current views are: 15

26 Οκτωβρίου 2018
Δημοσίευση09:57

Άρθρο Ι. Σαρακιώτη: «Ο παραμορφωτικός εθνικιστικός φακός»

Πριν βρεθούμε ενώπιον της παγίωσης αρνητικών αποτελεσμάτων, η Συμφωνία των Πρεσπών εξασφαλίζει ότι η Π.Γ.Δ.Μ. αποκτά ονομασία στη βάση γεωγραφικού προσδιορισμού, προχωρά σε συνταγματική αναθεώρηση και αναγνωρίζει την απουσία οποιασδήποτε σχέσης της με την αρχαία παράδοση της Μακεδονίας. 

Δημοσίευση 09:57’

Πριν βρεθούμε ενώπιον της παγίωσης αρνητικών αποτελεσμάτων, η Συμφωνία των Πρεσπών εξασφαλίζει ότι η Π.Γ.Δ.Μ. αποκτά ονομασία στη βάση γεωγραφικού προσδιορισμού, προχωρά σε συνταγματική αναθεώρηση και αναγνωρίζει την απουσία οποιασδήποτε σχέσης της με την αρχαία παράδοση της Μακεδονίας. 

Ποιος θα ωφελείτο από ενδεχόμενη μη επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών; Θεωρεί κάποιος ότι ο εθνικισμός προσφέρει την καλύτερη πρόταση εξυπηρέτησης του εθνικού συμφέροντος ή απλά εκμεταλλεύεται τα αγνά πατριωτικά συναισθήματα των πολιτών; Χωρίς αμφιβολία, η οποιαδήποτε ιδεολογική, ιδεοληπτική ή συναισθηματική φόρτιση στο επίπεδο της χάραξης της εξωτερικής πολιτικής είναι απολύτως απορριπτέα και απεφευκταία για ένα σοβαρό κράτος του 21ου αιώνα.

Δυστυχώς, με ευθύνη των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών, φθάσαμε στο σημείο να «αγόμαστε και να φερόμαστε» από ακραίες φωνές και εθνικιστικούς κύκλους, οι οποίοι ουδεμία σχέση έχουν με το ορθολογικό κριτήριο που πρέπει να διέπει την πορεία πραγμάτωσης του περιφερειακού ρόλου της χώρας. Αυτές οι φωνές απευθύνονταν αντανακλαστικά στον πασιφανή παραλογισμό των Σκοπιανών, οι οποίοι έβλεπαν εαυτούς ως απευθείας απόγονους του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά «οποία έκπληξις»… Οι άλλοτε «υπέρ Μακεδονίας εχθροί» σήμερα συμμαχούν! VMRO και Νέα Δημοκρατία δηλώνουν ενωμένοι στο όνομα του παραλογισμού, της μισαλλοδοξίας και της διατήρησης των χωρών τους στους ρόλους των «βαλκανικών επαρχιών».

Αν κάτι θα έπρεπε να μας γίνει μάθημα ως λαός και πολιτικό σύστημα από τη μακρά ιστορία μας, αυτό θα έπρεπε να είναι ότι οι ακρότητες οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε στρατηγικά σφάλματα και εθνικές τραγωδίες. Προφανώς την πλήρη ιστορική ευθύνη φέρουν ορισμένοι εκ των πολιτικών ταγών της χώρας και όχι οι απλοί πολίτες, των οποίων οι πατριωτικές ευαισθησίες είναι πλήρως κατανοητές. Ωστόσο, το ζήτημα είναι πως ερμηνεύονται και πως δυστυχώς ετεροκατευθύνονται στο όνομα από τη μία πλευρά του θυμικού και από την άλλη της αποκόμισης μικροκομματικών κερδών. Και αν η κατανόηση περισσεύει στις περιπτώσεις ηγετίσκων της εξωκοινοβουλευτικής ακροδεξιάς ή έστω της ελάσσονος αντιπολίτευσης, τι οφείλουμε να πούμε για πολιτικούς οι οποίοι φιλοδοξούν να αναλάβουν τα ηνία της χώρας;

Ο εθνικιστικός φακός καθίσταται παραμορφωτικός ιδιαίτερα όταν είναι ψευδεπίγραφος και χρησιμοποιείται κατά το δοκούν προς πρόσκαιρη προεκλογική τέρψη ψηφοφόρων. Οφείλουμε όλοι να αντικρίσουμε την πραγματικότητα και να κατανοήσουμε τη σημασία της αποτροπής διείσδυσης του τουρκικού παράγοντα στα Βαλκάνια, την αναγκαιότητα σταθεροποίησης του βόρειου γείτονά μας ο οποίος βρίσκεται υπό τη μέγγενη αλλότριων αναθεωρητισμών και το εθνικό συμφέρον προσέλκυσης ενός φίλου σε μια βαλκανική γειτονιά κατά τα λοιπά προβληματική.

Βασικό αίτημά μας πλέον οφείλει να είναι η εκπόνηση ενός συντεταγμένου στρατηγικού σχεδίου συνεργασίας και σύσφιξης των σχέσεων με τη συγκεκριμένη χώρα και όχι ο στρουθοκαμηλισμός μας ωσάν να μην υπάρχει πρόβλημα. Πριν βρεθούμε ενώπιον της παγίωσης αρνητικών αποτελεσμάτων, η Συμφωνία των Πρεσπών εξασφαλίζει ότι η Π.Γ.Δ.Μ. αποκτά ονομασία στη βάση γεωγραφικού προσδιορισμού, προχωρά σε συνταγματική αναθεώρηση και αναγνωρίζει την απουσία οποιασδήποτε σχέσης της με την αρχαία παράδοση της Μακεδονίας.

Ας αναγνωρίσουμε τις αξιοσημείωτες κατακτήσεις της σκληρής διαπραγμάτευσης που διεξήγε η σημερινή κυβέρνηση, ας δούμε πως μπορούμε να μετατρέψουμε σε πλεονεκτήματα τις όποιες αναγκαίες υποχωρήσεις έγιναν και ας ατενίσουμε το μέλλον με αυτοπεποίθηση και χωρίς μικρόνοια.

*Ο κ. Ιωάννης Σαρακιώτης είναι Δικηγόρος – Βουλευτής Φθιώτιδας ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

 


σχετικα αρθρα