Ο πρωθυπουργός φθάνει στο αεροδρόμιο Μακεδονία. Είναι μεσημέρι Σαββάτου 10 Σεπτεμβρίου. Η πομπή ξεκινά για το ξενοδοχείο Μακεδονία, το οποίο είναι περικυκλωμένο από διαδηλωτές. Υπάρχει μόνο ένα πέρασμα για τον πρωθυπουργό. Αφού ξεκουράζεται, από ασφαλή δίαυλο φθάνει και στη ΔΕΘ για τα εγκαίνια. Οι αγανακτισμένοι τον αποδοκιμάζουν. Από εκεί πάει δίπλα, στο Βελλίδειο, για την καθιερωμένη ομιλία προς τους παραγωγικούς φορείς.

Οι εκπρόσωποι των συνδικάτων δεν είναι εκεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Έξω γίνονται επεισόδια, στα οποία έχουν εστιάσει όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα. Η ομιλία ξεκινά, αλλά διακόπτεται σύντομα από αγανακτισμένους, που έχουν προσκλήσεις. Εκπρόσωποι που ανήκουν σε κόμματα της Αριστεράς.

Η ομιλία ολοκληρώνεται. Ο πρωθυπουργός δεσμεύεται ότι οι θυσίες πιάνουν τόπο, ρίχνει τις ευθύνες για την αλλαγή πολιτικής στη ΝΔ, αλλά ζητά τη συναίνεσή της για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις. Δείπνο δεν έχει και τα μαγαζιά της συμπρωτεύουσας είναι άδεια. Τα επεισόδια συνεχίζονται όλο το βράδυ.

Την Κυριακή ακολουθεί η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου. Ερώτηση πρώτη: «Κύριε πρόεδρε, που πήγαν τα λεφτά»; «Λεφτά υπήρχαν, αλλά η ΝΔ δεν είχε πει όλη την αλήθεια». Ερώτηση δεύτερη: «Κύριε πρόεδρε, που πήγαν τα λεφτά»; «Έχω απαντήσει». «Ο επόμενος» λέει ο Η. Μόσιαλος, ενώ ο Ν. Αθανασάκης του κάνει νοήματα. Ερώτηση τρίτη: «Κύριε πρόεδρε, που πήγαν τα λεφτά»;

ΕΦΙΑΛΤΗΣ! Για την ακρίβεια αυτός είναι ο εφιάλτης των επιτελών του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς η φράση του Γ. Παπανδρέου «λεφτά υπάρχουν», πριν από δύο χρόνια, στοιχειώνει τα όνειρά του για τη ΔΕΘ του 2011. Οι άνθρωποι του πρωθυπουργού ξέρουν ότι θα περάσουν ένα δύσκολο διήμερο. Γιατί από τα λεφτά υπάρχουν η κυβέρνηση έφθασε στην απειλή ή πληρώνετε ή καταρρέουμε!

Όταν το 2009 ο Κ. Καραμανλής μιλούσε για πάγωμα των μισθών ο Γ. Παπανδρέου έλεγε τη θεωρία περί αναθέρμανσης της οικονομίας. Όταν το 2009 τα συνδικάτα αντιδρούσαν σε αποκρατικοποιήσεις και προνόμια ο Γ. Παπανδρέου έμπαινε επικεφαλής της πορείας τους.  

Τώρα, στην ομιλία στους παραγωγικούς φορείς θα πρέπει να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα και, το χειρότερο, την Κυριακή να αντιμετωπίσουν έναν καταιγισμό αρνητικών ερωτήσεων από δημοσιογράφους. Στο Μέγαρο Μαξίμου βλέπουν το βίντεο της συνέντευξης του Κ. Καραμανλή το 2008 και δε μπορούν να κοιμηθούν. Το ρίσκο είναι μεγάλο.

Και τώρα η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δεν ήταν η ομιλία στη ΔΕΘ που ήθελαν στο Μέγαρο Μαξίμου να αποφύγουν. Η συνέντευξη Τύπου ήταν αυτή στην οποία μπήκε ερωτηματικό! Αλλά, συνεργάτης του πρωθυπουργού που κατάλαβε τον αντίκτυπο που θα είχε μια τέτοια επιλογή έκανε τη διαρροή για την ομιλία των εγκαινίων, ώστε να είναι σίγουρος ότι δε θα αλλάξει τίποτα. Δηλαδή, έβαλε μπουρλότο…
TAGS