current views are: 5

20 Οκτωβρίου 2018
Δημοσίευση05:20

Σκοπιανό: Η επιτυχία Ζάεφ αλλάζει τα πολιτικά δεδομένα στην Ελλάδα

Ξανά πρόωρες εκλογές λόγω Πρεσπών

Δημοσίευση 05:20’

Ξανά πρόωρες εκλογές λόγω Πρεσπών

Δεν χρειάζεται πλέον στο Μέγαρο Μαξίμου να εξετάζουν και να μελετούν σενάρια σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών και την ολοκλήρωσή της. Η χθεσινή επιτυχής ψηφοφορία για τον Ζόραν Ζάεφ κάνει πιο ξεκάθαρα τα πράγματα αν και η διαδικασία για την ολοκλήρωση των Συνταγματικών αλλαγών στη γειτονική χώρα είναι χρονοβόρα.

Η διαδικασία στην ΠΓΔΜ

Θα ακολουθήσουν ακόμα δυο ψηφοφορίες. Η πρώτη απαιτεί απλή πλειοψηφία 61 βουλευτών (έγκριση αναθεωρητέων διατάξεων) και η δεύτερη 80 που θα βάλει τη σφραγίδα για τις τελικές αλλαγές. Ο Ζόραν Ζάεφ και η κυβέρνηση του θεωρείται πολύ πιθανό να έχει ετοιμάσει ήδη τις τροποιήσεις του προοιμίου και των άρθρων 3 και 49 που προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών.

Κάθε αλλαγή που θα γίνεται συζητείται επί τρεις ημέρες στην Ολομέλεια και άλλες τρεις στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Εφόσον η διαδικασία κυλήσει ομαλά αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου τρεις μήνες. Θεωρείται βέβαιο, ωστόσο πως η αντιπολίτευση θα βάλει αρκετά εμπόδια από τη στιγμή που είδε βουλευτές της να ξεφεύγουν από τη βασική γραμμή που είχε χαραχτεί. Κατά πολλούς αναλυτές είναι σχεδόν σίγουρο πως στην ελληνική Βουλή δεν μπορεί να φτάσει για κύρωση η συμφωνία πριν από τις αρχές Φεβρουαρίου.

Το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών έχει απομακρυνθεί για τη γειτονική χώρα αφού ο Ζόραν Ζάεφ με τη στήριξη και της δύσης θα προχωρήσει στις αλλαγές τη στιγμή που το VMRO απειλείται με διάσπαση. Θα μπορούσε να εκτιμηθεί πως θα ήταν μια καλή στιγμή για τον Σκοπιανό πρωθυπουργό να ανανεώσει την εντολή που έχει και να αλλάξει το Σύνταγμά του με μεγαλύτερη κοινοβουλευτική άνεση, ωστόσο δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

Τα εκλογικά σενάρια

Το ίδιο δεν ισχύει, πλέον για την Ελλάδα με το Μαξίμου να δηλώνει ικανοποιημένο, ωστόσο να βλέπει πως οι πρόωρες κάλπες έρχονται όλο και πιο κοντά. Από τη στιγμή που ο Πάνος Καμμένος κάνει πράξη την απειλή του και σε περίπτωση πρότασης μομφής από την ΝΔ στις αρχές του νέου χρόνου αποσύρει την εμπιστοσύνη από την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να ψάξει τη στήριξη άλλων βουλευτών προκειμένου να καταφέρει να “σπρώξει” το χρόνο μέχρι τον Μάιο και να στήσει τριπλές κάλπες. 

Η νέα δεδηλωμένη στη Βουλή κατά πολλούς κυβερνητικούς θεωρητικά έχει βρεθεί και υπό ορισμένες συνθήκες θα μπορούσε να οδηγήσει όχι μόνο μέχρι τον Μάιο, αλλά μέχρι και το τέλος της κυβερνητικής θητείας. Οι ενστάσεις που υπάρχουν για το δεύτερο σενάριο έχουν να κάνουν με τις ευρωεκλογές με του επιτελείς της Ηρώδου Αττικού να φοβούνται τη ζημία που μπορεί να κάνει στον ΣΥΡΙΖΑ η χαλαρή ψήφος των ευρωεκλογών.

Το άμεσο tweet του Πάνου Καμμένου περί χρηματισμού βουλευτών ταυτιζόμενος με το εθνικιστικό VMRO δεν αφήνει πολλά περιθώρια στον πρωθυπουργό να πιστεύει πως ο υπουργός Άμυνας θα μετριάσει τη στάση του το επόμενο διάστημα. Τη στιγμή, μάλιστα που ο ίδιος έδειξε την ικανοποίηση του με τον μήνυμα στον Ζόραν Ζάεφ πιστεύοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ από την λύση του ονοματολογικού θα βγει μόνο ωφελημένος. Θα μπορούσε να εκτιμηθεί πως ακόμα και το ήρεμο κλίμα το οποίο ευελπιστεί να έχει μέχρι τις εκλογές και για το οποίο συμφώνησαν οι δυο  αρχηγοί την προηγούμενη Δευτέρα ενδεχομένως να ξεπεραστεί λόγω των γεγονότων. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ θα επιχειρήσει με πιο δυναμικό τρόπο να απευθυνθεί στο δικό του πατριωτικό κοινό και αυτό αναμένεται να δυσκολέψει ακόμα πιο πολύ τη συγκατοίκηση με τον κυβερνητικό εταίρο.
 

Παράλληλα, όμως ο Πάνος Καμμένος επιθυμεί να καρπωθεί τη μη περικοπή των συντάξεων και όλα τα άλλα  θετικά μέτρα που θα έρθουν στη Βουλή με πρώτο τα αναδρομικά των ενστόλων, όπου οι ΑΝΕΛ έχουν μεγαλύτερη διεισδυτικότητα. Η περίπτωση, πάντως ο κυβερνητικός εταίρος να αποφασίσει την έξοδο του από την κυβέρνηση και ο υπουργός Άμυνας να χάσει τρεις βουλευτές θα προκαλέσει ένα νέο πλήγμα στο προφίλ του κόμματος που ψάχνει εναγωνίως να βρει τον τρόπο για πλησιάσει το κατώφλι του 3% που οδηγεί στη Βουλή.

Όλα λύνονται αν ο Αλέξης Τσίπρας επιλέξει να παίξει το χαρτί του εκλογικού αιφνιδιασμού. Με τη νίκη στο ζήτημα των συντάξεων να είναι ακόμα “νωπή” και τη λύση του ονοματολογικού μετά από 25 χρόνια, έχουν υπάρξει εισηγήσεις να στήσει κάλπες στις αρχές του χρόνου. Από τη στιγμή που τα όποια κέρδη στα έσοδα των νοικοκυριών (μείωση ΕΝΦΙΑ, φορολογία επαγγελματιών κλπ) θα φανούν από τον Σεπτέμβριο αρκετά στελέχη είναι της άποψης πως ο πρωθυπουργός δεν πρέπει να περιμένει, αλλά να εκμεταλλευτεί το θετικό μομέντουμ τις πρώτες ημέρες του 2019.


σχετικα αρθρα