ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι δύο «λίστες» του Μαξίμου για τη νέα πλειοψηφία και τη Συμφωνία των Πρεσπών

του Αντώνη Αντζολέτου - Δημοσίευση 23 Οκτωβρίου 2018, 07:58 / Ανανεώθηκε 24 Οκτωβρίου 2018, 16:48
Οι δύο «λίστες» του Μαξίμου για τη νέα πλειοψηφία και τη Συμφωνία των Πρεσπών
Photo: AFP
Facebook Twitter Whatsapp

Επιχείρηση «επιβίωσης» μέχρι τον Μάιο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Την απάντηση στον Πάνο Καμμένο, ο οποίος συνεχίζει να επισημαίνει σε κάθε ευκαιρία πως δεν θα στηρίξει την κυβέρνηση από τη στιγμή που η συμφωνία των Πρεσπών έρθει στη Βουλή, έδωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη γραμμή που είχε χαράξει ο πρωθυπουργός μιλώντας στην WSJ. Στο Μαξίμου επιθυμούν να στέλνουν συνεχώς το μήνυμα στον κυβερνητικό εταίρο ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις και πως νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία μπορεί να βρεθεί από τη στιγμή που κάνει πράξη την απειλή του.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως στις κλειστές συσκέψεις που πραγματοποιούνται στην Ηρώδου Αττικού τα κομπιουτεράκια έχουν πάρει “φωτιά” και η ονοματολογία δίνει και παίρνει για τους “μνηστήρες” που θα μπορούσαν να διατηρήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία τουλάχιστον μέχρι τις 26 Μαίου.

 

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχουν φτιάξει δύο διαφορετικές λίστες που έχουν να κάνουν τόσο με την Συμφωνία των Πρεσπών και την κύρωσή της στην ελληνική Βουλή όσο και με την νέα πλειοψηφία που θα μπορούσε να συγκροτηθεί μετά την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από τις υπουργικές θέσεις. Δεν θεωρείται καθόλου σίγουρο πως η ΝΔ θα προχωρήσει σε πρόταση μομφής όταν το ονοματολογικό φτάσει στο κοινοβούλιο, ωστόσο αρκετοί στο πρωθυπουργικό περιβάλλον θεωρούν πως η αξιωματική αντιπολίτευση, αν και γνωρίζει πως δεν διαθέτει 151 βουλευτές για να ρίξει την κυβέρνηση, δεν μπορεί να κάνει πίσω.

Υπενθυμίζεται πως ο Πάνος Καμμένος έχει δεσμευτεί ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου πως δεν θα υπερψηφίσει πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ, αν και ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Θεόδωρος Τοσουνίδης είχε εκφράσει εντελώς διαφορετική άποψη. Το ενδεχόμενο ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ να επιλέξει την αποχή από την ψηφοφορία δεν θεωρείται πολύ πιθανό αφού θα θεωρηθεί υπαναχώρηση από την αρχική του θέση. Αν και με αυτή την κίνηση θα έκρυβε κάτω από το “χαλί” το γεγονός πως η κοινοβουλευτική του ομάδα έχει χωριστεί στα δυο και θα ήταν μια λύση προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν διαγραφές.

Κοινοβουλευτικά στελέχη που μίλησαν στο newpost.gr εκτιμούσαν πως το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη θα πιεστεί από τον διεθνή παράγοντα, τους εταίρους, ακόμα και το ΕΛΚ όταν η συμφωνία ολοκληρωθεί στη γειτονική χώρα. Θεωρούν πως θα υπερισχύσει το διεθνές ενδιαφέρον για την έγκρισή της στη λογική της επέδωσης της ασφάλειας στην περιοχή, αλλά και της “συνέχειας του κράτους” που πρέπει να υπάρχει.

Η συμφωνία των Πρεσπών

Από τη στιγμή που στα τέλη Ιανουαρίου ο Ζόραν Ζάεφ ολοκληρώσει όλες τις συνταγματικές διαδικασίες και η συμφωνία που υπογράφηκε στους Ψαράδες τον περασμένο Ιούνιο έρθει στη Βουλή η κυβέρνηση δεν φαίνεται να ανησυχεί για την κύρωσή της. Στα “τεφτέρια” του Μαξίμου πέρα από τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπολογίζουν στις ψήφους του Θανάση Παπαχριστόπουλου και της Έλενας Κουντουρά από τους ΑΝΕΛ,  της Κατερίνας Παπακώστα, του Θανάση Θεοχαρόπουλου, του Χάρη Θεοχάρη και τεσσάρων βουλευτών από το Ποτάμι (Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς, Σπύρος Λυκούδης, Σπύρος Δανέλλης). Συνολικά 154 ψήφους φέρεται να έχει εξασφαλίσει η κυβέρνηση για να επικυρώσει χωρίς προβλήματα τη συμφωνία.

Η νέα πλειοψηφία

Πιο δύσκολα και πιο “θολά” είναι τα πράγματα σε σχέση με την επόμενη ημέρα από την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση. Παρά την αισιοδοξία των κυβερνητικών στελεχών χρειάζονται πολλές συζητήσεις ακόμα προκειμένου να εξασφαλιστεί η απλή πλειοψηφία, ώστε η χώρα να μην οδηγηθεί στις αρχές του χρόνου στις κάλπες.

Μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, τον Θανάση Παπαχριστόπουλο και την Έλενα Κουντουρά και ο Κώστας Ζουράρις έχει δηλώσει πως δεν επιθυμεί την πτώση της κυβέρνησης. Σίγουρη θεωρείται στην νέα πλειοψηφία η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα, ενώ και ο Σπύρος Δανέλλης έχει δηλώσει πως ακόμα και αν η συμφωνία των Πρεσπών συνδεθεί με ψήφο εμπιστοσύνης το Ποτάμι πρέπει να ψηφίσει υπέρ. Τα “χαρτιά” του δεν έχει ανοίξει ακόμα ο Χάρης Θεοχάρης τονίζοντας πως θα δράσει αναλόγως με τα δεδομένα και την τότε συγκυρία. Αυτή η αριθμητική δίνει στον Αλέξη Τσίπρα μια οριακή πλειοψηφία 151 βουλευτών και όλα φαίνονται να είναι εύθραστα.