current views are: 12

26 Οκτωβρίου 2018
Δημοσίευση04:31

Η κόντρα Καμμένου – Κοτζιά «πονοκεφαλιάζει» την κυβέρνηση

Αλλαγή του κλίματος επιθυμούν στο Μαξίμου

Δημοσίευση 04:31’

Αλλαγή του κλίματος επιθυμούν στο Μαξίμου

Η αλλαγή της ειδησοεγραφίας που έφερε η προσωρινή κράτηση του Γιάννου Παπαντωνίου βοήθησε την κυβέρνηση να ξεφύγει για πολύ λίγο από ένα κύμα εσωστρέφειας που την ταλανίζει από την περασμένη Τρίτη με τη θυελλώδη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Μαξίμου και ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκαν απέναντι στο παλαιό πολιτικό σύστημα, το οποίο επιχείρησαν να αναδείξουν βλέποντας πως πέρα από το πεδίο της οικονομίας και οι υποθέσεις διαφθοράς και διαπλοκής θα μπορούσαν να συμβάλουν στη συσπείρωση του κόσμου της Κουμουνδούρου που ψήφισαν δυο φορές το κόμμα το 2015.

Τα κορυφαία στελέχη είδαν πως μέσα από την υπόθεση του πρώην υπουργού Άμυνας, συνδεόντάς τη με την περίπτωση του Άκη Τσοχατζόπουλου και τη διακυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να υπενθυμίσουν στους πολίτες γιατί η χώρα οδηγήθηκε στα μνημόνια, από τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε τη χώρα αυτό το καλοκαίρι.

Χαρακτηριστική ήταν η χθεσινή τοποθέτηση της εκπροσώπου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνιας Σβίγκου, που σε συνέντευξή της αναφέρθηκε και στις διαχρονικές ευθύνες που υπάρχουν στο ΠΑΣΟΚ γι’ αυτό το θέμα. «Βέβαια, δεν είναι τυχαίο ότι μιλάμε για τον κ. Τσοχατζόπουλο, που ήταν υπουργός Άμυνας σε κυβέρνηση Σημίτη, τον κ. Παπαντωνίου που ήταν επίσης υπουργός Άμυνας σε κυβέρνηση Σημίτη. Και θα έλεγα ότι, πέρα από τις διαρροές από το ΚΙΝΑΛ, θα περιμέναμε χθες μια επίσημη ανακοίνωση από την πλευρά της κ. Γεννηματά, όπως επίσης και μια επίσημη δήλωση από την πλευρά του  κ. Σημίτη. Γιατί όταν μιλάμε για δυο υπουργούς Άμυνας επί κυβερνήσεων Σημίτη, προφανώς δεν πρόκειται για σύμπτωση, αλλά για την έκφραση ενός γενικότερου φαινομένου”.

Θα μπορούσαν όλα για το Μαξίμου να πήγαιναν καλά αν η κόντρα Καμμένου – Κοτζιά δεν επανερχόταν στο προσκήνιο. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο βλέπουν πως η ΝΔ κάνει κάθε προσπάθεια, προκειμένου να μη “θαφτούν” όσα  φέρεται να ειπώθηκαν από τον υπουργό Άμυνας στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο για τον επιχειρηματία Τζορτζ Σόρος. Μάλιστα εκτιμούν πως είναι σε εξέλιξη μια προσπάθεια να εκτρέψουν τη συζήτηση από την υπόθεση Παπαντωνίου, οπότε ο “πόλεμος” αναμένεται να συνεχιστεί όλο το επόμενο διάστημα ειδικά μάλιστα αν η ΝΔ φέρει την υπόθεση στη δικαιοσύνη ζητώντας την επιστολή του Νίκου Κοτζιά στον πρωθυπουργό, αλλά και τα πρακτικά του υπουργικού συμβουλίου στη Βουλή.

Στελέχη της πλειοψηφίας σημείωναν με νόημα πως ουδέποτε έχουν δοθεί πρακτικά υπουργικού συμβουλίου στη δημοσιότητα εκτιμώντας πως η αξιωματική αντιπολίτευση λειτουργεί μέσα σε κλίμα σύγχυσης και πανικού.

Με μια δήλωσή του χθες ο Πάνος Καμμένος επιχείρησε να ξεκαθαρίσει το τοπίο, ωστόσο έβαλε για άλλη μια φορά στο “κάδρο” τον Νίκο Κοτζιά. “Στήνονται ολόκληρα σενάρια γύρω από πράγματα που δήθεν ειπώθηκαν από μένα”, ανέφερε ο Πάνος Καμμένος.  “Να ξεκαθαρίσω ότι ποτέ δεν ειπώθηκε ότι 50 εκατομμύρια δόθηκαν στην κυβέρνηση από τον Σόρος” και συμπλήρωσε πως αναφέρθηκε στον Σόρος σε σχέση με συνεργασία του ΥΠΕΞ με εταιρεία εκδόσεως βίζα, που δεν έχει να κάνει με την κυβέρνηση. “Όλα αυτά είναι προφάσεις εν αμαρτίαις, που χρησιμοποιεί η αντιπολίτευση προκειμένου να κρύψει την εξέλιξη της προφυλάκισης του Γιάννου Παπαντωνίου, όπου τα ορφανά του Σημίτη και οι συνέταιροί τους στην ΝΔ βλέπουν ότι αρχίζει να καταρρέει ο μύθος που προσπάθησαν να χτίσουν”, συμπλήρωσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.

Στο θέμα χθες αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε πως “οι συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου είναι κλειστές και απόρρητες. Μπορώ να πω μόνο ότι ο κ. Καμμένος τόνισε κατηγορηματικά πως “ουδέποτε ισχυρίστηκα ότι μέλος της κυβέρνησης έχει χρηματοδοτηθεί από τον Τζ. Σόρος”, επεσήμανε, μεταξύ άλλων.

Είναι δυνατόν, όμως ο Νίκος Κοτζιάς να μην άκουσε την αναφορά του Πάνου Καμμένου και παρ΄όλα αυτά να την επικαλείται σε δημόσια τοποθέτησή του; Το κύρος του πρώην υπουργού Εξωτερικών, αλλά και η χθεσινή διαρροή του σε στενούς συνεργάτες του, έχουν προκαλέσει εύλογη αμηχανία σε πολλά στελέχη, που προτιμούν να μην τοποθετούνται δημόσια για το θέμα. Το newpost συζητώντας με δύο υπουργούς, που ήταν παρόντες σε όλη τη διάρκεια του εικοσάλεπτου καυγά Καμμένου-Κοτζιά, αρνήθηκαν πως υπήρξε οποιαδήποτε αναφορά του Πάνου Καμμένου στον Τζόρτζ Σόρος ή εμπλοκή του με την κυβέρνηση με το ποσό των 50 εκατ. ευρώ. Περιέγραφαν έναν καυγά που έφτασε στο “κόκκινο” κλιμακωτά μόνο με προσωπικές αναφορές χωρίς να απλωθεί συνολικά προς την κυβέρνηση.

Αυτό που σίγουρα δυσαρεστεί το Μαξίμου είναι πως δέκα ημέρες μετά τη διαμάχη των δυο υπουργών  οι τόνοι δεν πέφτουν και αρκεί μια αναφορά της μιας πλευράς, προκειμένου το ζήτημα να συντηρηθεί. Ευελπιστούν, ωστόσο, ότι το ζήτημα των συντάξεων και η συνεδρίαση του Euroworking Group, καθώς και η Συνταγματική Αναθεώρηση και η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας – πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα – να αλλάξουν την ατζέντα  και Πάνος Καμμένος και Νίκος Κοτζιάς να κάνουν ανακωχή.

 

 

 

 

 


σχετικα αρθρα