current views are: 6

20 Οκτωβρίου 2018
Δημοσίευση15:41

Ερμηνευτική δήλωση Ελλάδας – ΠΓΔΜ για ταυτότητα, εθνότητα ζητεί η Παπακώστα

Τι προτείνει η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη

Δημοσίευση 15:41’

Τι προτείνει η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη

Να υπογραφεί ερμηνευτική δήλωση μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ για τη συμφωνία των Πρεσπών, ζητεί η βουλευτής και υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα, με αφορμή τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή της γείτονος για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Σύμφωνα με την πρόταση της Κατερίνας Παπακώστα, εφόσον τελεσφορήσει η διαδικασία στην γειτονική χώρα, «η Ελλάδα και η πΓΔΜ χρειάζεται να προσυπογράψουν Κοινή Ερμηνευτική Δήλωση, με το εξής περιεχόμενο:

 – Η Συμφωνία των Πρεσπών αναγνωρίζει Ιθαγένεια, δεν αναγνωρίζει μακεδονική εθνότητα.

– Η Γλώσσα της πΓΔΜ δεν έχει συνάφεια ή σχέση με την αρχαία μακεδονική γλώσσα, αλλά ανήκει στην οικογένεια των γλωσσών σλαβικής προέλευσης».

«Επειδή η σφοδρή σύγκρουση, ιδίως μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, έχει εξουδετερώσει τις αντίστοιχες πρόνοιες οι οποίες υπάρχουν στη Συμφωνία, η πρόταση για προσυπογραφή αυτής της Ερμηνευτικής Δήλωσης, θα διασφαλίσει τις εθνικές θέσεις δια παντός έναντι παρερμηνειών, οι οποίες προκύπτουν από ασάφειες της Συμφωνίας» σημειώνει η κ. Παπακώστα και συνεχίζει:

«Με αίσθημα εθνικής ευθύνης, η Νέα Ελληνική Ορμή καταθέτει την πρότασή της απευθυνόμενη στον ελληνικό λαό, στα πολιτικά κόμματα, και στην κυβέρνηση προκειμένου να κατοχυρώσει τις εθνικές θέσεις σε ένα μείζον εθνικό ζήτημα. Με σχέδιο και πρόταση διασφαλίζεται η δεσπόζουσα θέση της χώρας στα Βαλκάνια και τη Ν.Α. Ευρώπη».


σχετικα αρθρα