current views are: 8

20 Οκτωβρίου 2018
Δημοσίευση13:12

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για τη… μερική επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο

Για «σημαντική πολιτική επέκταση της κυριαρχίας της χώρας», έκανε λόγο ο πρώην υπουργός.

Δημοσίευση 13:12’

Για «σημαντική πολιτική επέκταση της κυριαρχίας της χώρας», έκανε λόγο ο πρώην υπουργός.

Eπέκταση της Αιγιαλίτιδας ζώνης από τα 6 στα 12 μίλια στο Ιόνιο και τη δυτική Ελλάδα μέχρι και τα Αντικύθηρα προανήγγειλε ο κ. Νίκος Κοτζιάς, κατά την τελετή παράδοσης του Υπουργείου Εξωτερικών στον Πρωθυπουργό.

Ο κ. Κοτζιάς έκανε λόγο για «σημαντική πολιτική επέκταση της κυριαρχίας της χώρας για πρώτη φορά από τότε που πήραμε τη Δωδεκάνησο», και σημείωσε ότι τα σχετικά προεδρικά διατάγματα είναι έτοιμα.

Ο κ. Κοτζιάς ανακοίνωσε την επέκταση της Αιγιαλίτιδας ζώνης από τα Διαπόντια μέχρι τα Αντικύθηρα, και περιέγραψε τα βήματα που όπως είπε έχουν ολοκληρωθεί – να κλείσουν οι κόλποι, να φτιαχτούν οι γραμμές βάσης και με βάση αυτό να γίνει η επέκταση στα 12 μίλια.

H εξαγγελία του πρώην υπουργού Εξωτερικών προκάλεσε ήδη αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος, Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, τονίζει σε σχέση με την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης πως «η επιλεκτική επέκταση των χωρικών της υδάτων, γίνεται πρόχειρα και αποσπασματικά επ’ ευκαιρία της παράδοσης-παραλαβής του ΥΠ.ΕΞ».

«Για ακόμη μία φορά επιβεβαιώνεται η έλλειψη σοβαρότητας και συναίσθησης ευθύνης. Ως προς την ουσία της ανακοίνωσης, επιφυλασσόμαστε να τοποθετηθούμε, αφού θα υπάρξει πλήρης και επίσημη ενημέρωση για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα και με γνώμονα πάντα τα ευρύτερα συμφέροντα της χώρας», προσθέτει.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, υπογραμμίζει τους κινδύνους που κρύβει η μερική επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης, εκτός Αιγαίου, μιλώντας για αποδοχή του θεμελιώδους τουρκικού επιχειρήματος περί «ειδικών συνθηκών».

«Μερική επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης εκτός Αιγαίου, με τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο να παραμένουν στα 6 μίλια, σημαίνει αποδοχή, πρώτον, του θεμελιώδους τουρκικού επιχειρήματος περί “ειδικών συνθηκών” στο Αιγαίο και, δεύτερον, της τουρκικής πρακτικής καθώς η Τουρκία έχει διαφοροποιημένο μήκος χωρικών υδάτων», υπογραμμίζει στην ανάρτησή του στα social media.

«Τέτοιες κινήσεις που απασχολούν την εθνική πολιτική επί σαράντα πέντε χρόνια ούτε εξαγγέλλονται υπό τέτοιες ενδοκυβερνητικές συνθήκες, ούτε, πολύ περισσότερο, γίνονται έτσι, ως επικοινωνιακό αντίβαρο», προσθέτει ακόμη ο κ. Βενιζέλος.

Η Ένωση Κεντρώων διερωτήθηκε αν «Όσον αφορά αυτά που είπε ο πρωθυπουργός και ο κ. Κοτζιάς στην τελετή παραλαβής και παράδοσης του Υπουργείου Εξωτερικών για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης από 6 σε 12 μίλια, έχει ενημερωθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας;».

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου σημειώνεται επίσης: «Κάθε αλλαγή στην εξωτερική πολιτική προϋποθέτει σύμφωνη γνώμη των πολιτικών αρχηγών και ενημέρωση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας. Νομίζουμε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί οδό που γεννά περιπέτειες και λειτουργεί σαν τυφλό όργανο των ΗΠΑ. Μόνο που οι ΗΠΑ δεν έχουν μπέσα, δημιουργούν προβλήματα και το κόστος θα το πληρώσει μόνο η Ελλάδα. Καλό θα είναι οι εκλογές να γίνουν το συντομότερο δυνατό, γιατί οδεύουμε προς περιπέτειες».  


σχετικα αρθρα