current views are: 11

26 Οκτωβρίου 2018
Δημοσίευση19:13

Τελειώνει ο χρόνος της Ένωσης Κεντρώων; Οι παρασκηνιακές κινήσεις και το τελεσίγραφο Σαρίδη

Οι αποφάσεις που καλείται να λάβει ο Βασίλης Λεβέντης

Δημοσίευση 19:13’

Οι αποφάσεις που καλείται να λάβει ο Βασίλης Λεβέντης

Ενώπιων σοβαρών ανακατατάξεων που απειλούν να δώσουν τέλος στην κοινοβουλευτική της παρουσία σε μια κρίσιμη πολιτικά περίοδο, βρίσκεται η Ένωση Κεντρώων.

Το πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί εδώ και καιρό με την αποχώρηση του Αρ. Φωκά και το πάγωμα των σχέσεων με τον Γ. Σαρίδη, έχουν δώσει ένα ξεκάθαρο σήμα κινδύνου στον Β. Λεβέντη το οποίο όμως όσο περνά ο καιρός λαμβάνει τα χαρακτηριστικά του τελεσιγράφου: Η ΕΚ είναι υποχρεωμένη μέσα σε πολύ λίγο χρόνο να έρθει σε συμφωνία με κάποιο βουλευτή προκείμενου να μπει στην ΚΟ και να συμπληρώσει τον απαιτούμενο αριθμό των πέντε και να συνεχίσει να υφίσταται.

Και αυτό γιατί η πίεση από την πλευρά Σαρίδη (η παρουσία στο κόμμα είναι ο λόγος που υφίσταται ακόμα η ΚΟ) συνεχώς αυξάνεται. Οι δηλώσεις που έκανε την Πέμπτη από την Θεσσαλονίκη πως όχι μόνο δεν ζητά συγνώμη αλλά και πως θα ψηφίσει κατά συνείδηση σε ενδεχόμενη πρόταση εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, δείχνουν ακριβώς το κλίμα που επικρατεί. Σε έναν ιδανικό κόσμο η εξέλιξη αυτή θα έδινε στην ΕΚ ένα σημαντικό περιθώριο 5-6 μηνών για να καθορίσει τις επόμενες κινήσεις της. Στην πράξη όμως, και σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, η κλεψύδρα της υπομονής για τον βουλευτή έχει ήδη φτάσει στο τέλος της, γεγονός που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο αναμένεται να εκφραστεί το επόμενο διάστημα που δεν θα είναι μεγαλύτερο μήνα.

Οι εφεδρείες   

Από την πλευρά τους πάντως οι ιθύνοντες της ΕΚ, με πρώτο και καλύτερο τον Λεβέντη προειδοποιούν πως αν ο Σαρίδης φύγει από το κόμμα, ο άνθρωπος με τη φανέλα νούμερο πέντε, όπως λένε χαρακτηριστικά θα έχει γίνει «ο Συμπιλίδης του κέντρου». Την ίδια στιγμή ωστόσο συνεχίζονται οι προσπάθειες αναζήτησης άλλου βουλευτή, μιας εφεδρείας, από την δεξαμενή των ανεξάρτητων για να λυθεί το πρόβλημα. Οι επαφές έχουν γίνει, συζητήσεις έχουν υπάρξει κυρίως  με τον Στ. Παναγούλη της Β’ Αθηνών. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον όμως δεν έχει προκύψει κάτι θετικό για λόγους που ακόμα δεν είναι διευκρινισμένοι (υπάρχουν ψίθυροι πως δεν καλύπτονται αιτήματα του βουλευτή) .   

Σε περίπτωση πάντως που η υπόθεση Παναγούλη δεν προχωρήσει, οι επιλογές δεν είναι πολλές. Το μόνο που φαίνεται να υπάρχει στον ορίζοντα είναι μια εκτίμηση προς το πρόσωπο του ανεξάρτητου και προσφάτως αποχωρήσαντα από τους ΑΝΕΛ, Γ. Λαζαρίδη από τη Θεσσαλονίκη με τις πληροφορίες όμως να λένε πως δεν έχουν ξεκινήσει οι σχετικές επαφές. Ο ίδιος ο βουλευτής δηλώνει πως ανήκει στον κεντροδεξιό χώρο και σίγουρα θα έβλεπε θετικά μια πρόταση από τη ΝΔ, η οποία όμως προς το παρών τουλάχιστον δεν έχει έρθει.


σχετικα αρθρα