current views are: 9

31 Οκτωβρίου 2018
Δημοσίευση05:15

Με όχημα τη Συνταγματική αναθεώρηση προχωρά ο Τσίπρας

Τι θα γίνει με την κόντρα Γεροβασίλη – Παπακώστα

Δημοσίευση 05:15’

Τι θα γίνει με την κόντρα Γεροβασίλη – Παπακώστα

Στο φόντο της κρίσης που έζησε το Μαξίμου με τον Πάνο Καμμένο και τον Νίκο Κοτζιά, αλλά και της νέας γκρίνιας μεταξύ της Όλγας Γεροβασίλη και της Κατερίνας Παπακώστα για τις κρίσεις στην αστυνομία ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε χθες να αλλάξει την ατζέντα με τη Συνταγματική αναθεώρηση.

Ακόμα και τα χαμόγελα του πρωθυπουργού με τον Νίκο Φίλη, ο οποίος επέμεινε μέσα στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας για την κατάργηση του άρθρου 3, τον πλήρη διαχωρισμού κράτους – εκκλησίας και την απαλοιφή του προοιμίου του Συντάγματος, δείχνουν τη διάθεση που υπάρχει η κυβέρνηση να προχωρήσει μερικά βήματα παρακάτω χωρίς νέους τριγμούς. Σε αυτό βοήθησε σε μεγάλο βαθμό και η χθεσινή απουσία του Νίκου Κοτζιά από τη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αφού σε διαφορετική περίπτωση ομάδα βουλευτών δεν αποκλείεται να επιχειρούσε να γυρίσει τη θεματολογία και στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της 16ης Οκτωβρίου.

 

Είναι προφανές πως η Συνταγματική αναθεώρηση θεωρείται από πολλά στελέχη του Μαξίμου κίνηση “ματ” απέναντι στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης που ασκούν δριμεία κριτική στην κυβέρνηση με την κάθε ευκαιρία. Από τη στιγμή που η ΝΔ συμφωνεί με τον ΣΥΡΙΖΑ σε ζητήματα, όπως η αποσύνδεση του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής στελέχη της πλειοηψηφίας τόνιζαν χθες στο newpost.gr ότι το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έχει καμία δικαιολογία να αρνείται τη συναίνεση. Δεν ήταν τυχαία, άλλωστε και η έμφαση που έδωσε χθες ο πρωθυπουργός στο νόμο περί ευθύνης υπουργών και στις κομβικές αλλαγές που ετοιμάζει βάζοντας ψηλά για άλλη μια φορά τα ζητήματα πάταξης της διαφθοράς και της διαπλοκής στο δημόσιο βίο.

Το γεγονός πως πέρα από την αξιωματική αντιπολίτευση και το Κίνημα Αλλαγής, αλλά και το Ποτάμι έχουν ως προτεραιότητα τη διαφάνεια στο δημόσιο βίο με την αλλαγή του άρθρου 86 θεωρείται ακόμα ένα σημείο στο οποίο μπορεί να πατήσει το κυβερνητικό στρατόπεδο στη συζήτηση που θα ανοίξει για τη Συνταγματική αναθεώρηση και στην κριτική που γίνεται στην κυβέρνηση. 

Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει αυτή η διαδικασία να βοηθήσει ακόμα πιο πολύ τον ΣΥΡΙΖΑ να εδραιώσει τις συμμαχίες που θα τον οδηγήσουν στη νέα πλειοψηφία όταν οι ΑΝΕΛ αποχωρήσουν από την κυβέρνηση και η ΝΔ καταθέσει πρόταση δυσπιστίας με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών.

 

Πέρα από τις δεδομένες διαφωνίες που υπαρχούν από το γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συζητά την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και προωθεί τους διακριτούς ρόλους κράτους εκκλησίας, την κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα του νερού και της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και τη Συνταγματική θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής, άλλες προτάσεις, όπως για παράδειγμα οι βουλευτές να μην μπορούν να εκλεγούν για περισσότερες από τρεις φορές εκτιμάται ότι θα βρει σύμφωνα όλα τα κόμματα (η διάταξη αν υπερψηφιστεί δεν θα ισχύει για αρχηγούς κομμάτων και για πρώην πρωθυπουργούς).

Εντός των επόμενων ημέρων ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει την πρότασή του στον Πρόεδρο της Βουλής προκειμένου να συγκροτηθεί η αρμόδια επιτροπή. Σύμφωνα με πληροφορίες στη χθεσινή κουβέντα ακροθιγώς μπήκε και το ζήτημα της ψήφου των ομογενών. Η αρμόδια επιτροπή που έχει ήδη αρχίσει τις εργασίες της υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Κώστα Πουλάκη αναμένεται να καταλήξει σε μια συγκεκριμένη πρόταση για το θέμα.

Γεροβασίλη Vs Παπακώστα

Οι πληροφορίες του newpost.gr αναφέρουν πως μέχρι και αργά χθες το βράδυ τα πράγματα μεταξύ των δυο επικεφαλής του υπουργείου Προστασίας δεν είχαν ξεκαθαρίσει. Το ζήτημα των κρίσεων και το πότε θα πραγματοποιηθούν ήταν τελικά σοβαρότερο από ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί με βάση την αντίδραση της Κατερίνας Παπακώστα μετά το προεδρικό διάταγμα που δίνει το δικαίωμα στον αρχηγό της Αστυνομίας να προβεί σε έκτακτες αναπληρώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες “πυροσβεστικές” κινήσεις και ραντεβού αναμένεται να γίνουν και σήμερα προκειμένου το ζήτημα των κρίσεων να ολοκληρωθεί με τρόπο ώστε να μην προκαλέσει πρόβλημα στην ηγεσία του υπουργείου. 

 


σχετικα αρθρα