current views are: 10

19 Οκτωβρίου 2018
Δημοσίευση21:44

Ζάεφ: «Γενναίοι οι βουλευτές του VMRO που στήριξαν την ευρωπαϊκή πορεία της “Μακεδονίας”»

Πρώτες δηλώσεις μετά την κρίσιμη ψηφοφορία

Δημοσίευση 21:44’

Πρώτες δηλώσεις μετά την κρίσιμη ψηφοφορία

Σε δήλωσή του μετά το «ναι» της πρώτης ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ για τη συνταγματική αναθεώρηση που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε την ελπίδα ότι στην επόμενη φάση της διαδικασίας θα υπάρξει μεγαλύτερη υποστήριξη, καθώς σήμερα ήταν μόνο η αρχή, και η επόμενη φάση είναι πολύ σοβαρή. 

«Μακάρι να μπορέσουμε να συνεργαστούμε και με τους 120 της Βουλής. Έχουμε την δυνατότητα να ολοκληρώσουμε τις αλλαγές με την υποστήριξη 120» είπε.

«Θέλω να ευχαριστήσω κάθε βουλευτή για αυτή την ιστορική απόφαση και τους γενναίους βουλευτές του VMRO που έβαλαν τη χώρα πριν από τις πιέσεις που δέχονταν. Με τέτοιες αποφάσεις οι ανθρωποι γίνονται ήρωες. Ένα εμπόδιο ξεπεράστηκε και αυτό είναι ο δρόμος προς ένα σταθερό μέλλον».

Στην αρχή της ομιλίας του, ο Ζάεφ υπογράμμισε ότι η «Μακεδονία» θα αποτελέσει τμήμα της ευρωπαϊκής οικογένειας και ότι το όνειρο για καλύτερη ζωή θα εκπληρωθεί.

Σε σχέση με το περιθώριο 15 ημερών για να έρθει το κείμενο τη αναθεώρησης στη Βουλη, ο Ζάεφ απάντησε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να κινηθεί όσο πιο άμεσα γίνεται ώστε να μπορέσει να  ψηφιστεί η συμφωνία και στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Διαβάστε επίσης: 

«Συγχαρητήρια, φίλε Ζόραν»: Το μήνυμα Τσίπρα μετά το «ναι» στα Σκόπια 
Συμφωνία Πρεσπών: Ο Ζάεφ βρήκε τους 80, πρώτο «ναι» στις συνταγματικές αλλαγές

 

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο Ζάεφ κλήθηκε να απαντήσει σε αρκετές ερωτήσεις για την διαχείριση της πολιτικής κρίσης που έπληξε και απειλεί ανά διαστήματα τη γείτονα. 

«Θα εργαστούμε για τη συμφιλίωση, τη συγχώρεση και την εθνική ενοποίηση», δεσμεύτηκε ο Ζαεφ.  «Παράλληλα με αυτή τη διαδικασία, πρέπει να επικεντρωθούμε στην εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για την επίτευξη των ευρωπαϊκών προτύπων. Ο νόμος και το κράτος δικαίου είναι υποχρέωσή μας και δεν θα υπάρξουν παραχωρήσεις», σχολίασε.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ επανέλαβε ότι οι ισχυρισμοί της αντιπολίτευσης περί χρηματισμού βουλευτών για να ψηφίσουν υπέρ είναι αναληθείς. Τόνισε δε ότι δε θα διστάσει να φέρει την ηγεσία του VMRO ενώπιον της δικαιοσύνης για τις «αναλήθειες και τους υπαινιγμούς της».

 


σχετικα αρθρα