ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζάεφ: Παραμένουμε δεσμευμένοι με τον Τσίπρα στη συμφωνία των Πρεσπών

Δημοσίευση 18 Οκτωβρίου 2018, 17:11 / Ανανεώθηκε 18 Οκτωβρίου 2018, 18:25
Ζάεφ: Παραμένουμε δεσμευμένοι με τον Τσίπρα στη συμφωνία των Πρεσπών
Facebook Twitter Whatsapp

«Ελπίζω πως οι βουλευτές θα διορθώσουν τη στάση τους μπροστά στην ιστορική ευθύνη»

«Καμιά φορά μπορούν να συμβούν θαύματα». Αυτό απάντησε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν πιστεύει πως μπορεί να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων στην αυριανή [κατά πάσα πιθανότητα] ψηφοφορία στη Βουλή της χώρας του για τις συνταγματικές αλλαγές. Παράλληλα τόνισε πως τόσο ο ίδιος όσο και ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παραμένουν δεσμευμένοι στη συμφωνία των Πρεσπών.

«Η συζήτηση είναι ανοιχτή και έχουμε αποδεχθεί πολλές πρωτοβουλίες που προήλθαν από τους βουλευτές. Είμαι έτοιμος να συνεχίσω το διάλογο αναφορικά με τις πρωτοβουλίες αυτές όσον αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας, ώστε να βρούμε έναν τρόπο να ενισχύσουμε την ταυτότητα, να επιβεβαιώσουμε τη γλώσσα και να διασφαλίσουμε ότι η ελληνική πλευρά θα τηρήσει το δικό της μέρος της συμφωνίας. Αλλά η προσδοκία μου είναι – και πιστεύω σε αυτό- ότι μέχρι αύριο αύριο θα συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις που απαιτούνται [σ.σ. για να συνεχιστεί η διαδικασία αναθεώρησης]».

Σχολιάζοντας την ανάληψη του υπουργείου Εξωτερικών από τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Ζάεφ σημείωσε πως πρόκειται για πλήρη δέσμευση της Ελλάδας στη συμφωνία. «Επιβεβαιώνω και τη δική μας πλήρη δέσμευση. Εκφράζω την ελπίδα πως αύριο το κοινοβούλιο θα ενώσει τις δυνάμεις του, ότι οι βουλευτές θα καταλάβουν πως πρώτα απ όλα είναι εκπρόσωποι των πολιτών και μετά των κομμάτων και θα διορθώσουν τη στάση τους μπροστά στην ιστορική ευθύνη», υποστήριξε χαρακτηριστικά ο κ. Ζάεφ.

Επίσης υποστήριξε πως ο ίδιος και ο κ. Τσίπρας παραμένουν πλήρως δεσμευμένοι στην προοπτική των «νέων Βαλκανίων του 21ου αιώνα, όπου η φιλία θα οικοδομηθεί και θα προωθείται η συνεργασία προς όφελος των λαών και των δύο χωρών».