρα μας πίεζαν οι θεσμοί να φτάσουμε σε υπερπλεόνασμα που το ξοδεύαμε στο μέρισμα. Τώρα το μοντέλο δεν είναι τα υπερπλεονάσματα πάνω από το στόχο, η κανονική κουβέντα είναι πως θα ξοδευτούν τα πλεονάσματα», αντίτεινε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε: «Αν δεν βγαίνουν οι αριθμοί σας δεν θα έρθουν επενδύσεις. Αυτή τη στιγμή για να είστε αξιόπιστοι για να ξοδέψετε τα δις που λέτε υπάρχουν 2 τρόποι: Ή μισθοί ή συντάξεις. Από κει μπορεί να βρείτε! Άλλο μεγάλο δεν υπάρχει για τα λεφτά που θέλετε να ξοδέψετε. Τώρα για το ότι μπορείτε να πάτε ΕΕ και να πείτε δώστε μας 2% πρωτογενή και θα πουν αυτοί, άρα να σας δώσουμε περισσότερα και για το χρέος.  Θα πρέπει να εξηγήσετε! Διαφάνεια δεν υπάρχει στην οικονομική πολιτική της ΝΔ».

«Λιγότεροι φόροι, δαπάνες και άνοιγμα τις επενδύσεις», με τα λόγια αυτά απάντησε εκ νέου ο κ.Χατζηδάκης εξηγώντας πως το πρόγραμμα της ΝΔ είναι συγκεκριμένο προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως είπε, η ΝΔ θα προχωρήσει σε μειώσεις δαπανών σε διάφορους τομείς, δεν θα ακολουθήσει την λογική των υπερπλεονασμάτων και θα κινητροδοτήσει τις επενδύσεις με την μείωση της φορολογίας και «με μια πραγματική ευρωπαϊκή κυβέρνηση που δεν θα δυσφημεί τις επενδύσεις όπως κάνετε εσείς».

Μάλιστα, κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Χατζηδάκης είπε στον υπουργό πως από την στιγμή που η παρούσα κυβέρνηση μπορεί να διεκδικήσει και να πετύχει την μη περικοπή των συντάξεων, αποδεικνύεται πως η συμφωνία δεν είναι «γραμμένη σε πέτρα», και για την ενδεχόμενη κυβέρνηση της ΝΔ.


σχετικα αρθρα