ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ντιμιτρόφ προς Ρωσία: Σταματήστε να υπονομεύετε την συνταγματική αναθεώρηση

του Παναγιώτη Βελισσάρη - Δημοσίευση 23 Οκτωβρίου 2018, 18:00 / Ανανεώθηκε 31 Οκτωβρίου 2018, 12:02
Ντιμιτρόφ προς Ρωσία: Σταματήστε να υπονομεύετε την συνταγματική αναθεώρηση
Facebook Twitter Whatsapp

Απάντηση στις κατηγορίες της Μόσχας περί εξαγοράς ψήφων από τις ΗΠΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Απάντηση στις κατηγορίες που διατύπωσε η Μόσχα περί χρηματισμού βουλευτών της αντιπολίτευσης για υπερψήφιση των συνταγματικών αλλαγών στην ΠΓΔΜ, έδωσε το σκοπιανό υπουργείο Εξωτερικών.

«Το υπουργείο αρνείται κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν στο δελτίο Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας. […] Το ΥΠΕΞ της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” θεωρεί πως οι ισχυρισμοί είναι πλήρως αβάσιμοι και αναληθείς, με μια σαφή προσπάθεια να υπονομευθεί η πολιτική διαδικασία [της συνταγματικής αναθεώρησης] η οποία συνιστά ιστορική στιγμή για τη δημοκρατία της “Μακεδονίας” και τους πολίτες της . Οι βουλευτές σε πλήρη σύμπλευση με τις δημοκρατικές αρχές και την κοινοβουλευτική διαδικασία ενέκριναν μια απόφαση που αντανακλά την δέσμευση της “Μακεδονίας” στην είσοδο στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση ως στρατηγική προτεραιότητα. Μια απόφαση που απολαμβάνει την ευρύτατη λαϊκή συναίνεση και ήταν από καιρό γνωστή στους φίλους μας Ρώσους», σημειώνει το Σκοπιανό ΥΠΕΞ και συνεχίζει:

«Το υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι θα συνεχίζει να αναπτύσσει και να προωθεί τις σχέσεις του με τη Ρωσική Ομοσπονδία, που βασίζονται στην παραδοσιακή φιλία των κρατών μας, στον αμοιβαίο σεβασμό και στο δικαίωμα την ελεύθερης και ανεξάρτητης επιλογής του μέλλοντος κάθε χώρας».

Η οργισμένη αντίδραση της Μόσχας

Είχε προηγηθεί χθες, Δευτέρα, η οργισμένη παρέμβαση της Ρωσίας κατά των ΗΠΑ, στον απόηχο της ψηφοφορίας στην ΠΓΔΜ την περασμένη Παρασκευή. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, ανέφερε πως οι ΗΠΑ ενορχήστρωσαν μια «άδικη ψηφοφορία» στο Σκοπιανό κοινοβούλιο, «η οποία ενέκρινε την αλλαγή ονόματος, παρά το αποτυχημένο πραξικόπημα».

Το ρωσικό ΥΠΕΞ έκανε λόγο για «παραβίαση κάθε κανόνα» και τόνισε πως «η ψηφοφορία στο κοινοβούλιο της πΓΔΜ που άνοιξε τον δρόμο για την αλλαγή της ονομασίας της χώρας διεξήχθη εν μέσω εκβιασμών, απειλών και εξαγοράς ψήφων, σχολίασε επίσης το ρωσικό υπουργείο».

«Οι οκτώ ψήφοι που υπολείπονταν από το κοινοβούλιο για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία αποκτήθηκαν με εκβιασμό, απειλή και δωροδοκίες στους βουλευτές της αντιπολίτευσης […] Συγκεκριμένα, ο πρέσβης των ΗΠΑ (στην ΠΓΔΜ) βρισκόταν στο κοινοβούλιο μέχρι το τέλος της ολομέλειας και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κατηύθυνε τη διαδικασία», υποστηρίζει το ρωσικό υπουργείο.

Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη της αντίδραση η ρωσική Πρεσβεία στην ΠΓΔΜ είχε αναφέρει πως: «Η Ρωσία αναγνώρισε τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας» με το συνταγματικό της όνομα πριν από περισσότερα από 26 χρόνια και δεν αλλάζει τη θέση της».