ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα προανακριτική επιτροπή για Παπαντωνίου στη Βουλή

του Αντώνη Αντζολέτου - Δημοσίευση 29 Οκτωβρίου 2018, 20:41 / Ανανεώθηκε 31 Οκτωβρίου 2018, 11:31
Νέα προανακριτική επιτροπή για Παπαντωνίου στη Βουλή
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Facebook Twitter Whatsapp

Πότε θα καταθέσει την πρόταση ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο νέος φάκελος που έχει φτάσει στη Βουλή για τον Γιάννο Παπαντωνίου από την δικαιοσύνη για τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών τύπου "S" με αίτημα διερεύνησης τυχόν ποινικών ευθυνών για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας δίνει ένα "άρωμα” νέας προανακριτικής επιτροπής για τον πρώην υπουργό.

Καλά πληροφορημένες πηγές τόνιζαν στο newpost.gr πως από τη στιγμή που ήρθαν τα στοιχεία στη Βουλή αποτελεί μονόδρομο η σύσταση της επιτροπής με τα επόμενα βήματα να αναμένονται μέσα στις επόμενες ημέρες.

Η προηγούμενη επιτροπή (2017) δεν είχε εξετάσει το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας.  Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι για να ερευνηθεί η νέα δικογραφία και να προχωρήσει η έρευνα της δικαιοσύνης, απαιτείται η σύσταση νέας επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης.  Αυτό που αναμένεται να γίνει, εκτός απροόπτου, είναι η Βουλή να αποφανθεί πως το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι μπορεί να τελεστεί κατά την άσκηση καθηκόντων ενός υπουργού και έτσι η υπόθεση να κλείσει για τη Βουλή.

Οι εργασίες της νέας επιτροπής της Βουλής, η οποία θα διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση - εφόσον λάβει εντολή από την Ολομέλεια - θα είναι σύντομες. Υπενθυμίζεται ότι για τη σύστασή της απαιτείται πρόταση υπογεγραμμένη από 30 βουλευτές.

Ενδιαφέρον θα έχει αν στην αυριανή ομιλία στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός αναφερθεί στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Θεωρείται, όμως πολύ πιθανό στην εισαγωγική του τοποθέτηση να επεκταθεί στην πάταξη της διαφθοράς και της κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος που στοχεύει ο ΣΥΡΙΖΑ.