current views are: 9

30 Οκτωβρίου 2018
Δημοσίευση08:44

Κεντροαριστερά και Συνταγματική Αναθεώρηση: Μένουν μέχρι να φύγουν από το διάλογο;

Αυστηρά με κοινοβουλευτικούς όρους η συζήτηση διαμηνύει το ΠΑΣΟΚ, το συζητά το Ποτάμι

Δημοσίευση 08:44’

Αυστηρά με κοινοβουλευτικούς όρους η συζήτηση διαμηνύει το ΠΑΣΟΚ, το συζητά το Ποτάμι

Κάθε ημέρα που περνά το πολιτικό σκηνικό αλλάζει όπως και τα δεδομένα στην πολιτική σκακιέρα μεταβάλλονται και στην μετάλλαξή τους αυτή προκαλούν νέους σχεδιασμούς από τα κομματικά επιτελεία. 

Στην κεντροαριστερά και το Κέντρο, που είναι και ο χώρος που υφίσταται τις μεγαλύτερες πιέσεις, οι μεταβολές στην τακτική είναι οβιδιακές. Η συνταγματική αναθεώρηση έφερε για μια ακόμη φορά τα πάνω κάτω χωρίς όμως να αλλάζει για την ώρα η στρατηγική των κομμάτων του χώρου.

Το σίγουρο είναι ότι πίσω από την επιστολή Τσίπρα στους πολιτικούς αρχηγούς, η σκοπιμότητα είναι πέρα για πέρα εξόφθαλμη από τη στιγμή μάλιστα που ο Πρωθυπουργός την απευθύνει και σε αρχηγούς κομμάτων εκτός Βουλής, οι οποίοι όμως ταυτόχρονα μετέχουν  και εκφράζονται μέσα από κοινοβουλευτικές οντότητες.

 

Οι παραλήπτες πρόεδροι κομμάτων Γιώργος Παπανδρέου και Θανάσης Θεοχαρόπουλος προκάλεσαν μια πρώτη αρχική αμηχανία στο ΚΙΝΑΛ και ιδιαίτερα στη Χαριλάου Τρικούπη.  

Από τη Χαριλάου Τρικούπη, όπως έχει ήδη γράψει το newpost, δεν κάνουν βήμα πίσω από τη θέση τους για συζήτηση με όρους αποκλειστικά κοινοβουλευτικούς. Και αυτή πρακτικά είναι η βαλβίδα ασφαλείας στην οποία θα βασιστούν για να προχωρήσουν στο διάλογο για την αναθεώρηση, την οποία ο πρωθυπουργός την έχει καθυστερήσει ήδη τρία χρόνια, όπως έχουν εμφαντικά τονίσει και με προφανή σκοπιμότητα, που δεν είναι άλλη από την ευνοϊκή για τον ίδιο συγκυρία, δηλαδή προεκλογικά.

Πρακτικά στο δίπολο που αναθερμαίνεται αυτή την ώρα στη βάση του διλήμματος Αριστερά – Δεξιά ελλοχεύει ο κίνδυνος να θεωρηθεί αυτός που καταλήγει στο συμβιβασμό να εμφανίζεται και συνομιλητής του ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν τις κάλπες.  

Επιστημονική ομάδα Αναθεώρησης

«Δεν μας αφορούν τα παιχνίδια του Τσίπρα και δεν μας αγγίζουν» έλεγε στέλεχος του ΚΙΝΑΛ χωρίς ωστόσο να σχολιάζει για την ώρα το γεγονός ότι, την ίδια επιστολή με την κα Γεννηματά έλαβαν και δυο ακόμη αρχηγοί του ΚΙΝΑΛ.

Πάντως μόλις την περασμένη εβδομάδα η κα Γεννηματά είχε συγκαλέσει μια πρώτη σύσκεψη για το θέμα και στην οποία επικαιροποιήθηκαν οι θέσεις του ΚΙΝΑΛ, όπως αυτές έχουν κατατεθεί εδώ και δυο χρόνια.

Την Πέμτπη μάλιστα αναμένεται να γίνει νέα συνεδρίαση της επιστημονικής ομάδας για αναθεώρηση, στη οποία μετέχουν και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο καθηγητής Αλιβιζάτος – έχει ταχθεί υπερ της μίνιμουμ αναθεώρησης για να μη χαθεί άλλος χρόνος –και τα αποτελέσματά της αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Μέχρι τότε πάντως το δεδομένο είναι το ΚΙΝΑΛ θα πάρει μέρος, θα παλέψει για τις 10+ προτάσεις του για το Σύνταγμα, αλλά από εκεί και ύστερα κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι σε αυτή τη διαδικασία ο κ. Τσίπρας θα εμφανιστεί τόσο διαλλακτικός ώστε να προσχωρήσει στις περισσότερες θέσεις του φορέα της κεντροαριστεράς.

Συμβιβαστικές λύσεις θέλει το Ποτάμι

Το πλέον επίμαχο άρθρο αυτής της Αναθεώρησης είναι αυτό για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια. Η αλλαγή του άρθρου αυτού αποτελεί για τη ΝΔ ζήτημα κομβικό αν δεν είναι η κύρια προϋπόθεση για να μπει στο διάλογο. Είναι όμως και ένα από τα 7 σημεία του Ποταμιού το οποίο όμως την ίδια στιγμή δείχνει να συμφωνεί σε γενικές γραμμές, όπως άλλωστε και άλλα κόμματα, με τα ζητήματα της βουλευτικής ασυλίας, της ευθύνης Υπουργών και στην αποσύνδεση της διάλυσης της Βουλής λόγω εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Μπορεί, όπως σημείωνε στέλεχος του Ποταμιού, η αναθεώρηση να πρέπει να μην θυσιαστεί για άλλες σκοπιμότητες απαραίτητη προϋπόθεση είναι όμως η μέγιστη συναίνεση μεταξύ των κομμάτων. Σε αυτό το πλαίσιο θα κινηθεί η Σεβαστουπόλεως πράγμα που σημαίνει ότι αν η κυβέρνηση επιχειρήσει να επιβάλλει σε μεγάλο βαθμό τη δική της ατζέντα αναθεώρησης ουσιαστικά ο διάλογος θα δυναμιτιστεί και ούτε από το ποτάμι μπορούν να αποκλείσουν μια ενδεχόμενη αποχώρησή τους από τη διαδικασία.

Πάντως ήδη ακούγονται συμβιβαστικές προτάσεις και διάθεση εξεύρεσης ακόμη και εκείνων των διατυπώσεων που ενδέχεται να διευκολύνουν τη συζήτηση.


σχετικα αρθρα