current views are: 15

31 Οκτωβρίου 2018
Δημοσίευση05:20

Τι κρύβει ο Τσίπρας για τα «μέτρα ανακούφισης» και τι είναι τα 400 εκατ. που ψάχνουν οι θεσμοί

Για «Συριζοποίηση» του Συντάγματος ανησυχούν στη ΝΔ

Δημοσίευση 05:20’

Για «Συριζοποίηση» του Συντάγματος ανησυχούν στη ΝΔ

Δύο μήνες και δέκα μέρες μετά την «καθαρή έξοδο στις 21 Αυγούστου 2018», την οποία επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην αρχή της επιστολής του προς τους πολιτικούς αρχηγούς για τη Συνταγματική αναθεώρηση, τα spreads των ελληνικών 10ετών ομολόγων παραμένουν απαγορευτικά, πάνω από 4%, την ώρα που η Κύπρος άντλησε κεφάλαια, με απόδοση 2,4%. Η ηχηρή καμπάνα των αγορών, που δεν πείθονται ότι η οικονομία ανακάμπτει, ανησυχεί έντονα το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον ίδιο να θεωρεί ότι η χώρα βρίσκεται μπροστά σε ένα νέο αδιέξοδο.

Ήδη, από τη ΔΕΘ, όταν δεν είχε κλείσει καν μήνας από τη λήξη του τρίτου μνημονίου, ο πρόεδρος της ΝΔ, σχολιάζοντας τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς, είχε επισημάνει ότι ο κίνδυνος για τη χώρα δεν έχει περάσει. Αντιθέτως, τονίζουν από την οδό Πειραιώς, η Ελλάδα κινείται ακόμη, με χαμηλή ανάπτυξη, μεγάλο χρέος και πολύ υψηλά επιτόκια δανεισμού. Υπό τα δεδομένα αυτά, ο κ. Μητσοτάκης θα συνεχίσει να πιέζει τον κ. Τσίπρα να κάνει εκλογές άμεσα, αν και θεωρεί ότι θα επιχειρήσει να μείνει όσο το δυνατόν περισσότερο στην καρέκλα του, εις βάρος της χώρας.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση περιμένουν ο πρωθυπουργός στους μήνες που απομένουν να χρησιμοποιήσει κάθε τρόπο, όχι μόνο για να παρατείνει τη θητεία του, αλλά και για να μην υποστεί μια μεγάλη εκλογική συντριβή στις εθνικές κάλπες. «Στο τέλος της κυβερνητικής θητείας του, ο κ. Τσίπρας θυμήθηκε όψιμα δύο πράγματα, τους πιο αδύναμους τους οποίους υποτίθεται πως θέλει να προστατέψει και τη Συνταγματική αναθεώρηση», σημείωνε στο newpost.gr, στενός συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ.

Όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός χθες, τα «μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης και κοινωνικής στήριξης» θα ξεκινήσουν να νομοθετούνται εντός του Νοεμβρίου. Ωστόσο, αυτό που δεν είπε ο κ. Τσίπρας κατά την ομιλία του στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, είναι πως οι θεσμοί αυτή την ώρα, διαμορφώνουν εναλλακτικά σενάρια για την πολιτική συμφωνία γύρω από το δημοσιονομικό πακέτο του 2019, με στόχο να καλυφθεί η διαφορά μεταξύ των υπολογισμών της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών, για το πρωτογενές πλεόνασμα και τις πηγές εσόδων, που αγγίζει τα 400 εκατ. ευρώ.

Τι κρύβει ο Α. Τσίπρας

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost.gr, αυτό που συζητείται, είναι να «πέσει ψαλίδι» στα μέτρα «φορολογικής ελάφρυνσης και κοινωνικής στήριξης» που αιτήθηκε ο κ. Τσίπρας για την επόμενη χρονιά και όχι μια μικρότερη περικοπή των συντάξεων ή μια εμπροσθοβαρής εφαρμογή της μείωσης του αφορολόγητου, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, προνομοθέτησε για το 2020.

Για αυτό και χθες ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε, ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού δεν έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όταν ο ίδιος πριν από λίγες μέρες κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Εξωτερικών από τον Νίκο Κοτζιά είχε πει ότι η Κομισιόν «ενέκρινε τον ελληνικό προϋπολογισμό χωρίς περικοπές στις συντάξεις». Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις που θα ληφθούν στο Eurogroup θα πρέπει να επικυρωθούν από κράτη-μέλη, όπως η Γερμανία που μπαίνει σε πολιτικές αναταράξεις.

Ο φόβος για «Συριζοποίηση» του Συντάγματος

Σχετικά με τη Συνταγματική αναθεώρηση, από τη ΝΔ επαναλαμβάνουν την ίδια θέση που είχαν γνωστοποιήσει από το Ιανουάριο του 2016, που ο κ. Τσίπρας είχε μόλις κερδίσει τις εκλογές και οι δημοσκοπήσεις ουδόλως έδειχναν την επερχόμενη συντριβή του: «η  χώρα χρειάζεται μια γενναία αναθεώρηση του καταστατικού της χάρτη και όχι να συριζοποιηθεί ακόμη και το Σύνταγμά της όπως θέλει ο κ. Τσίπρας». Στο πλαίσιο αυτό, τονίζουν πως αν κάνει δεκτά ο ΣΥΡΙΖΑ τα άρθρα που προτείνει προς αναθεώρηση η ΝΔ, τότε και η ΝΔ θα κάνει δεκτά τα άρθρα που προτείνει προς αναθεώρηση ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνέχεια, λένε, το λόγο θα έχουν οι πολίτες οι οποίοι με την ψήφο τους στις εκλογές θα αποφασίσουν την κατεύθυνση των αλλαγών της αναθεώρησης. Περνώντας πάντως στην αντεπίθεση και απαντώντας στο Μέγαρο Μαξίμου, η οδός Πειραιώς, κατηγορεί τον κ. Τσίπρα ότι στην πραγματικότητα αποδεικνύει πως δεν θέλει καμιά συνταγματική αναθεώρηση, και αυτό που στην πραγματικότητα κάνει για μια ακόμη φορά είναι μια παράσταση αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης.

«Η ευθύνη είναι αποκλειστικά δική του», επισημαίνουν και τον καλούν να μην ξεχνά πως ο κ. Μητσοτάκης ήταν ο βουλευτής, που το Νοέμβριο του 2006, εισηγήθηκε να ενταχθεί στην αναθεώρηση η αλλαγή του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών. Τότε, προσθέτουν, κανείς από το κόμμα του κ. Τσίπρα δεν τη συνυπέγραψε. «Σε κάθε περίπτωση, η ευρεία συνταγματική αναθεώρηση θα συντελεστεί. Αν ο κ. Τσίπρας την υπονομεύσει τώρα, οι αλλαγές θα γίνουν σίγουρα μετά τις εκλογές» δηλώνουν από τη ΝΔ.


σχετικα αρθρα