current views are: 15

19 Οκτωβρίου 2018
Δημοσίευση20:30

Συμφωνία Πρεσπών: Ο Ζάεφ βρήκε τους 80 βουλευτές, έγινε το πρώτο βήμα για τις συνταγματικές αλλαγές

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία έπειτα από μπαράζ αναβολών

Δημοσίευση 20:30’

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία έπειτα από μπαράζ αναβολών

«Ναι» στην αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, όπως προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών, είπε τελικά η απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, καθώς ο πρωθυπουργός Ζάεφ εξασφάλισε τη στήριξη οκτώ βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Τις επόμενες 20 ημέρες προβλέπεται να πραγματοποιηθούν ακόμα δύο ψηφοφορίες, στις οποίες οι αλλαγές στο Σύνταγμα θα πρέπει και πάλι να στηριχτούν από πλειοψηφία 80 βουλευτών, σε σύνολο 117 εδρών.

Η διαδικασία της Παρασκευής παρά λίγο να ματαιωθεί, καθώς το VMRO επέμεινε ότι ο κανονισμός της Βουλής δεν επιτρέπει τη συνέχιση της συζήτησης χωρίς αίτημα του προέδρου του Κοινοβουλίου, κάτι που δεν είχε συμβεί μέχρι την προβλεπόμενη ώρα, στις 6.30 το απόγευμα.

Ακολούθησε ψηφοφορία για να αρθεί το αδιέξοδο, στην οποία η πλειοψηφία ενέκρινε τη συνέχιση της διαδικασίας.

Μετά την επίλυση του διαδικαστικού, η πρόταση για συνταγματική αναθεώρηση υποβλήθηκε σε ηλεκτρονική και σε ονομαστική ψηφοφορία με απαίτηση της αντιπολίτευσης.

Οι «αποστάτες» της αντιπολίτευσης και οι καταγγελίες

Οι οκτώ βουλευτές του VMRO που τελικά στήριξαν την πρόταση Ζάεφ είναι οι: Ελιζαμπέτα Κάντσεβσκα Μίλεβσκα, Σάσο Βασίλεβσκι, Κρστο Μούκοσκι, Βλάντανκα Αβίροβικ, Εμίλια Αλεξάντροβα, Λιούμπεν Αρανούντοβ, Νόλα Ισμαΐλοβσκα Στάροβα και Ζεκίρ Ραμτσίλοβικ.

Είχε προηγηθεί πολύωρο κοινοβουλευτικό θρίλερ, καθώς η συζήτηση, που είχε προγραμματιστεί αρχικά για τις 13.00 το απόγευμα της Παρασκευής, μετατέθηκε δύο φορές μέχρι τις 21.00 τοπική ώρα (22.00 ώρα Ελλάδας) και ξεκίνησε τελικά σχεδόν μιάμιση ώρα αργότερα.

Η κοινοβουλευτική διαδικασία πήρε διαστάσεις θρίλερ, καθώς το αντιπολιτευόμενο VMRO κατήγγειλε απόπειρες χρηματισμού βουλευτών της αντιπολίτευσης, με ποσά που φτάνουν τα 2 εκατ. ευρώ, προκειμένου να στηρίξουν τη συμφωνία με την Ελλάδα.

Η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ αρνήθηκε τις κατηγορίες, προανήγγειλε προσφυγή στη Δικαιοσύνη κατά του VMRO, και επιπλέον διέψευσε τις αναφορές δύο ενημερωτικών ιστοσελίδων (Kurir.mk και Repuplica.mk) ότι η κυβέρνηση «άσκησε πιέσεις και εκβίασε» βουλευτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι φέρονται να «φοβούνται για τη ζωή και τις οικογένειές τους».

Διεθνείς πιέσεις υπέρ του «ναι»

Η διεθνής κοινότητα και ιδίως η Ουάσινγκτον παρακολουθεί τις εξελίξεις στα Σκόπια με τεράστιο ενδιαφέρον. Μάλιστα, τη Δευτέρα θα μεταβεί στη χώρα ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ματ Πάλμερ με ατζέντα τη στήριξη της συμφωνίας των Πρεσπών και τη σημασία των μεταρρυθμίσεων στη γειτονική χώρα. 

Σημειώνεται πάντως ότι γενικά η πορεία των μεταρρυθμίσεων στην ΠΓΔΜ κρίνεται από τους δυτικούς ως απογοητευτική, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι η δυναμική αυτή θα υποχωρήσει κι άλλο.

Ο κ. Πάλμερ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται και οι επαφές που πιθανότατα θα έχει με εκπροσώπους των υπόλοιπων κομμάτων, κυρίως του VMRO. Ο κ. Πάλμερ, εκτός απροόπτου, θα επισκεφθεί και την Αθήνα στο πλαίσιο αυτής της φάσης του ταξιδιού του.

Εν τω μεταξύ, χθες, σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ΜΙΑ, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην Ε.Ε. Βλαντιμίρ Τσιζόφ είπε ότι «η διένεξη μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό θα μπορούσε να έχει λυθεί πολύ νωρίτερα. Θα πρέπει να επιλυθεί τώρα, αλλά όχι ως παρακλάδι της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ».

 


σχετικα αρθρα