current views are: 10

29 Οκτωβρίου 2018
Δημοσίευση15:07

Ρώσος ΥΠΑΜ σε Καμμένο: Ανησυχούμε για την επιρροή του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα

Άνοιγμα Καμμένου σε Μόσχα

Δημοσίευση 15:07’

Άνοιγμα Καμμένου σε Μόσχα

Σε άνοιγμα στη Μόσχα προχώρησε ο Πάνος Καμμένος, λίγες μόλις εβδομάδες από την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, όπου είχε καταθέσει εναλλακτικό της συμφωνίας των Πρεσπών, για «ανάσχεση της ρωσικής επιρροής» στα Βαλκάνια. Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας εξέφρασε την ανησυχία του για την επέκταση της επιρροής του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα, υπονοώντας σαφώς το περιστατικό με τις απελάσεις ρώσων διπλωματών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Κατά τη συνάντηση ο Σεργκέι Σοϊγκού εξέφρασε την ανησυχία του για «την ενδυνάμωση της επίδρασης των ΗΠΑ και των χωρών του ΝΑΤΟ στο έδαφος της Ελλάδας, και τις προσπάθειες αυτών να πλησιάσουν πιο κοντά στα σύνορα της Ρωσίας».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος μετά τη συνάντηση, δήλωσε πως ο Ρώσος ομόλογός του εξέφρασε τον προβληματισμό της χώρας του αναφορικά με την πρόθεση των ΗΠΑ να βγουν από τη Συμφωνία απαγόρευσης των πυραύλων μικρού και μέσου βεληνεκούς που είχε υπογραφεί πριν από 30 χρόνια. Αν αυτό συμβεί, θα υπάρξει ένταση η οποία θα επηρεάσει και την αντίδραση της Ρωσίας. Τέτοιου είδους εντάσεις δεν πρέπει να υπάρχουν, τόνισε ο κ. Σοϊγκού. Ο κ. Καμμένος ζήτησε περισσότερες διευκρινίσεις επ´αυτού.

Ένα επίσης ζήτημα που έθιξε η ρωσική πλευρά είναι οι τρόποι συνεργασίας στη Μεσόγειο για το σταμάτημα της παράνομης διακίνησης όπλων, πετρελαίου και ναρκωτικών από τις χώρες της Μέσης Ανατολής, θέματα που αποτελούν πηγή εσόδων για τις τρομοκρατικές οργανώσεις.

Άνοιγμα σε Μόσχα

Από την πλευρά του, ο κ. Καμμένος, λίγες μόλις εβδομάδες μετά την επίσκεψη στις ΗΠΑ, υπογράμμισε την πρόθεση της Ελλάδας να επιδιώξει στενότερη συνεργασία με τη Ρωσία και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η διμερής αμυντική συνεργασία με τη Ρωσία μπορεί να έχει οφέλη και για τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων. 

«Ελπίζουμε, επίσης, σε μία επαναφορά του συστήματος κλίρινγκ, που θα μας επιτρέψει να ξαναρχίσουμε τις εξαγωγές αγροτικών μας προϊόντων από τη Βόρεια Ελλάδα κυρίως προς τη Ρωσία, ώστε να μπορέσουμε να κλείσουμε πολλούς λογαριασμούς του υπουργείου Άμυνας», είπε χαρακτηριστικά.

​Ο κ. Καμμένος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην κρίση της Ορθοδοξίας. «Να βοηθήσουμε να υπάρξει μία λύση και στο θέμα της Ορθοδοξίας, η οποία έχει πληγεί βάναυσα από αυτό το σχίσμα που έγινε και που δεν είναι προς όφελος κανενός, ούτε της Ελλάδας, ούτε της Ρωσίας, ούτε της ίδιας της ορθοδοξίας», είπε. 

Σε ότι αφορά στην κρίση στις διμερείς σχέσεις με τη Ρωσία ο κ. Καμμένος αναγνώρισε ότι «δεν είναι ευχάριστες οι τελευταίες εξελίξεις» αλλά πρόσθεσε: «πιστεύω ότι χρειάζεται να κάνουμε, η κάθε πλευρά, ό,τι καλύτερο μπορεί, προκειμένου να διευκολύνουμε τις ιστορικές σχέσεις των δύο λαών».

«Συμφωνήσαμε ότι θα εργαστούμε το επόμενο διάστημα προκειμένου η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις 7 Δεκεμβρίου, αλλά και η διοργάνωση της Διυπουργικής Επιτροπής, να μπορέσουν να ανοίξουν μια καινούρια εποχή στις ελληνορωσικές σχέσεις» πρόσθεσε ο κ. Καμμένος.

«Στις στρατιωτικές διμερείς σχέσεις, στο πλαίσιο που επιτρέπουν οι διεθνείς συνθήκες, συνεχίζουμε την υποστήριξη των ρωσικών συστημάτων που κατέχουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και συνεργαζόμαστε στην εκπαίδευση, στην ανταλλαγή πληροφοριών στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και για τη διασφάλιση συνθηκών ειρήνης στην περιοχή μας» ανέφερε.

 


σχετικα αρθρα