ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ «συμμαχούν» στις ευρωεκλογές απέναντι στην ακροδεξιά

της Ντίας Μούλου - Δημοσίευση 25 Οκτωβρίου 2018, 10:12 / Ανανεώθηκε 25 Οκτωβρίου 2018, 12:01
ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ «συμμαχούν» στις ευρωεκλογές απέναντι στην ακροδεξιά
Facebook Twitter Whatsapp

Τρεις Έλληνες ευρωβουλευτές μιλούν στο Newpost για το διακύβευμα των επερχόμενων ευρωκαλπών

Αποστολή στο Στρασβούργο

Σε περίπου επτά μήνες οι Ευρωπαίοι πολίτες θα κληθούν στις κάλπες για να αναδείξουν τους εκπροσώπους τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πρόκειται για μια από τις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς οι προκλήσεις για την είναι πολλές και άκρως σημαντικές, με τη «μάχη» φιλοευρωπαϊκών και ακροδεξιών δυνάμεων να προβλέπεται σκληρή. Το Newpost συνάντησε τρεις Έλληνες ευρωβουλευτές και τους ζήτησε να περιγράψουν ποιο είναι το διακύβευμα των ερχόμενων ευρωεκλογών και γιατί αυτή τη φορά η ψήφος των πολιτών έχει μεγαλύτερο βάρος.  

Από τις 23 έως τις 26 Μαΐου 2019 -στην Ελλάδα και στα περισσότερα κράτη-μέλη οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν την Κυριακή 26 Μαΐου- οι πολίτες των 27 χωρών της ΕΕ θα ψηφίσουν για να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αξίζει να σημειωθεί πως σε αυτές τις ευρωεκλογές θα εκλεγούν με άμεση καθολική ψηφοφορία τα 705 μέλη (21 Έλληνες) του επόμενου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τους ευρωβουλευτές να είναι 46 λιγότεροι, λόγω της επερχόμενης αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Παράλληλα, αυτή τη φορά, τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου θα αποφασίσουν έμμεσα και τον επόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Ήδη όλα τα κράτη-μέλη έχουν αρχίσει τις εκστρατείες ενημέρωσης των πολιτών ενόψει των ευρωεκλογών, με κοινό στόχο την αύξηση της συμμετοχής, σε περίοδο που η ΕΕ καλείται να ξεπεράσει τις αλλεπάλληλες κρίσεις που διαχειρίστηκε και να ανασυνταχθεί προκειμένου να αντιμετωπίσει τις μελλοντικές προκλήσεις.  

Τι διακυβεύεται σε αυτές τις ευρωεκλογές 

Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν θα καταφέρουν τα κράτη-μέλη, ενωμένα και συντεταγμένα, να αντιταχθούν στις ευρωσκεπτικιστικές και λαϊκιστικές δυνάμεις, να θέσουν σε νέες βάσεις τις ευρωπαϊκές αξίες και να προωθήσουν τον δημόσιο διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης.  

Το Newpost, στο περιθώριο της Συνόδου της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, συνάντησε τρεις Έλληνες ευρωβουλευτές και τους ζήτησε να περιγράψουν το διακύβευμα των ερχόμενων εκλογών.

Kούλογλου: «Προοδευτικές συμμαχίες για να αντιμετωπιστεί η ακροδεξιά»  

Η άνοδος του ευρωσκεπτικισμού και της ακροδεξιάς καθιστούν τις ερχόμενες ευρωεκλογές βαρύνουσας σημασίας, σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιο Κούλογλου, ο οποίος τονίζει πως στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λαμβάνονται αποφάσεις που καθορίζουν  το 70%  της καθημερινότητας των πολιτών της ΕΕ.  

Κρίσιμο σημείο για τον κ. Κούλογλου είναι η ανάσχεση της ανόδου της ακροδεξιάς. «Η ακροδεξιά ψηφίζει εναντίον των εργασιακών δικαιωμάτων, του οκταώρου, των μειονοτήτων, των γυναικών, των μεταναστών. Για παράδειγμα σε μια πρόσφατη ψηφοφορία για τις μειώσεις των εκπομπών ρύπων των αυτοκινήτων, η ακροδεξιά ψήφισε κατά, υιοθετώντας τη θέση των αυτοκινητοβιομηχανιών. 

Τους ισχυρούς και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα είναι που υποστηρίζει συστηματικά. Σε άλλη ψηφοφορία για τα ωράρια εργασίας των επαγγελματιών οδηγών, όπου ζητούσαμε 8ωρο και τουλάχιστον ένα μικρό διάλειμμα ανά 4,5 ώρες οδήγησης - κάτι που επηρεάζει την ασφάλεια στους αυτοκινητοδρόμους, η ακροδεξιά, μαζί με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα όπου ανήκει η ΝΔ, πάλι καταψήφισαν. Η νέα ακροδεξιά κυβέρνηση της Αυστρίας εισήγαγε το 12ωρο. Άρα μια πιθανή άνοδος της ακροδεξιάς θα επηρεάσει αρνητικά τη ζωή μας», σημειώνει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως οι ακροδεξιές δυνάμεις πρέπει να αντιμετωπιστούν με προοδευτικές συμμαχίες. 

«Υπάρχουν φωνές, όπως αυτές του Μακρόν και του Τσίπρα, για να σχηματιστεί ένα προοδευτικό μέτωπο των αριστερών, των σοσιαλδημοκρατών, των πρασίνων, και των κεντρώων στην Ευρώπη», αναφέρει και προσθέτει:  

«Η άνοδος της ακροδεξιάς αποδίδεται συχνά στο προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα. Αλλά αυτό δεν είναι παρά ο καταλύτης σε ένα κοινωνικό περιβάλλον διαβρωμένο από τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται στην ΕΕ και δημιουργούν οργή και ανασφάλεια στους ευρωπαίους πολίτες. Σε αυτούς η ακροδεξιά έρχεται προσφέροντας δημαγωγικά απλοϊκές απαντήσεις».  

«Η ΕΕ είναι η μεγαλύτερη πολιτική εφεύρεση των τελευταίων αιώνων, αλλά χρειάζεται επανεκκίνηση. Επιστροφή στις θεμελιώσεις αξίες της ΕΕ, την κοινωνική δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη, που την έκαναν ελκυστική. Αν αυτό δεν συμβεί και οι κυρίαρχες συντηρητικές δυνάμεις επιμείνουν στις πολιτικές που κάνουν την ολιγαρχία πλουσιότερη και τους φτωχούς φτωχότερους η ΕΕ θα πάψει να υπάρχει, τουλάχιστον με τη σημερινή της μορφή», καταλήγει ο κ. Κούλογλου. 

Βόζενμπεργκ: «Μεγάλο στοίχημα η περιχαράκωση της δημοκρατίας» 

«Στις ευρωεκλογές του προσεχούς Μαΐου κρίνεται το μέλλον της ενωμένης Ευρώπης. Κρίνεται εάν θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε μαζί στη βάση των κοινών ευρωπαϊκών αξιών και του κράτους δικαίου ή εάν θα υψώσουμε τείχη, επιστρέφοντας σε εποχές, που θα θέλαμε να ξεχάσουμε», τονίζει η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ελίζα Βόζενμπεργκ, και αναφέρεται στις προκλήσεις της επόμενης ημέρας:  

«Είναι αλήθεια ότι το προσφυγικό ζήτημα, η οικονομική κρίση και η κατάρρευση του κοινωνικού συμβολαίου σε συνδυασμό με ορισμένες εγγενείς αδυναμίες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, έχουν δημιουργήσει εύθραυστες ισορροπίες και μεγάλη αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα.  Το μεγάλο στοίχημα για την ενωμένη Ευρώπη είναι η περιχαράκωση της δημοκρατίας, η ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την ΕΕ και η διαφύλαξη των αρχών της αλληλεγγύης και της συνεργασίας. Εάν ενισχυθούν περαιτέρω ο λαϊκισμός, ο ευρωσκεπτικισμός και οι ακραίες φωνές, το μέλλον της Ένωσης διαγράφεται δυσοίωνο».  

«Όσοι πιστεύουμε στο κοινό ευρωπαϊκό όραμα, αγωνιζόμαστε για μία Ευρώπη αρχών και αξιών, με ρόλο πρωταγωνιστή στο διεθνές προσκήνιο. Αλλά και όσοι είναι επιφυλακτικοί απέναντι στην ΕΕ, θα πρέπει να αντιληφθούν ότι η ευρωπαϊκή κυριαρχία πηγάζει από την εθνική κυριαρχία και δεν την αντικαθιστά», καταλήγει η ευρωβουλευτής της ΝΔ.  

Ανδρουλάκης: «Η ΕΕ χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο όραμα για να προχωρήσει μπροστά»

Καθώς πλησιάζουμε στις ευρωεκλογές, γίνεται όλο και πιο σαφές ότι το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται σε κίνδυνο», επισημαίνει ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης. 

«Αρχές και αξίες που αποτελούν τη βάση του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος, όπως η αλληλεγγύη, το κράτος δικαίου και οι θεμελιώδης ελευθερίες βρίσκονται στο στόχαστρο από λαϊκίστικες και ακραία συντηρητικές δυνάμεις που πολλές φορές βρίσκονται και στην εξουσία, όπως συμβαίνει στην Ιταλία και την Αυστρία. Είναι προφανές ότι κάτι πρέπει να γίνει», σημειώνει και εξηγεί:

«Το διακρατικό μοντέλο, όπου όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται πίσω από κλειστές πόρτες έχει αποτύχει. Η επιλογή του business as usual, δεν μπορεί να είναι η απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Ενόψει των ευρωεκλογών πρέπει υπερβούμε τα αυστηρά κομματικά όρια, να κάνουμε τολμηρές επιλογές και να παρουσιάσουμε ένα ολοκληρωμένο όραμα για το πώς θα μπορέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει μπροστά».

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρουλάκη, «πρέπει να μιλήσουμε για θέματα όπως η εναρμόνιση των φορολογικών συντελεστών σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η εταιρική φορολογία των επιχειρήσεων για να αντιμετωπίσουμε τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Να εκσυγχρονίσουμε τη διακυβέρνηση της Ευρωζώνης, ώστε να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη κρίση. Να αλλάξουμε το ξεπερασμένο από την προσφυγική κρίση σύστημα του Δουβλίνο ΙΙΙ, ώστε να μην πέφτει το βάρος μόνο στα Κράτη πρώτης γραμμής». 

Τέλος, αναφερόμενος στον επόμενο πρόεδρο της Κομισιόν, αναφέρει πως «η πιθανή επιλογή του κ. Βέμπερ ως υποψήφιου Προέδρου από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα δυστυχώς δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες. Αντιθέτως, πιστεύω πως η τωρινή Επίτροπος Ανταγωνισμού κ. Βεστάγκερ, θα μπορούσε να είναι μία υποψήφια για Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θα συγκέντρωνε την υποστήριξη όλων των προοδευτικών και φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, από τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους, μέχρι τους Σοσιαλιστές και την φιλοευρωπαϊκή Αριστερά».