current views are: 6

27 Οκτωβρίου 2018
Δημοσίευση12:40

Καμμένος: Αν χρειαστεί θα βροντοφωνάξουμε ένα νέο «όχι»

«Δεν παραχωρούμε τίποτα σε ξηρά, θάλασσα και αέρα», σημειώνει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Δημοσίευση 12:40’

«Δεν παραχωρούμε τίποτα σε ξηρά, θάλασσα και αέρα», σημειώνει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας.

«Ξεκαθαρίζουμε σε φίλους και εχθρούς ότι δεν παραχωρούμε τίποτα σε ξηρά, θάλασσα και αέρα και ότι αν χρειαστεί θα είμαστε και πάλι στις επάλξεις του Έθνους, έτοιμοι να βροντοφωνάξουμε ένα νέο “όχι”», αναφέρει στην ημερήσια διαταγή του για την 28η Οκτωβρίου ο Πάνος Καμμένος.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας στέλνει μήνυμα ότι «η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας της Νοτιοανατολικής Μεσογείου».

Ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε και στην Κύπρο τονίζοντας: «Ως Έθνος δεν ξεχνάμε την Κύπρο και είμαστε έμπρακτα δίπλα της. Η Κύπρος μας συνεχίζει ακόμα και σήμερα να αγωνίζεται ενάντια στην καταπάτηση του εδάφους της από τον «Αττίλα», δεχόμενη προκλήσεις όταν εξασκεί στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της, τα κατοχυρωμένα από το Διεθνές Δίκαιο, κυριαρχικά της δικαιώματα».

Αναλυτικά η ημερήσια διαταγή:

Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, Στρατιώτες, Ναύτες, Σμηνίτες, Εθνοφύλακες και Πολιτικό Προσωπικό,

Εορτάζουμε σήμερα την 28η Οκτωβρίου 1940, επέτειο που αποτελεί σταθμό δόξας για την Πατρίδα μας, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής συλλογικής μνήμης, είναι ημέρα τιμής για τους ανώνυμους και επώνυμους πεσόντες και αποτελεί σημείο αναφοράς της σύγχρονης ιστορίας μας.

Την 28η Οκτωβρίου 1940 αντιλάλησε στις κορυφές των συνόρων, στις θάλασσες και στους αιθέρες, η άσβηστη, η ακοίμητη φλόγα της αγάπης των Ελλήνων για ελευθερία και η πίστη στα αιώνια και ακατάλυτα ιδανικά του Έθνους. Η εποποιία αυτή γράφτηκε με ανεξίτηλα γράμματα και το «ΟΧΙ» ενάντια στον φασισμό ανέδειξε, για ακόμη μια φορά στη μακραίωνη ιστορία μας, το μεγαλείο και την υπερηφάνεια που έχει η αθάνατη Ελληνική ψυχή.

Η πρώτη άνανδρη πράξη του φασιστικού καθεστώτος του Μουσολίνι, ο τορπιλισμός του καταδρομικού «Έλλη» στο λιμάνι της Τήνου, την ημέρα που τιμούσε ο ελληνικός λαός ευλαβικά τη Μεγαλόχαρη, προμήνυε την επερχόμενη κήρυξη του πολέμου.

Ενάντια σε κάθε λογική όπως πάντα, οι Έλληνες έδειξαν στην ανθρωπότητα, ότι η δύναμη δεν ανήκει στους πολλούς, αλλά ανήκει σε εκείνους που υπερασπίζονται όσια και ιερά. Ο αγώνας του 1940 έγινε αιτία να ειπωθεί το περίφημο: «Οι Έλληνες δεν πολεμούν σαν ήρωες, αλλά οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες», ενώ οι κυβερνήσεις και οι λαοί του ελεύθερου κόσμου εκθείαζαν με ύμνους και διθυράμβους τις νίκες των Ελλήνων.

Σε ξηρά, θάλασσα και αέρα γράφτηκαν νέες σελίδες δόξας. Τα χιλιοποτισμένα με αίμα του Στρατού μας χώματα της Βορείου Ηπείρου, οι δράσεις του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας είναι ο αδιάψευστος μάρτυρας του ηρωισμού που γαλουχεί από τότε τις επόμενες γενιές των Ελλήνων. Γονατίζουμε γι’ αυτό κάθε χρόνο ευλαβικά μπροστά στους νεκρούς του έπους του 1940, όχι μόνο γιατί αποδείχτηκαν άξιοι απόγονοι των ένδοξων προγόνων μας, αλλά γιατί θυσιάστηκαν για να απολαμβάνουμε εμείς σήμερα την ελευθερία με όλα τα αγαθά της. Η θυσία τους παραμένει αναλλοίωτη στον χρόνο και ο αγώνας τους είναι η παρακαταθήκη που μας καθοδηγεί ως πυξίδα, για τον σωστό προσανατολισμό μας ως Έθνος. Μετά από 78 χρόνια το Κράτος μας κατάφερε να πράξει το χρέος του απέναντι στους ήρωες και στις οικογένειες τους. Ήδη 673 Έλληνες στρατιώτες που έπεσαν μαχόμενοι στα βουνά της Βορείου Ηπείρου δικαιώθηκαν και αναπαύονται εν ειρήνη στα νεκροταφεία της Κλεισούρας και του χωριού Βουλιαράτες στην Αλβανία.

Γυναίκες και άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων,

Σήμερα, δεν τιμούμε απλά μια ακόμη σελίδα της ιστορικής μας κληρονομιάς. Σήμερα είναι η ευκαιρία, με σεβασμό στην ιστορική μνήμη, να εξάγουμε τα απαραίτητα διδάγματα που μας φωτίζουν ως φάρος για να συνεχίσουμε το ιστορικό μας πεπρωμένο, το δρόμο του καθήκοντος και της συστράτευσης για την επίτευξη των κοινών στόχων. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε πως λαός χωρίς μνήμη, είναι λαός χωρίς μέλλον.

Υποχρέωση μας είναι να σφυρηλατήσουμε την εθνική ενότητα και ομοψυχία, να διατηρήσουμε τις παραδοσιακές διαχρονικές μας αξίες και τα ιδανικά και να πράττουμε ο καθένας μας το καθήκον του, ως ηθική υποχρέωση προς εκείνους που σήμερα τιμούμε.

Ζούμε σε ένα περιβάλλον με μεταβαλλόμενες καταστάσεις, απρόβλεπτες συνθήκες και νέα δεδομένα. Η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, συμβάλλει στην προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των γειτονικών λαών και αποβλέπει στην ειρήνη, την παγίωση της δημοκρατίας και της ασφάλειας της ευρύτερης περιοχής. Δυστυχώς όμως τις παραπάνω αξίες δεν τις ενστερνίζονται όλες οι χώρες και γι΄ αυτό στεκόμαστε με αποφασιστικότητα απέναντι σε αυτούς που επιβουλεύονται την εθνική μας κυριαρχία. Ξεκαθαρίζουμε σε φίλους και εχθρούς ότι δεν παραχωρούμε τίποτα σε ξηρά, θάλασσα και αέρα και ότι αν χρειαστεί θα είμαστε και πάλι στις επάλξεις του Έθνους, έτοιμοι να βροντοφωνάξουμε ένα νέο «ΟΧΙ».

Ως Έθνος δεν ξεχνάμε την Κύπρο και είμαστε έμπρακτα δίπλα της. Η Κύπρος μας συνεχίζει ακόμα και σήμερα να αγωνίζεται ενάντια στην καταπάτηση του εδάφους της από τον «Αττίλα», δεχόμενη προκλήσεις όταν εξασκεί στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της, τα κατοχυρωμένα από το Διεθνές Δίκαιο, κυριαρχικά της δικαιώματα.

Γυναίκες και άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων,

Οι ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις είναι πολλαπλασιαστής διπλωματικής και αμυντικής ισχύος και ο εγγυητής της ανεξαρτησίας της Πατρίδας μας. Εσείς φέρνετε σε πέρας την υψηλή και δύσκολη αποστολή σας, προβάλλοντας την ισχύ, την πειθαρχία, το επίπεδο εκπαιδεύσεως και το ηθικό σας. Έχετε καθιερωθεί στην συνείδηση του ελληνικού λαού και σας τιμούμε, γιατί με πνεύμα αυταπάρνησης και αγνού πατριωτισμού δίνετε καθημερινό αγώνα για την προάσπιση των εθνικών μας κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων είναι στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων της Κυβέρνησης μας και όπως υποσχέθηκα από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα Υπουργός Εθνικής Άμυνας, γίνεται πράξη η αποκατάσταση των άδικων μισθολογικών περικοπών που είχατε υποστεί, το οποίο έχει ιδιαίτερη σημασία για εσάς και τις οικογένειες σας, που σας στηρίζουν παντοιοτρόπως.

Συνεχίστε να ανταποκρίνεστε στις προσδοκίες του ελληνικού λαού, ώστε όλοι μαζί να οικοδομήσουμε το μέλλον της Πατρίδας μας με αισιοδοξία, αποφασιστικότητα και αίσθημα ευθύνης, ιδιαίτερα τώρα που με τις θυσίες του ελληνικού λαού βγήκαμε από τη δύσκολη δημοσιονομική περίοδο.

Με τη βοήθεια του Θεού και τις πρεσβείες της Υπερμάχου Στρατηγού Υπεραγίας Θεοτόκου, να είμαστε πάντα υπερήφανοι και να θυμόμαστε ότι εμείς χρωστάμε σε αυτούς που πολέμησαν για την Πατρίδα το 1940 και οφείλουμε να υπερασπιζόμαστε την ελευθερία και τη δημοκρατία για τα παιδιά μας και τις γενιές των Ελλήνων που έρχονται.

Ζήτω το Έθνος,

Ζήτω οι Ένοπλες Δυνάμεις,

Ζήτω η 28η Οκτωβρίου 1940.


σχετικα αρθρα