ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχέσεις κράτους εκκλησίας και εκλογή ΠτΔ τα δυο «αγκάθια» της Συνταγματικής Αναθεώρησης

του Αντώνη Αντζολέτου - Δημοσίευση 24 Οκτωβρίου 2018, 22:00 / Ανανεώθηκε 24 Οκτωβρίου 2018, 22:00
Σχέσεις κράτους εκκλησίας και εκλογή ΠτΔ τα δυο «αγκάθια» της Συνταγματικής Αναθεώρησης
Photo: ΑΠΕ_ΜΠΕ
Facebook Twitter Whatsapp

Στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ οι τελικές αποφάσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, που θα συγκληθεί το επόμενο δεκαήμερο, θα κληθεί να λύσει τον «γόρδιο δεσμό» της Συνταγματικής Αναθεώρησης με την οποία η κυβέρνηση θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα να αλλάξει την ατζέντα, αλλά και να στριμώξει τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος έγινε σαφές πως τα ζητήματα τα οποία θα απασχολήσουν το κόμμα είναι δυο τις επόμενες ημέρες.

Για τις σχέσεις του κράτους με την εκκλησία και τις αλλαγές που θέλει να επιφέρει η κυβέρνηση εξακολουθεί να υπάρχει η ομάδα μέσα στο κόμμα, μεταξύ αυτών και ο Νίκος Φίλης, που επιθυμεί κατάργηση του άρθρου 3 σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό που υποστηρίζει την άποψη της ρητής κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους, με αναγνώριση της Ορθοδοξίας ως ιστορικά επικρατούσας θρησκείας.

Το πρόσφατο ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο έκανε σαφές πως από την πλευρά της κυβέρνησης δεν επιθυμούν τη ρήξη με την εκκλησία, αλλά να βρεθεί μια μέση λύση.

Ερωτήματα υπάρχουν και σε σχέση με τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας με το μόνο σίγουρο έως τώρα να είναι η αποσύνδεσή του Θεσμού από τη διεξαγωγή εκλογών. Και στη χθεσινή συνεδρίαση εκφράστηκαν ενστάσεις, στη γραμμή των απόψεων του Προκόπη Παυλόπουλου, σχετικά με τη σκοπιμότητα η τρίτη ψηφοφορία να παραπέμπεται στο λαό από τη στιγμή που τα 2/3 δεν εξασφαλίζονται.
 
Στο τραπέζι, σύμφωνα με πληροφορίες, έπεσε η πρόταση να πραγματοποιείται και τρίτη ψηφοφορία στη Βουλή με πλειοψηφία 3/5 και αυτή να επαναλαμβάνεται μέχρι οι 180 βουλευτές να βρεθούν. Μέχρι τότε θα παραμένει στη θέση του ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.